Harç Kaldırılsın ,Esnaf Rahatlasın

Harç Kaldırılsın ,Esnaf Rahatlasın

Akçaabat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı,Akçaabat Belediyesi’nin yeni yılla birlikte Akçaabat esnafının satış yaptıkları mamulleri sergiledikleri dükkânlarının önünden işgaliye almaya başlaması kabul edilebilir bir uygulama olmadığını söyledi.

Akçaabat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya,  Akçaabat Belediyesi’nin yeni yılla birlikte Akçaabat esnafının satış yaptıkları mamulleri sergiledikleri dükkânlarının önünden işgaliye almaya başlaması kabul edilebilir bir uygulama olmadığını söyledi.

Akçaabat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya açıklamalarına şu şekilde devam ederek “Türkiye’nin ekonomik koşullarında zor bir dönem geçiren esnafımızın yüküne biraz daha yük katan bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmeli ve eskiden olduğu gibi Akçaabat esnafına dükkânlarının önlerindeki 40 santimetreye kadar olan alanı koşulsuz olarak kullandırılmalıdır. Akçaabat Belediyesi’nin dükkân önlerindeki 40 santimetrelik bölümün teşhir amaçlı olarak kullanımına izin verdiği uygulamadan vazgeçmesi ve dükkân sahiplerinden yeni uygulamayla birlikte metrekare başına 2,5 lira tahsil etme cihetine gitmesi zaten zor durumda olan esnafımızı daha da mağdur etmiştir.

İşgal harcı 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nda belirtilen yerlerden herhangi birinin “satış yapmak veya sair maksatlarla ve yetkili mercilerden usulüne uygun izin alınarak geçici olarak işgal edilmesi” durumunda tahsil edilmesi gereken bir harç olarak tanımlanıyor. Dükkânların önleri ise esnafımızın geçici bir süre değil sürekli kullandıkları alanlardır. Bu nedenle Belediye’nin yeni uygulaması Akçaabat esnafını pazarcı konumuna düşürmüştür.

Bu yetmezmiş gibi esnaftan harç tahsil cihetine giden Akçaabat Belediyesi, kanun koyucunun belirlediği alt sınırı 0,50 TL ve üst sınırı da 2,5 TL olan harcı Belediye Meclisi’nin aldığı kararla en üst sınırdan yani 2,5 TL olarak belirlemiştir. Hâlbuki Bakanlar Kurulu bile daha önce yayımladığı ancak Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği kararında bile bu harcı 1 TL olarak belirlemişti.

Bütün esnafımız şunu bilsin ki, Esnaf ve Sanatkârlar Odamız 24 saat esnafımızın hizmetindedir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir kamu kurumuyuz. Esnafla devletin diğer kurumları arasında köprü görevi yürütüyoruz. Esnafımızın sıkıntılarını, isteklerini yetkili kurumlara bildirmek görevlerimiz arasındadır. Esnaf bize dertlerini söyleyecek biz de onları ilgili kurumlara taşıyacağız; çözüm için gerekli girişimlerde bulunacağız.

Bu işle ilgili olarak da önce Sayın Belediye Başkanı Şefik Türkmen Bey’i, sonra başkan yardımcılarını, ardından da iktidar ve muhalefetin belediye meclisi üyelerini, ilçemizdeki siyasi partilerin başkanlarını, sivil toplum örgütlerini aradık, istişarede bulunduk. Sayın belediye Başkanımıza esnafımızın bu konudaki mağduriyetini anlattık. Esnafa karşı Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın gösterdiği hassasiyeti kendisinden de beklediğimizi söyledik.

Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak bu konuyla ilgili söylenecekleri gereken her yere söyledik. Esnafımız rahat olsun. Bizler Akçaabatlıyız ve Akçaabat’ta da yaşamaya devam edeceğiz. Akçaabatlı olmaktan gurur duymaktayız. Her zaman da esnafımızın yanındayız.

Kimse bu konuda hedefi yanlış seçmesin. Kimseyi de haksız yere suçlamasın, yanlış da yönlendirmesin. Bu konuyla sonuna kadar ilgilenip takipçisi olacağız. Kimse merak etmesin; dün olduğu gibi bugün de esnafımızın yanındayız, yanında olmaya da devam edeceğiz.

Türkiye’nin ekonomik koşullarında zor bir dönem geçiren, evine ekmek getirmekte zorlanan, okula giden çocuğuna harçlık veremeyen, çekini ve senedini ödemekte zorlanan esnafımızın yüküne biraz daha yük katan bu uygulamadan Akçaabat Belediyesi’nin bir an önce vazgeçmesini ve eskiden olduğu gibi Akçaabat esnafına dükkânlarının önlerindeki 40 santimetreye kadar olan alanı koşulsuz olarak kullandırmasını talep ediyoruz.’’dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Haberler