Bu Gece Regaib Kandili

Bu Gece Regaib Kandili

Bu gece Regaib Kandili.Geceyle ilgili Hasan Altuntaş hocanın kaleme aldığı yazı.

Hasan ALTUNTAŞ

Dörtyol Erikli Orta Mahalle İmam Hatibi.

 

Üç aylar diye adlandırdığımız (Recep, Şaban, Ramazan) isimli ayların ilki olan Recep ayının ilk Cuma  gecesi Regaip Kandilidir. Bu geceye regaip gecesi de diyoruz. Aslında Müslümanlar hayatlarını İslam’ın kaide ve kurallarına göre yaşadıkları zaman her geceleri kandil gibidir. Ancak zaman zaman  hata yaparlar günahta işleyebilirler. Bu hoş olmayan  davranışlardan kurtulmak için yaratandan özür dilemeliler. Buna tövbe  denir. Tövbe her zaman yapılabilir ancak böyle mübarek gecelerde yapılırsa daha da makbul olur. Peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde şöyle  buyuruyor “ Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geri dönmez, kabul olunur. Bunlar:

Receb ayının ilk Cuma gecesi (Regaib Kandili)

Şaban ayının  15. gecesi

Cuma geceleri

Bayram geceleri

Kadir gecesi         

Bunlar Müslümanlar için bir fırsattır. Değerlendirilmesi gerekir.

Bu gecelerde neler yapmalıyız?

Günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz  güzel komşuluk ilişkilerimizi daha da pekiştirmektir. Komşularımıza.: Bu gecenin sizler hakkında güzelliklerle dolu olmasını dileyerek onların gecelerini tebrik etmeliyiz.

Hasta yataklarında yatan hasta kardeşlerimize Allah’tan şifalar dileyerek onlara dua etmeliyiz. Allahü teala Kur’an-ı Kerim’de müminlerin kardeş olduğunu emrediyor. O halde bütün mümin kardeşlerimize dualar etmemiz güzel olur.

Vatanımızı korumakla görevli kardeşlerimize görevlerini üstün bir şekilde yapmaları için dua etmeliyiz.

Bu vatan uğrunda şehit düşmüş şehitlerimize de dualar göndermeliyiz.Aynı zamanda Hz Peygamberimize çok çok salat ve selam göndermemiz de çok güzel olur.

 

Bu geceye mahsus bir namaz yoktur. Regaib gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılmalı! Kazası olmayan da nafile namaz kılar, Kur’an-ı kerim okur, tesbih çeker, tevbe istiğfar eder. Bugün oruç tutup, gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Mübarek gecelerde ve her zaman ilim öğrenmek hepsinden daha faziletlidir. İlmihal bilgileri en kıymetli ilimdir.

 

Bu gecenin güzelliklerini evlerimizde çocuklarımıza da anlatmalıyız. Anlatmalıyız, çünkü bizler sorumlu Müslümanlarız. Başı boş hayat yaşama şansımız ve hakkımız olmasa gerek.

Üç aylar geldiğinde Hz. Peygamber şöyle dua ediyordu: “Allah’ım bize Recep ve Şabanı mübarek kıl ve bizi Ramazana ulaştır”. Bizde bu dua ile bitirirken bütün mümin kardeşlerimize  Dünya ve ahretteki güzelliklerin nasip olmasını Cenabı Hak tan temenni ederim selam ve dua ile….

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler