İŞSİZLİK SORUNU NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?

Bu işsizlik ne menet bir iş ki, tek başına iktidar da çözüm değil, umut bile olamamış. İşsizliğin çözümünü hala devlet kapısında gören zihniyet ile sonuç alınamayacağını neden anlamak istemeyiz? İyi de ne yapmak lazım; işsizlik belasından bir nebze de olsa nasıl kurtarırız?

 

Çok genel ifade ile Türkiye’de ve Trabzon’umuzda çözüm için ekonominin büyütülmesi, üretimin artırılması, girişimcilik ruhunun kamçılanması yönünde projeler yapılıp uygulanmalıdır. İnsan kaynaklarının piyasanın talebine uygun bilgi ve beceri ile donatılması gerekir. İşsizliğin çözümü genelin yanında bölgesel üretim projelerinin hayata geçirilmesi ile bulunabilir. Bu doğrultuda Trabzon bazlı bir çalışmanın başlatıldığı öğrenmek sevindiricidir. Umarım ilgili kurum ve kişiler katkı ve katılımlarını esirgemez ve sabırla destek olunur.

 

Trabzon’da işsizliğin azaltılması ve işsizlere yönelik yapılacak eğitim, sosyo-ekonomik katkı ve yardımlar konusunda uygulanabilir projeler geliştirilmelidir. Belki çok kolay bir yol değil, ama doğru ve esaslı olan budur. İşsizliğe çözüm bulmak, sadece siyasi iktidarın işi değildir. Topyekün bir yaklaşım gerekir. Böyle bir çalışmanın hayata geçirilebilmesi, güzide şehrimiz Trabzon ve onun değerli halkı için hayati bir önem taşımaktadır.

 

Trabzon’daki işsizliği azaltmak için neler yapılabilir? Trabzon’un işsizlerinin bilgi ve becerileri ile piyasanın işgücünde aradığı bilgi ve beceriler ne derece örtüşmektedir? Farkın giderilmesi için neler yapılabilir? Trabzon’daki iş kolları acaba yeterli olur mu? Trabzon’un ticari ve sanayi potansiyeli nedir; yada Trabzon’da hangi sektörsel faaliyetler yapılabilir? Kentin sanayi ve ticaret potansiyeli nedir?  Girişimcilere ne tür fırsat ve katkılar sunulabilir? Mevcut iş gücünü eğitmek adına neler yapılabilir? Diğer kentlerde faaliyet gösteren hemşerilerimizin ne tür katkıları olabilir?

 

Trabzon’da işsizliği azaltmak için bu soruların cevabı olacak projeler geliştirmek ve hayata geçirmek konusunda herkesin desteğine ihtiyaç vardır. Böyle bir çalışmaya değerli öneri ve katkıların esirgenmeyeceğini düşünmekteyim. Bu çalışma, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere, üniversite, odalar, sivil toplum örgütleri ve iş çevrelerinin ortaklaşa katkıları ile yürütülebilecek bir projedir. Söz konusu kurumlar bir araya gelip ciddi gayret içine girerlerse,  bu meselenin halledilebileceği inancını taşımaktayım. Zira Trabzon bunu halledebilecek potansiyele sahiptir; bu enerjiyi mayasında taşımaktadır.

 

Trabzon’da işsizliğin azaltılması ve işsizlere yönelik faaliyetler konusunda politika ve projeler üretmek ve bunları hayata geçirmek, eskiden olduğu gibi kentin Türkiye ve dünyada hak ettiği yere gelmesine katkı sağlayacaktır.    

 

Trabzon için elele, ama lafta kalmamak üzere. En büyük hizmet, insanımıza iş ve aş sağlamak değil mi?

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.