Fındık Bahçelerindeki Hastalıklara Dikkat

Fındık Bahçelerindeki Hastalıklara Dikkat

Akçaabat Ziraat Odası Fındık Bahçelerindeki Bakteriyel Hastalıklar İçin Uyarıyor!

Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Mühendisleri saha çalışmalarına devam ediyor. Fındık, ceviz, aronya vb. zirai faaliyet ile uğraşan üreticilerimizi ziyaret ediyorlar.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Eyüpoğlu; “Tarım ürünlerinde verim ve kaliteyi artırmak için saha çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yapılan saha çalışmalarında külleme hastalığı, bakteriyel yanıklık,  antraknoz, yeşil kokarca ve besin elementi noksanlığı gibi sorunları tespit ettik.” Dedi.  

Ziraat Odası Personellerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir, saha çalışmalarında karşılaştıkları sorunlar hakkında şunları belirtti; “Külleme ve cevizlerde antraknoz haricinde fındık bahçelerinde dikkat çeken bir durumda bakteriyel yanıklık hastalığının yayılmış olmasıdır.  Birçok fındık bahçesinde dallarda uç kurumaları ve dalların kuruması, çotanaklar üzerindeki oluşan kahverengi lekeler bu dal yanıklığı hastalığının belirgin özellikleri arasındadır. Bakteriyel yanıklık ile mücadele çok önemlidir. Bölgemizdeki son yıllarda meydana gelen sıcaklık değişiklikleri hastalığın yayılmasında önemli rol oynamaktadır. Burada hastalığa neden olan bakteriler yağış, rüzgar ve dezenfekte edilmemiş budama vb. alet kullanılması ile yayılış göstermektedir.  Hastalıklı dallar dışarıdan bakıldığında ilk önce kurumuş gibi görünür, yapraklar kıvrılır ve sonra tüm dal kurur. Kültürel ve Kimyasal olmak üzere iki şekilde mücadele edilebilir. Mücadele edilmezse tüm alana yayılması kaçınılmaz olur.” 

“Kimyasal Mücadele Olarak Bordo Bulamacı Uygulaması Öneriliyor.”

Uygulamalar kapsamında; Hasattan sonra sonbahar yağışları başlamadan önce, sonbahar sonlarında yaprakların % 75-80’ inin döküldüğü bir devrede, ilkbaharda yaprak tomurcukları patlamaya başladığı bir devrede, hasat sonrası % 2’lik, sonraki uygulamalarda  % 1’ik Bordo Bulamacı ( 100 litre suya 1000 g bakır sülfat  + 500 g sönmemiş kireç ya da hazır preperatlar) ile ocaklar dipten dal uçlarına kadar iyice ıslatılarak yapılmalıdır.

findik-bahcesindeki-bakteriyeller1.jpg

findik-bahcesindeki-bakteriyeller.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler