Kocaman'dan Açıklama

Kocaman'dan Açıklama

Eğitim Bir-Sen’in Akçaabat Temsilcisi Kemal Kocaman, Konya’nın Balcılar Beldesi’nde Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’nin binasının çökmesi sonucu 17 kursiyerin ölmesi, 29'unun da yaralanmasıyla sonuçlanan olayın asıl müsebb

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen)’e bağlı olarak hizmet veren sendikalardan biri olan Eğitim Bir-Sen’in Akçaabat Temsilcisi Kemal Kocaman, Konya’nın Balcılar Beldesi’nde Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’nin binasının çökmesi sonucu 17 kursiyerin ölmesi, 29'unun da yaralanmasıyla sonuçlanan olayın asıl müsebbibinin 12 yaşındaki çocukların Kur’an Kurslarına gitmelerini yasaklayan zihniyet olduğunu söyledi.

Kemal Kocaman yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“1999 yılında ANASOL-M hükümeti döneminde yasal düzenlemeyle gerçek Kur’an kursu kitlesine Kur’an eğitimi yasaklanmıştı. 633 sayılı kanunun Kur’an kursları ile ilgili olan 7. maddesinde yapılan değişiklik Anayasa mahkemesince iptal edilince kanunda bir boşluk oluşmuş söz konusu boşluk 22.07.1999 tarih 4415 sayılı yasa ile 633 sayılı kanuna eklenen ‘ek üçüncü madde’ ile doldurulmuştu. Anasol-M döneminde kabul edilen ek 3. madde ile 12 yaşın altındaki çocukların Kur’an kursuna gitmeleri yasaklanmıştı. Ne gariptir ki bütün araştırmalar yaz Kur’an kurslarına katılanların %80’ nini 12 yaş gurubu altında çocukların oluşturdukları tespit edilmiştir. Bu da gösteriyor ki çok iyi bir sosyal analiz yapılmış kılıfı da ona göre hazırlanmıştı. Kur’an eğitimini yasaklayan bu kanun kabul edilemez bir düzenlemedir. Konya da yaşanan bu acı olayın nedeninin de bu anlamsız yasak olduğunu düşünüyorum. İnsanlar hem din hem de dünyayı öğrenmede devlet tarafından gereken şekilde desteklenmesi gerekir. Bu desteği bulamayan halk bir şekilde kendi ihtiyaçlarını karşılama yoluna gider. Gitmek zorundadır da. Konya da meydana gelen bu kazanın sorumluluğunu sadece kurs yöneticilerine yüklemek insafsızlık olur. Kabahatin önemli bir bölümü devletindir. Devlet çocuklarına vaktinde Kur’an eğitimini verseydi bu tür acı olaylarla karşılaşmazdı. Bu yasaklar bir an evvel kaldırılmalıdır. Hemen. Şimdi.”

Yasakların sadece Müslüman Türk çocuklarına olduğunu da iddia eden Eğitim Bir-Sen Akçaabat Temsilcisi Kemal kocaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

Tam 48 yıl önce 21 Haziran 1960 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunca Musevi çocuklarına dini eğitimine izin veren 17 sayılı bir karar almış, 29haziran 1960 tarihli Resmi gazete de yayınlamıştı..  Bu karar aynen şöyle: ‘İlkokullara devam eden Musevi çocuklarına; okul programları ve kanunen okula devam mecburiyeti işi aksattırılmamak şartıyla, sinagoglarda değişik müfredata göre din dersleri verilmesi hususu Vekâlet Yüksek Makamı’nın tasvibine arz olundu.’ Bu karar Hahambaşılığın 2 Şubat 1960 tarihli ve 34-M–28 sayılı talebi üzerine alınmıştır. . Bu karar halen yürürlüktedir. Çok manidar değil mi.? Nüfusunun %99 Müslüman olan bir ülkede Kur’an kursu yasak olsun. Azınlıklara tanınan haklar vatanı için canını feda eden bu millete reva görülmesin. Burada tuhaf şeyler geliyor aklıma. 27 Mayıs darbesi Musevilerin Tevrat’ını serbest bırakıyor, 28 Şubat darbesi de Müslümanların Ku’ran öğrenmesini yasaklıyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Haberler