TEMA Vakfı'ndan Fidan Dikimi

TEMA Vakfı'ndan Fidan Dikimi

Toprağa saygı, Fidanla Toprağın Buluşma Şenliği Düzenlendi.

Pazar günü TEMA Vakfı Trabzon Temsilciliği ile Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği koordinasyonu ile Maçka Esiroğlu Erozyonla Mücadele Sahası'nda ve Hamsiköy de, “Toprağa saygı, Fidanla Toprağın Buluşma Şenliği” gerçekleştirildi. Etkinliğe 3-6 yaşındaki 30 kreş öğrencisi, Trabzon merkez ve ilçelerinden 105 ilköğretim öğrencisi, 40 Lise ve 45 Üniversite öğrencisi, 15 sosyal Hiz. Yet Yurdu Öğrencisi ve Sayın vali yardımcısı Cezmi Batuk ve Çevre Orman İl Müdürü Fahrettin Ulu'nun da aralarında bulunduğu yetişkin 40 kişiden oluşan toplam 275 kişi katıldı. Etkinlikte çukurları önceden hazırlanmış 4-5 yaşlı tüplü 350 ladin ağacı fidanı toprakla buluşturuldu.

 

 Trabzon Belediyesi önünden hareket eden 4 otobüs, 2 minibüs ve 12 özel araçla etkinlik alanına hareket edildi. Trabzon belediyesinin sağladığı körüklü otobüsün köy yolunda hareket edememesi nedeni ile katılımcılar diğer otobüs ve minibüslerle birkaç turla ağaçlandırma sahası yakınına taşındı. Katılımcılar, Vali ve Çevre İl. Müdürünün de katılımı ile topluca fotoğraf çektirme sonrasında, Genç-TEMA görevlilerinin liderliğinde gruplara ayrıldı. Her gruba dikeceği fidanları, kazma ve kürekleri dağıtıldı.

 

Grup lideri ve rehberler öncülüğünde 500m lik patika yol takip edilerek ağaçlandırma yapılacak alana ulaşıldı. Sahada daha önceden görevliler tarafından açılan çukurlar ve etkinlik esnasında gençler tarafından açılan çukurlara 275 kişi tarafından 350 ladin fidanı dikildi. Etkinlik 12.30 a kadar devam etti ve alandan geri dönülerek köy içersinde 2 kmlik yürüyüşle araçlara ulaşıldı. Fidan dikim etkinliği 13.00 te Esiroğlunda son buldu. İlköğretim ve kreş öğrencileri, aileleri ve öğretmenleri ile birlikte Esiroğlu’ndan Trabzon’a döndü.


Etkinliğe katılan gençlerden 100 kişi etkinliğin 2. Aşaması olan erozyon ve toprak koruma eğitimi için Hamsiköy e hareket etti, Hamsiköy’de yemek sonrası erozyon eğitimi ve korunması gereken doğal güzelliklerin yerinde incelenmesi için Hamsiköy’den 1 saatlik yürüyüşle ormanın ve meraların korunarak toprağın da nasıl korunabildiği yerinde görülüp irdelendikten sonra, Oflular mevkii olarak adlandırılan , Hamsiköy pamukkalesi olarak adlandırılan traverten ve şelale gezilerek Hamsiköy’e ve oradan Trabzon’a dönülerek erozyonla mücadele, doğal varlıkları koruma, bilgilenme ve bilinçlenme etkinliği 18.00 de son buldu.

 

Etkinliğe katılan miniklerin kurdela takarak süslediği ağaçlarına bakarak: benimde bir ağacım ve ormanım olacak, ağacımın dallarında kuşlar, dibinde tavşanlar ve böcekler yuva yapacak, toprağımız korunacak demeleri ve hep birlikte Fidan şiirini okumaları güne anlam kattı.

Atatürkün “Vatan toprağı kutsaldır kaderine terk edilemez” direktifi ile hiçbir çıkar gözetmeden vatan toprağının kanseri olan erozyonla mücadele etmeyi, doğal varlıklarız olan, toprak, su, hava ve bunların içinde yaşayan doğal canlıları koruma ve geliştirmeyi kendine görev ve sorumluluk edinmiş olan TEMA Vakfı Trabzon Temsilciliğinin 7-77 her yaştan gönüllüleri, bu bilinç ve amaç uğrunda erozyonla mücadele için 2 aydır yoğun bir çalışma ve organizasyon sonucu için 350 fidanı toprakla buluşturma başarısını göstermenin gururu ve sevincini ile: Biz var oldukça, kurum ve kuruluşlarla işbirliği ile, bilgi ve bilincimizi Türkiye’ye yaydıkça toprağın sinsi kanseri olan ve her yıl 1 milyar 400 bin ton vatan toprağını yok eden toprak erozyonu azalacak ve yok olacaktır.

 

 

TEMA gönüllüleri ve doğa severler olarak bizler; tüm vatandaşlarımızdan yaşadıklara dünyaya, ülkeye, ile, köye ve de toprağa saygı göstermelerini: yaşadıkları ve de kullandıkları toprağı, suyu ve havayı sürdürülebilir kullanarak temiz, korunmuş olarak gelecek nesillere aktarmak için bir şeyler yapmalarını beklemekteyiz.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler