Kanuni'nin  Doğduğu Şehre Geldiler

Kanuni'nin Doğduğu Şehre Geldiler

Trabzon Valisi A.Celil Öz, Zigetvar Belediye Başkanı Peter Vass ile Zigetvar Belediye Başkan Danışmanı Robert Fazekas’ı kabul etti.

Trabzon Valisi A.Celil Öz, Zigetvar Belediye Başkanı Peter Vass ile Zigetvar Belediye Başkan Danışmanı Robert Fazekas’ı  kabul etti.

 Türkiye Macaristan ilişkilerinin Osmanlı dönemine dayandığını belirten Vali Öz “İki ülke arasındaki  ilişkiler geçmişte tarihin derinliklerine dayanan birlikteliğin bir şekliyle tekrar ifadesi ve  yansımasıdır. Türkiye Macaristan ilişkileri aslında Osmanlı döneminde beraber yaşamanın getirdiği birlikteliktir.  Kültür, sanat , uluslararası ve siyasi ilişkilerle beraber bugün Avrupa Birliği  süreciyle devam eden bir gelişme sürecinin hep birlikte  yaşandığı bir dönem. Bu tarihe dayanan birliktelik bugün bakıldığı zaman hem Türkiye Macaristan siyasi, ekonomik ilişkileri ile Avrupa Birliği çatısı altındaki ilişkiler üst düzey olarak hükümetler arası devam ediyor.

 Kanuni Sultan Süleyman’ın Trabzon ile Zigetvar arasındaki kardeşlik ve gönül bağını güçlendirdiğini ifade eden Vali Öz “Türkiye Macaristan ilişkileri dışında Zigetvar ve Trabzon’un apayrı bir gönül bağı, birlikteliği, kardeşliği var. Trabzon tabii şehzadeler şehri olarak Fatih’in fethettiği ,Yavuz’un yönettiği ve Cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın doğup büyüdüğü ve yetiştiği bir şehir. Kanuni Sultan Süleyman Trabzon ile Zigetvar arasındaki bir tür bu bağı güçlendiren bugünde bu birlikteliğin, kardeşliğin temelinde önemli bir dinamik olarak duruyor.  Siyasi, ekonomik ve uluslararası ilişkiler yanında tarihe saygı anlamında hem Macaristan ile  Zigetvar Belediyesi’nin hem de ülkemizdeki bu çalışmaların ortak yaşanmış tarihe saygıya ve ortak bir hedefe, geleceğe barış içerisinde yaşamak için çok büyük önemi var. Bu güzel projeler iki ülkenin hükümetleri tarafından daha ileriye taşınacaktır. Geçmişte beraber ortak çalışmalarımız oldu. Önümüzdeki süreçlerde Trabzon ile Zigetvar arasında mutlaka ortak kültürel işbirlikleri olacaktır.  Tarihe saygı anlamında birlikte çalışma anlayışınız ve ziyaretlerinizden  dolayı sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

 Kanuni Sultan Süleyman ile ilgili arkeolojik çalışmaların devam ettiğini belirten Zigetvar Belediye Başkanı Peter Vass ”Araştırmalardan sonra Türkiye ve Macaristan arasında turistik açıdan bağlantılar kurulabilir. Bizde elimizden geleni yapmaya hazırız. Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesinin bulunması sizin içinde bizim içinde tarih ve işbirliğimiz açısından çok önemli. Ülkemizde bu yılda  Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünün 450. yılı dolayısıyla kutlamaları olacak. Bu kutlamalar ve etkinlikler  yıl boyunca devam edecek. Tabii ki çok şey yaptık ama yapacak daha  çok şey var. Mesela kale içerisinde Kanuni Sultan Süleyman’ın camisinin restorasyonu,türbe bölgesinin ve kale duvarlarının restorasyonunu yapmamız lazım. 2016 yılında bütün Macaristan’ da hükümetimiz içinde çok önemli bir yıl olacaktır.  Bir komite ve heyet kuruldu.  Bu heyetin görevi bu programların  organize edilmesidir. Bu şekilde iki kahramana layık programlar yapmaya hazırız “şeklinde konuştu.

 Görüşme sonrasında Vali Öz  Kanuni Sultan Süleyman’ın Trabzon’da Kanuni Osmanlı Kültür Evi şeklinde düzenlenen müze evin açılışını birlikte yapmak için Zigetvar Belediye Başkanı Peter Vass’ı  davet etti.  Val Öz  görüşme sonrasında Zigetvar Belediye Başkanı Peter Vass’a  günün anısına telkari işlemeli fincan hediye etti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler