İyi Parti'den Kutlama

İyi Parti'den Kutlama

İyi Parti'den Kutlama

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İYİ Parti Gençlik Kolları Genel İdare Kurulu Üyesi Ayçanur Akbulut bir açıklama yayınladı.

 

Akçaabatlı olan Akbulut açıklaması şu şekilde;

“Kadınlar günün geçmişine bakacak olursak; 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlamışlardır. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can vermiştir. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katılmıştır.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirmiştir ve öneri oybirliğiyle kabul edilmiştir.

"Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapılmıştır. 12 Eylül Darbesi'nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmemiştir. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir.

8 Mart kadının, örgütlenme ve eşit yaşam hakkı için mücadele günlerinin simgesidir. Dünyanın her yerinde, her şehrinde kadının özgürleşme, dayanışma ve mücadele günüdür.

Yılın sadece bir günü kadınları hatırlamak onların aile ve toplum üzerindeki değerlerini ön plana çıkarmakla onların hak ettiği kazanımlar ödenmiş olmaz. Eşitliği savunurken sosyal hayatta bunun karşılığını göremiyoruz. Kadın hakları ile savunulan kadınların ayrıcalıklara haklara sahip olması değil sadece insan oldukları için her yerde ve herkes için geçerli haklara sahip olmasıdır. Önemli olan her gün kadınların değerli olduklarını, erkekler gibi hakları olduklarını, canlarının yandığını, yaşamın kaynağı olduğunu hatırlamaktır. Sadece anne ya da kız kardeş olmalarından dolayı değil, birey oldukları için kadınlara her zaman hak ettikleri değeri göstermek gerekmektedir.

Unutmamalıyız ki; Dünyanın yarısını kadınlar oluşturur diğer yarısını da kadınlar yetiştirir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler