Kaçak Yapılara Geçit Yok

Kaçak Yapılara Geçit Yok

Kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi ve kaçak yapılaşmayla etkin mücadeleyi sürdürmek amacıyla Trabzon Valiliği'nde toplantı yapıldı.

Kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi ve kaçak yapılaşmayla etkin mücadeleyi sürdürmek amacıyla Trabzon Valiliği B Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Vali Nuri Okutan, bakanlık yetkilileri, kaymakamlar, bazı belediye başkanları, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) öğretim görevlileri ve ilgili daire müdürleri katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Vali Nuri Okutan, yaylalardaki yapılaşmalarla ilgili bir dizi tedbirler aldıklarını buna karşın karşılaştıkları bir takım zorluklar olduğunu ifade etti.

Vali Okutan, karşılaşılan sorunları, uygulama sürecinde gözlemlenen olumlu ve olumsuz durumları Bakan Özak'la da paylaştıklarını belirterek, “Sayın bakanımız ile karşılaşılan zorlukları, yapılan değerlendirmeleri konuşacağız. Ayrıca sayın bakanımızın birikimlerinden ve önerilerinden faydalanacağız. Üniversitemizin değerli bilim insanları, bakanlıktaki yetkili arkadaşlarımızın da değerlendirmesini alarak, yaylalarımızı bölgemize ve şehrimize nasıl artı değer olarak katabiliriz konusunda görüş alış verişinde bulunacağız. Bunun yanında hangi tür önlemleri alarak hem yaylalarımızı koruyarak gelecek nesillere taşımayı hem de ekonomik değer olarak yöremize ve ülkemize kazandırmayı konuşacağız.” ifadelerini kullandı. Vali Nuri Okutan, Trabzon’da yapılan çalışmaların benzerlerinin ülke geneli için de yapılabileceğinin altını çizerek, Trabzon'da gerçekleştirdikleri toplantının bu anlamda Türkiye’de ilk olduğunu kaydetti.

Türkiye'de kentler genelinde çok çarpık, plansız ve kaçak yapılaşmalar olduğunu söyleyen Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, “Bugün Marmara Depremi dendiğinde herkesin asabı bozuluyor ama bu bir gerçek. Kaçak yapılaşmalar, yönetmelik dışı yapılaşmalar. Bununla ilgili Kentsel Dönüşüm Yasası'nı çıkarırken başındaki Kentsel ibaresini çıkardık. Dönüşümün yalnızca kentlerde olmaması gerektiğini düşündük. Ulaştırmada yaşanan çağdaş boyut, duble yollar, sahil yolunun bitmesi, sivil havacılığın bitmesi geriye artı bir dönüş başlattı.” dedi.

“Bizde yöresel yaylacılık anlayışı var. Refah arttıkça insanlar tekrar geriye gelerek köylerinde konutlar yapmaya başladı.” diyen Bakan Özak, konuşmasına şöyle devam etti: “Görüntü kirliliğinin yanında kaçak yapılaşmalar ortaya çıktı. Vatandaş burada önünü göremedi. Ama o da haklı. Hızlı bir gelişim oldu. Şimdi bugünden sonra vatandaşımızın yapacağı yatırımın hem ekonomik olması hem de yöresel mimariye uygun olması için bunu kırsal kesimlere nasıl sunabiliriz, bu işin hukuki altyapısını nasıl çözebiliriz konusunu ele alacağız. Biz yaşanan düğümleri çözmek ve vatandaşımızın yapacağı yatırımı kolaylaştırmak, buna karşın yaylalarımızı korumak, yaylalarımızı hatta köylerimizi ulusal veya uluslararası turizme açabilmek için neler yapabiliriz, sorunları nasıl çözebiliriz konusunu değerlendireceğiz. Bunu önce Trabzon’da yapıyoruz. Daha sonra bu ay içinde çok hızlı bir şekilde Karadeniz Bölgesi'nde yapmamız lazım. Daha sonra da Türkiye'deki sorunları Bayındırlık müdürlerimiz ve ilgili kuruluşlarımızla üniversitelerimizi de yanımıza alarak masaya yatıracağız. Ondan sonra hükümet olarak bununla ilgili bizim ne yapmamız gerekiyor, vatandaş olarak hangi yolun takip edilmesi gerekiyor konularında yol haritası çıkaracağız

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Turizm