Hayal Projelerden Biri Tamamlandı

Hayal Projelerden Biri Tamamlandı

Hayal Projelerden Biri Tamamlandı

IŞIKLAR SUYUNUN ŞEHRE VERİLMEYE BAŞLANMASI NEDENİYLE AKÇAABAT BELEDİYE BAŞKANI ŞEFİK TÜRKMEN SON DERECE MUTLU OLDUĞUNU İFADE ETTİ.

Tesis ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Işıklar suyu, Akçaabat halkının çok eski yıllardan beri hayal ettiği bir projedir. Yaklaşık 12 yıl önce (2007 Yılı) Akçaabat Belediyesince başlatılan süreç sonucu 2013 yılında Avrupa Birliği (AB) projesi olarak ihalesi yapılmıştır.

2014 yılı başında fiilen inşaatı başlatılan ve Büyükşehir yapılanması sonrası TİSKİ’ye devredilen proje tamamlanarak Akçaabat şehir merkezine su verilmeye başlanmıştır. Yaklaşık 110 Milyon TL’ye mal olan tesis bedelinin % 85’i Avrupa Birliği (AB) tarafından hibe olarak, kalanı TİSKİ Genel Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılanmıştır.

Işıklar Mahallesindeki Işıklar Hidroelektrik Santralini besleyen göze suyu, santralin çıkışından alınarak 600 mm çapında düktil çelik borulardan oluşan yaklaşık 21 km lik bir iletim hattıyla Sarıtaş Mahallesinin en yüksek noktasındaki bir alana getirilmiştir. Orada yapılan arıtma tesisi ve ana depodan çıkan su şehrin çeşitli bölgelerindeki depolara  dağıtılmıştır. Büyükşehir öncesi Akçaabat Belediyesince kamulaştırılan 18 dönümlük alanda yapılan arıtma tesisi günde 18 bin m3 su arıtacak kapasitededir.

Bu tesis, ilçe merkezinin tamamına yakınına pompa kullanmadan, dolayısıyla bir elektrik gideri olmadan uzun yıllar hizmet verecektir.

Proje kapsamında, iletim hattına ilaveten depolar arası bağlantılar ve şebeke ilaveleri için yaklaşık 60 km çeşitli çaplarda boru döşenmiştir.

Proje hakkında özet bilgiler veren Başkan Şefik Türkmen; başta Büyükşehir Belediye Başkanlığımız olmak üzere, TİSKİ Genel Müdürlüğümüze, Çevre Şehircilik Bakanlığımıza, bu projeyi başından beri takip eden Belediyemiz çalışanlarına, TİSKİ yetkililerine, emeği geçen katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Bu önemli tesisin halkımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Haberler