Kar Fındık Bahçelerine Zarar Verdi

Kar Fındık Bahçelerine Zarar Verdi

Kar Fındık Bahçelerine Zarar Verdi

Doğu Karadeniz’de sahil kesiminde 50 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metreyi bulan karın, fındık bahçelerine zarar verdiği bildirildi.

Son yılların en etkili kar yağışının geçen hafta itibariyle yaşandığı ve yağış dolayısıyla fındık bahçelerinin kar altında kaldığı belirtilirken gerçekleştirilen incelemelerde, kar nedeniyle fındık dallarının bir bölümünde kırılma olduğu, çoğunun ise kar altında kaldığı belirlendi.

Karın oluşturduğu ağırlığa dayanamayan fındık dalları kırıldığı, bazıları ise kökünden söküldüğü gözlenen incelemeler neticesi bahçelerde oluşan hasarın tespiti için çalışmalar başlatıldığı öğrenildi.

Uzmanlar, “Kırılan dalların, karın erimesinin ardından temizlenmesi gerekiyor. Dallar tam kökünden değil de kırılan yerinden kesilmeli. Böylece tekrar sürgün vermesi sağlanabilir” diye görüş belirtirken ağaçların yaşlı olması nedeniyle dalların zayıfladığına dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Ayrıca, budama hatalarından dolayı da karın oluşturduğu ağırlıkla birlikte dallarda kırılma meydana geliyor. Bu durum, fındık bahçelerinin gençleştirilmesi gerektiğini bize gösteriyor. Devletimizin, bir eylem planı çerçevesinde pilot bölge ilan ederek bahçelerin gençleştirilmesi için çalışma yapması gerekir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler