Sera Gölü'nde Kirlilik Had Safhada

Sera Gölü'nde Kirlilik Had Safhada

Trabzon’un Akçaabat İlçesi sınırları içerisinde bulunan heyelan set gölü olan Sera Gölü çevre sorunlarıyla mücadele ediyor.

Trabzon’un Akçaabat İlçesi sınırları içerisinde bulunan heyelan set gölü olan Sera Gölü çevre sorunlarıyla mücadele ediyor. Özellikle yaz aylarında başta Arap turistler olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin Akçaabat’taki durağı olan Sera Gölü, yakınlarındaki ev ve fabrikaların kanalizasyon sistemi olmaması nedeniyle bütün pisliklerini derelere boşaltması ve bu dereler yoluyla pisliklerin gölü kirletmesi Trabzon’daki turizmi adeta baltalıyor. Öte yandan bu durum gölün çevresinde yer alan az sayıdaki turistik işletmeye de zarar veriyor.

Sera Gölü’nün yukarısında bulunan belde ve köylerde kanalizasyon sisteminin olmaması ve foseptik çukurlarına dolan ve oradan taşarak göle kadar gelen pislikler turistik gölü kirletiyor. Bu duruma çevredeki vatandaşların katı atıkları göle atması da eklenince durum iyice vahim bir hal alıyor. Kanalizasyon projesiyle ilgili çalışma yapan belediye başkanları ise vatandaşın şikayet odağı olduklarından ötürü rahatsız.

Aşırı yağışlarda çevre yamaçlardan topladığı çöpleri sürükleyerek gölün yüzeyine taşıması sonucu pislik oluştuğunu belirten Yıldızlı Belediye Başkanı Yahya Tarakçı, “Biz temizlediğimiz halde durum aynı oluyor. Bu münferit bir olay değildir, toplumsal bir olaydır. Hem bu katı atıkların orayı kirletmesi, hem de o vadide Akçaköy’den aşağıya ve diğer köylerden aşağıya kanalizasyonun olmaması ve oradaki tüm kanalizasyon giderlerinin fosseptik çukuru dışında veya fosseptik çukuru dolması sonucu taşmasıyla o vadiye akması sonucu burada müthiş bir kirlilik meydana geliyor. Bizim şu an yoğun bir çabamız var” dedi.

Kanalizasyon sistemiyle alakalı projeyi tamamlattıklarını dile getiren Tarakçı, “İhaleye verilmesi için Akçaköy, Derecik ve Yıldızlı Belediye Belediye Başkanları olarak görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bakanlık da buna destek veriyor. Önümüzdeki gün veya aylarda ihale edilecek. Böylece kanalizasyon pisliğinden kurtulacağız. Katı atık konusunda da her ne kadar topluyorsak bile buna engel olamıyoruz. Oraya biz belediye olarak birkaç kez çöp bidonu koyduk, tutup bidonu gece göle attılar. Orada sürekli içiyorlar ve çevreyi tahrip ediyorlar. Yaz mevsimi olması nedeniyle temizliğe dikkat edilmesi gereken bir dönem. Haliyle eleştirilerin odağı biz oluyoruz. Temizlemek elbette bizim görevimiz. Biz çevreyi temizleyebiliyoruz ancak göl içi veya üstünü temizleyebilecek donanımımız yok” ifadelerini kullandı.

Vadi üzerindeki 17 köyden de derelere pislik atıldığını ve bu pisliğin özellikle yağmurlu havalarda göle ulaşmasıyla göldeki kirliliğin had safhaya ulaştığını belirten Derecik Belediye Başkanı Ali Ulusoy ise, “Bilhassa yağmur sonrasında buradaki kirliliği görenler belediyelerin duyarsız davrandığını sanıyor. Biz göl çevresinde temizlik yapmaya çalışıyoruz. Gölün çevresine bentler çekilmesi gerekiyor. Bu bizim bir vatandaş, bir belediye olarak görevimiz. 13 km yukarıdan bile pislik buraya geliyor” şeklinde konuştu.

Haber: Berkant PARLAK

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.