Sivrikaya; Esnafa Sahip Çıkılmalı

Sivrikaya; Esnafa Sahip Çıkılmalı

Akçaabat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya, koronavirüs nedeniyle alınan önlemlerden en fazla zarar gören kesimin küçük esnaf olduğunu belirterek, zamanın esnafa sahip çıkma zamanı olduğunu söyledi.

Akçaabat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya, koronavirüs nedeniyle alınan önlemlerden en fazla zarar gören kesimin küçük esnaf olduğunu belirterek, zamanın esnafa sahip çıkma zamanı olduğunu söyledi.

Sivrikaya yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Koronavirüs tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bizleri tedirgin ediyor. Bütün dünyada salgın en ağır şekilde devam ederken ülkemizde önceden alınan tedbirlerle daha hafif geçiyor. Bunun için devletimizin aldığı kararlara harfiyen uymalıyız. En iyi tedbir evimizden dışarı çıkmamaktır. İnşallah ülkemiz ve bütün dünya bu hastalığın pençesinden en kısa sürede kurtulur.

Haliyle bu hastalığın en çok etkilediği kesimlerin başında esnaf ve sanatkârlarımız gelmektedir. Sağlıktan sonra en çok ekonomimize zararlar verdiği ve vereceği görülmektedir. Devletin aldığı ekonomik kararları ve tedbir kararlarını esnaflarımızın bu süreci en az zararla atlatmaları yönünde olumlu buluyoruz.

Fakat ülkemizde bu ekonomik krizden en çok etkilenen tabii ki küçük esnafımız olmuştur. Kahvehaneler, çay ocakları, berberler ve bunun gibi pek çok meslek dalı hayatlarını günlük kazançlarıyla idame ettiriyorlardı. Salgın dolayısıyla bu kardeşlerimiz işyerlerini kapatmak zorunda kaldılar. Bu istenmeyen olaylar karşısında hepimiz şunu gördük ki, bu ve benzer meslek dalları hayatımızda büyük bir yere sahipler. Memleketimizin küçük esnafsız olmayacağını da gördük.

Bütün bunlara rağmen kiralar başta olmak üzere günlük kazançlarını temin edemeyen esnaflarımız bu sürece ne kadar dayanırlar bilemiyorum. Vergi ertelemesi güzel bir şey. İnşallah SGK ve Bağ-Kur ödemelerine de bir çare bulunur. Devletimizin bu süreçte esnafımızın yanında olacağı inancındayız. Çünkü esnaf ve sanatkârlarımız her süreçte devletinin ve milletinin yanında olmuştur. Şimdi sıra devletimizdedir.

İşyeri kapalı olan esnaf kardeşlerimize bu süreçte durumu iyi olan esnaflarımız ve halkımız el ele vererek, Odamız da üzerine düşen görevi yapıp bu süreci atlatmalarına yardımcı olmalıyız. Gerekirse ekmeğimizi bile paylaşmalıyız. Tarihte bunun çok örneği vardır. Böyle günlerde millet olarak paylaşmayı çok iyi biliriz. Mesela bugün bir fırıncı kardeşimiz her günü 12 liralık ekmekten 50 adedini vatandaşlara ücretsiz olarak vereceğini taahhüt etti. İşte esnaf camiası olarak biz buyuz. Halkımız da her zaman yanlarında olan esnaf kardeşlerini bu süreçte yalnız bırakmasınlar, dayanışma için alışverişlerini onlardan yapsınlar.

Özel mülk sahipleri kirada bulunan dükkânlarının kira bedellerinde indirime gitmelidirler. Bu süreç zarfında da kapalı dükkânlardan kira talep etmemelidirler. Doğalgaz, su ve elektrik faturaları bu süreç bitene kadar ertelenmeli, Milli Eğitim Müdürlüğü de okulların kapalı olduğu dönem itibariyle kantinlerden kira almayacağını belirterek örnek bir davranışa imza atmıştır.

Devletimiz de kepenk kapatan esnaflarımız ile diğer esnaflarımızın durumunu tekrar değerlendirmelidir.”

esnaf-001.jpg

cayevi.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler