KETEM hayat kurtarıyor

KETEM hayat kurtarıyor

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Akçaabat'ta hizmete başladı.

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi  (KETEM), eski Devlet hastanesi binasındaki Akçaabat Toplum Sağlığı Merkezi'nde faaliyet göstermeye başladı. Trabzon'un tek merkezi olma özelliğini taşıyan KETEM, bölgemizde kanserin erken teşhisinde önemli rol oynuyor.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan Akçaabat KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Semiha Aydın, bu merkezlerde kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında eğitim verilmiş ilgili uzman ve pratisyen hekimler ile hemşire, ebe ve yardımcı sağlık personeli görevlendirildiğini kaydetti.

KETEM'in amacının kanserli hücrelerin erken teşhis edilmesi olduğunu ifade eden Dr. Semiha Aydın “KETEM'de erken teşhis edilebilen kanserlerin taramasını yapıyoruz. Bütün kanserler erken teşhis yapılamıyor maalesef. Biz ketem de meme kanseri, rahim ağzı kanseri dediğimiz serviks kanseri ve kolon kanseri yani kalın bağırsak kanseri taramasını yapıyoruz. Bunların dışında da kanserin başlıca etken maddesi sigara yani tütün bağımlılığında tedavi için başvuranlara da yardımcı olup ücretsiz ilaç veriyoruz.” dedi.

KETEM'de çalışanların tümünün bayanlardan oluştuğunu ifade eden Dr. Semiha Aydın, şunları söyledi:

“Merkezimiz daha çok kadınlara yönelik tarama yapıyor. Bu nedenle çalışanlarımızın tümü bayanlardan oluşuyor.  Bayanların özellikle meme kanseri teşhisinde dikkat etmeleri gerekiyor. Meme kanseri taramasında 40-69 yaş grubu kadınlarımız hedefimizdir. Mamografi çekimi ile meme kanseri taraması yapıyoruz. Bu taramalar tamamen ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. Bu yaş grubundaki her sağlıklı insanın 2 yılda bir tarama yaptırması gerekiyor. Diğer kanser türlerinden serviks (rahimağzı) kanseri taramasında 30-65 yaş grubu kadınlardır. Bunlar için de smear ve HPV testi ile serviks kanseri taraması yapıyoruz. Smear taramaları 5 yılda bir tekrarlanmalı, son iki testi negatif (normal) olan 65 yaşına kadar taramaya devam ediyoruz.”

ketem-bekleme-salonu.jpg

Tüm hizmetler ücretsiz

Ülke çapında tüm KETEM'lerde yapılan muayene, film ve diğer hizmetlerin ücretsiz olduğunu belirten Dr. Semiha Aydın, “Sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olsun veya olmasın vatandaşlarımız merkezimiz için herhangi bir ücret ödememektedir. Bunlara sigara bırakmak için verilen ilaçlar dâhildir. Özellikle bayanlarımızı merkezimize bekliyoruz.”  şeklinde konuştu.

Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Dr. Semiha Aydın “Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır “ dedi.

ketem-odasi.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler