Esnafımız zor durumda

Esnafımız zor durumda

Esnafımız zor durumda

CHP İlçe Başkanı Mustafa Bak, yeni destek paketi sağlanmasını istedi

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Akçaabat İlçe Başkanı Mustafa Bak, Covid-19 salgını nedeniyle hem sağlık hem de ekonomik olarak zor günler geçirmekte olunduğuna vurgu yaparak, ekonomik olarak en çok etkilenen sektörlerin başında esnaf kesiminin geldiğini söyledi.

 

Salgın sürecinden önce başlayan ekonomik sorunların Covid-19 salgınının tüm piyasa dengelerini alt üst etmesiyle birlikte esnafın daha da zor günler geçirmekte olduğuna vurgu yapan CHP İlçe Başkanı Mustafa Bak, iş hacmi düşen, ödeme güçlüğü çeken esnafın ilk olarak çareyi yine devletin sağladığı destek kredilerine sarılmakta bulduğunu ancak Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ne kayıtlı olan esnafımızın da sadece % 30’luk kısmının kredi kullanabildiğini geriye kalan kısmının ise kredi kullanabilme yeterliliği olmaması nedeniyle kredi kullanamadığını kaydetti.

 

Mustafa Bak, yaptığı açıklamada yaklaşık 3 bin 500 esnafı olan Akçaabat'a pandemi sürecinde kooperatifin faiziyle birlikte 70 milyon liranın üzerinde kredi kullandığını hatırlatarak, “İşte temel sorun da burada başlamaktadır. İyice daralan piyasalarla esnafımız mevcut kredilerini bile ödeme güçlüğü çekerken, ayakta kalabilmek için kullanılan yeni kredilerle oluşan faiz yükü ile artık nefes alamaz duruma gelmiştir. Sadece bu rakam bile Akçaabat ölçeğinde çok yüksek bir orandır. Esasen kredi kullanan esnafta zor durumda, kullanmayan esnafta zor durumdadır.” Dedi.

CHP İlçe Başkanı Bak, açıklamasında şunları söyledi:“Özellikle Pandemi sürecinde ertelenen vergi, SGK ve kredilerin erteleme sürelerinin dolmasıyla birlikte esnafımız her ay çift ödeme yapmak durumunda kalmaktadır. Dolayısıyla önümüzün kış olması ve salgının devam etmesi  nedeniyle mutlaka mevcut kredilerin tekrar ertelenmesi, Sicil affının çıkarılarak kredi kullanamayan esnaflara kredi sağlanması, ertelenen Vergi ve SGK primlerinin salgın sonrasına bırakılması, kira desteği sağlanması ve kira ödemelerinde stopaj vergisinin kaldırılması, halen daha işyerleri kapalı olan esnafların sosyal güvenlik primlerinin Hazine’den karşılanması, Kısa Çalışma Ödeneği’nin salgın boyunca devam etmesi gibi  desteklerin mutlaka sağlanması gerekmektedir. Aksi takdirde salgın döneminde daha da ağırlaşan ekonomik sorunlar karşısında esnafımızı çok kötü günler bekliyor”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler