Sandıktan Çıkan Akçaabatlı Hikayesi

Sandıktan Çıkan Akçaabatlı Hikayesi

YTB’nin düzenlediği Sandıktaki Fotoğraflar adlı yarışmayla bir araya geldi.

Türkçe bir ses duymak için radyoyu kurcaladılar, mektup yolu gözlediler. Gurbette ölenlerin tabutunu duvar halılarına sardılar.Bir bavulla çıkılan yollar ve gurbette geçen ömürler, YTB’nin düzenlediği Sandıktaki Fotoğraflar adlı yarışmayla bir araya geldi.

Gurbet fotoğrafları sandıktan çıktı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) düzenlediği yurt dışında yaşayan vatandaşların ve soydaşların geçmişte çekilmiş hatıra fotoğrafları ve hikâyelerini içeren göç temalı “Sandıktaki Fotoğraflar” adlı ödüllü yarışma duygu dolu gurbet karelerini bir araya getirdi. Yarışmayla birlikte en değerli göç hatıraları bir yayında toplanarak kalıcı hale getirildi.

 

 

 

Almanya başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinden ilgi gören yarışmada elektronik yolla hatıralarını YTB’ye ulaştıranlardan 23’üne ait çok sayıda fotoğraf 90 sayfalık Sandıktaki Fotoğraflar adlı kitapta yayınlandı.

 

 

 

 

 

“Özgünlük, göç konusuna temas, görsellik, hikayenin çarpıcı ve sembolik niteliği ve belgesel nitelik” kriterleri çerçevesinde değerlendirilerek derlenen hikayelerden en çarpıcı bölümler derlendi. O bölümlerden birisinde ise Akçaabat’tan 1961 yılından Almanya’ya giden Ali Davulcu’nun hikayesi:

 

“Siz baktığınızda tezgah başında çalışan bir işçi görüyorsunuz; ben kokusuna hasret duyulan bir baba.”

 

Fotoğraf babam Ali Davulcu’ya ait. Kendisi 1933 Trabzon Akçaabat doğumlu. Temmuz 1990’da Trabzon’da vefat etti.  Fotoğrafın çekilme tarihi konusunda çok fazla bilgiye sahip değilim. 1968-70 yılları olabilir. Babamdan kalan çok az sayıdaki fotoğraflardan biri. Çekildiği yer Almanya Düsseldorf Mannesmann Firması. Babam Ali Davulcu 1961 yılında Almanya’ya gelmek için müracaat etmiş ve kabul görmüş. Eşi ve iki kız evladını Trabzon Akçaabat ilçesi Akpınar köyünde bırakıp Almanya’ya gelmiş. Siz fotoğrafa baktığınızda tezgah başında çalışan bir işçi görüyorsunuz. Ben baktığımda ise kokusuna ve şefkatine hasret duyulan bir baba, ailesinin yaşlı gözlerle yolunu gözlediği bir eş görüyorum.     (Murat Ali Blach - Mülheim an der Ruhr / Almanya)

 

YTB BAŞKANI ABDULLAH EREN: PAHA BİÇİLMEZ HİKAYELER GELECEK NESİLLERE AKTARILIYOR

 

 “Sandıktaki Fotoğraflar’ isimli çalışmanın göç eden vatandaşlarımızın birbirinden farklı hâtıralarının sabitlendiği fotoğrafları ve bu fotoğraflara iliştirilmiş hikâyeleri tozlu sandıklardan çıkardığını ifade eden  Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, “Aksi hâlde yalnızca o vatandaşlarımızın çocuklarına ve torunlarına miras kalacak olan paha biçilmez hikâyeler ve hayat dersleri, böylece tüm ülkemize ve gelecek nesillere mâl olmuştur” dedi. Yayınlanan hikaye ve fotoğrafların göç edilen ülkelerin tarihlerine de ışık tuttuğuna dikkat çeken Eren, “Bu kitabın, günümüzü en çok meşgul eden meselelerden göç hareketliliği üzerine yapılacak daha başka çalışmalara da yardımcı olabileceğini ümit ediyor; akademik araştırmalarda aranan cevapların bazen bir fotoğraf karesinde bulunabileceğini düşünüyoruz. YTB olarak göçmen vatandaşlarımızın fotoğraf ve hikâyelerinden oluşacak dev arşivin kurulması için sandıklardan gün yüzüne çıkacak yeni hâtıraları da sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür Sanat