Kazılar Sürüyor

Kazılar Sürüyor

İlçemize bağlı Akçakale beldesinde bulunan Akçakale Kalesi'nde yürütülen kurtarma kazısı kapsamında, iskelet ve Bizans seramiklerinin ardından Osmanlı dönemine ait çok sayıda top güllesi bulundu.

1297-1300 yılları arasında İmparator Aleksios 2 tarafından Selçuklulardan korunmak amacıyla yaptırılan, Trabzon'un fethinden sonra 7 yıl direnen ve Fatih Sultan Mehmet'in komutanı Mahmut Paşa tarafından 1468 yılında ele geçirilen Akçakale Kalesi'nde, Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer başkanlığında, arkeolog Muammer Apaydın ve sanat tarihi uzmanı Ali Fatih Akçay tarafından 19 Temmuzda başlatılan kazı sürüyor.
Çalışmaların ilk günlerinde güney kısmında 4 iskelet ve kemik parçaları çıkarılan kalenin kuzey kısmında yoğunlaştırılan çalışmalarda ise Bizans seramiği parçalarının yanı sıra çok sayıda üst üste dizilmiş Osmanlı dönemine ait top güllesi bulundu.
Kazılar 19 Temmuz’da başlamıştı
Trabzon Müzeler Müdürü Yılmazer, bir vatandaşa ait olan kalenin 2005 yılı sonlarında kamulaştırılmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Trabzon Valiliği İl Özel İdaresince ayrılan ödenekle 19 Temmuzda kurtarma kazısına başladıklarını anımsattı.
Doğu Karadeniz'de kurtarma kazılarının pek yapılmadığını, bu bakımdan Akçakale Kalesi'ndeki çalışmaların çok önemli olduğunu dile getiren Yılmazer, ''Çalışmaların ilk günlerinde kalenin güney kısmında yürüttüğümüz kazılarda iskelet ve kemik parçaları bulunmuştu. Savunma amaçlı kurulan kalede tehlikenin denizden geleceği gerçeğinden hareketle çalışmaları kuzey kısmında yoğunlaştırdık. Bu kısımdaki çalışmalarda Bizans seramiklerinin yanı sıra üst üste dizilmiş, sıralı halde çok sayıda Osmanlı dönemine ait top güllesi bulduk'' dedi.
Kalenin yıllarca bakımsız kaldığını, kale sahasında defineciler tarafından kaçak kazılar yapıldığını, tarla olarak kullanıldığını ifade eden Nilgün Yılmazer, ''Bu bakımdan top güllelerinin hiç bozulmamış olarak bulunması çok önemli. Top gülleleri yaklaşık toprak zeminden 40 metre aşağıda bulundu. Zemine bu kadar yakın bir mesafedeki top güllelerinin defineciler tarafından bulunmamış olması, tahrip edilmemesi bizim için büyük bir şans'' diye konuştu.
Yılmazer, güllelerin bulunduğu alanın cephanelik ya da dökümhane olabileceğini de kaydederek, kalenin kuzey kısmından top çıkarılma ihtimali olduğunu da söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Turizm