AKÇAABAT’TA ARONYA ÜRETİCİLERİ SERTİFİKALANDIRILIYOR

AKÇAABAT’TA ARONYA ÜRETİCİLERİ SERTİFİKALANDIRILIYOR

AKÇAABAT’TA ARONYA ÜRETİCİLERİ SERTİFİKALANDIRILIYOR

Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi , Akçaabat Ziraat Odası ve Akçaabat Halk Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği aronya yetiştiriciliği kursu  Akçaabat Ziraat Odası Eğitim Salonunda  Akçaabat Kaymakamı Sn. Ramazan KURTYEMEZ’in katılımıyla başladı. Kursun açılışına Akçaabat Ziraat Odası  Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU, Akçaabat İlçe Tarım ve  Orman Müdürü İbrahim NEZİR ve üreticiler hazır bulundu.

Aronya yetiştiriciliği kursunun açılışını yapan Akçaabat Kaymakamı Sn. Ramazan KURTYEMEZ, ilçemizde 2019 yılında hayata geçirdiğimiz aronya yetiştiriciliği projemizin eğitim ayağını bugün burada başlatmış bulunuyoruz dedi. Ayrıca Akçaabat Belediyesinin hazırladığı “AKÇAHASAT” projesi ile de ürünlerin işlenmesi, kurutulması ve paketlenmesi gibi işlemlerin yapılarak pazarlanacak olması  bu meyvenin değerini daha da artırmaktadır.  Pazarlama sorunu bulunmayan bir üründür. İlçemizde üreticilerimizin gelirlerini artırmaya yönelik ve ürün çeşitliliğini çoğaltmak  için yapılan bu tür  çalışmaları önemsediklerini , bu çalışmalarda özellikle Akçaabat Belediye Başkanımız Osman Nuri EKİM’e ,  Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet  EYÜPOĞLU’na ve   eğitmen hocamız Ziraat Yüksek Mühendisi Murat AYDOĞDU’ya teşekkürlerini iletti.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU  eğitim ve yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu ;  “Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi ve Akçaabat Ziraat Odası işbirliği ile 2019 yılında aronya yetiştiriciliği için ilk adımlar atılmış  ve temmuz 2020’de  ilk fidanların dağıtımı ile aronya yetiştiriciliğine başlanılmıştı. Yapılan çalışmalar sonucu  bölgemize adapte olan aronya  meyvesi üretmek isteyen üretici sayımız günden güne artmaktadır. Yaklaşık  60 dekarın üzerinde bir dikim alanı var. Üreticilerimiz 1 dekar alandan 3. Yılından sonra 1 tonun üzerinde meyve alabilmekte ve bu verim yıldan yıla katlanarak 1 fidandan  5-15 kg arasında verim alınabilmektedir.  2x2 m mesafede dikim yapıldığında dekara 250 fidan dikilmektedir. Çeşit olarak Viking ve Nero çeşitleri önerilmektedir.  Fındık ve diğer tarım ürünlerine göre birim alanda getirisi en yüksek olan üründür. Bugün ki  şartlarda kilogram fiyatı ortalama 70-100 TL arasında alıcı bulmaktadır”.

Kurs Ziraat Yüksek Mühendisi Murat AYDOĞDU’nun eğitmenliğinde ,  30 kursiyerin  katılımı ile 44 saat sürecek olup, eğitimden sonra eğitime katılan üreticiler Akçaabat Halk Eğitim Merkezi  Müdürlüğü  tarafından  sertifikalandırılacaktır.

a1.jpg

a2.jpg

a3.jpg

a4.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Haberler