Horon Yarışmasına Tepki Var

Horon Yarışmasına Tepki Var

İl genelini kapsayan halk oyunları yarışmasında yapılan haksızlıkları ortak bir basın açıklaması yaparak eleştirdi.

Akçaabat Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Turhan Bektaşoğlu ve Akçaabat Folklor Derneği Başkanı Ahmet Çilingir, il genelini kapsayan halk oyunları yarışmasında yapılan haksızlıkları ortak bir basın açıklaması yaparak eleştirdi.

Bektaşoğlu ve Çilingir, yaptıkları ortak basın açıklamasında “Türkiye Halkoyunları Federasyonunun Düzenlemiş olduğu il birinciliği yarışmasında Akçaabat belediyesi Halkoyunları ekibi Yıldızlar ve Büyüklerde olmak üzere 2 kategoride katıldık. Akçaabat Belediyesi Halkoyunları ekipleri her iki dalda da Trabzon ikincisi oldular. Buraya kadar tamam..

Akçaabat Belediyesi,  İlçedeki okullar ve Folklor Derneğinin amacı Halkoyunlarına hizmettir.  Geçmişten gelen bu kültürü yaşamak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bunu yaparken gençlere bu kültürü sevdirmek adına bu işi Kıracın Mehmet, Yaşar Aga gibi, İnce Ali gibi, Ahmet Çilingiroğlu gibi, Cavit Şentürk gibi, Kıracın Hüseyin gibi, Orhan Topal gibi, Hasan Aydın gibi, Seyfi Aygün gibi, Ahmet Ergül (Ahmet Çavuş), Ali Günel, Sinan Güneysu, Ömer Gaydan, Neşat tepe,  bu işe gönül vermiş ve bu silsileyi takip eden kuşaklardan, dünya ve Avrupa birincilikleri yaşamış bu işin profesörlerinden örnek alarak yaşatmaya çalışıyoruz. Herkesin yaptığı işe saygı duyuyoruz. Ama biz en iyisini yapıyorsak birileri de bize saygı duymak zorundadır.

Şimdi gördük ki işi iyi yapana saygı kalktı, bir de horon oynama işi de mi kalktı veya değişti.  Şimdi yarışmada büyükler kategorisinde birinci olan ekibe kim puan verdi, neye göre puan verdi, pek anlayamadık. Bir anlayan varsa açıklasın. Gösteriye horon kurma ile başladılar, horon kurma ile bitirdiler. Horon bu ise, Trabzon bu oyunla temsil edilecekse bizim söyleyecek bir lafımız yok artık. Bunun tek sorumlusu birinci olan ekibin başındaki sorumludur. Kendi ekibini birinci yaptırdı. Bu arkadaşın hem yakını yarışmada jüri üyesi idi, hem de kendi Halkoyunları Federasyonunda yönetici. Biz, köy köy, düğün düğün dolaşıyoruz,  festivallerde olsun, yayla şenliklerinde olsun horonu gündemde tutabilmek, Bu işin özünü, orijinali bulup kayıt altına almak için aylarca, yıllarca araştırma yapıyoruz. Sen 10 dakikada bu böyle değildir deyip karar veriyorsunuz.

 Trabzon il birinciliği yarışmasında büyüklerde horonun orijinaline 3 yenilik ekledik.  İnşallah birileri farkına varmıştır.  Birileri gündemde kalmak adına, puanlama yapan hakemler dahil, doğru yapanları, güzel yapanları elinin tersiyle bir kenara itip eksik ve orijinalinden uzak gösteri yapanları derecelere sokmak demek,  bu kültüre en büyük kötülüğü yapmak demektir.

Şimdi buradan Federasyon yetkililerine sesleniyoruz. Sizleri Akçaabat’a davet ediyoruz. Bunun yanında Trabzon İl birinciliği yarışmasında görev alan hakem arkadaşları da özellikle davet ediyoruz. Gelin  hem dinleyin hem de görün horon nasıl oynanıyor. Bundan sonraki yarışmalarda  puan verirken size çok lazım olacaktır diye düşünüyoruz.” İfadelerine yer verdiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler