​​​​​​​Akçaabat’ın İlçe Oluşu 136. Yılında Törenle Kutlandı

​​​​​​​Akçaabat’ın İlçe Oluşu 136. Yılında Törenle Kutlandı

Akçaabat’ın ilçe oluşu Akçaabat Belediyesince hazırlanan programla Atatürk Parkı’nda törenle kutlandı.

Akçaabat’ın ilçe oluşu 136. Yılında törenle kutlandı.

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’in girişimleri sonucunda ve İlçe Kaymakamlığı ile yapılan yazışmalarla birlikte 28 Kasım günü Akçaabat’ın ilçe oluşunun kutlanma kararı alınmıştı. İlçede ilk olma özelliğine sahip, 136. Yılında, Akçaabat’ın ilçe oluşu Akçaabat Belediyesince hazırlanan programla Atatürk Parkı’nda kutlandı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Akçaabat Kaymakamlığı ve Akçaabat Belediye Başkanlığı çelenginin Atatürk Anıtına sunulmasıyla devam etti. Çelenk sunma törenine;  Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Cumhuriyet Başsavcısı Hayrullah Şahin, Belediye Başkan Yardımcıları Ali Güngör ve Serkan Özdemir,  Akçaabat Protokolünün mensupları, Belediye Meclis Üyeleri, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları ve yönetimleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, daire amirleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim yaptı. Başkan Ekim konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Doğu Karadeniz’in incisi Güzel İlçemiz Akçaabat’ımızın İlçe oluşunun 136. Yılı vesilesiyle düzenlediğimiz kutlama programına hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Bilindiği üzere Akçaabat’ımız hem doğal güzellikleri hem de jeopolitik konumu bakımından geçmiş yıllardan bu yana adından sıkça söz ettirmiş ve kendini sürekli yenileyerek günümüze kadar güzelliklerine güzellik katarak ulaşmıştır. İlçemiz birçok medeniyete ve ünlü isme ev sahipliği yaptığından çeşitli seyahatnamelerde kendine farklı isimlerle yer bulmuştur. Arrianus ilçemizi “Hermonassa” ismiyle ifade ederken Clavijo ise ilçemizden “Pulathane” ismi ile bahsetmiştir. Osmanlı döneminde ise İlçemiz Akçaabat adını almıştır. Tarihler 28 Kasım 1886’yı gösterdiği gün güzel ilçemiz Akçaabat’ımız ilçe olmuştur. Bizler de Akçaabat’ımızın ilçe oluş gününü kutlamak için Belediye olarak Kaymakamlığımızla yaptığımız yazışma neticesinde 28 Kasım’da Akçaabat’ın ilçe oluşunun kutlanmasına yönelik kararımızı aldık. Bundan sonra her yıl 28 Kasım’da, Akçaabat’ımızın ilçe oluşu çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Akçaabat’ımıza hayırlı olsun. Akçaabat’ımızda ilk olma özelliğine sahip bu kutlama etkinliğini başlatmayı bizlere nasip eden rabbime hamd ediyorum. Her yıl bir önceki yıldan daha güzel, daha dolu, daha gümbür gümbür kutlama günleri icra edeceğimizin sözünü buradan vermek istiyorum.  Bu düşüncelerle konuşmama son verirken, Kuruluşundan bu yana 136 yıl boyunca Akçaabat’ımızda görev yapan Kaymakamlarımıza, Belediye Başkanlarımıza, bütün kamu görevlilerine ve İlçemizin menfaati için uğraş veren herkese şahsım ve ilçem adına şükranlarımı sunuyor, vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum.”

Duygu ve düşüncelerini dile getiren Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, “Akçaabat, tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış adeta medeniyetler beşiği olmuş bir ilçedir. Doğal güzellikleri ile olduğu kadar tarihi süreci ile de adından söz ettiren güzel ilçemiz Akçaabat, 28 Kasım 1886’da ilçe olmuştur. Akçaabat’ın ilçe oluşunun 136. Yıldönümünü kutladığımız bu günde şehrimizin tarihinden övgüyle bahsediyor; geçmişten bugüne geçirdiği tarihsel süreçlerden ve gelişiminden gurur duyuyoruz.” Dedi.

Konuşmaların ardından günün anlam ve önemine uygun Mevlüt Selami Yardım Ortaokulu öğrencilerinden Ela Mersinli “Akçaabat’ım” ve İrem Su Aslan “Zaman İçindeki Masal Şehri” adlı şiirleri okudu.

Çelenk sunma programı Akçaabat Kız ve Erkek Halk Oyunları Ekiplerinin gösterileri ile sona erdi.

Akçaabat’ın İlçe oluşunun 136. Yılı kutlama etkinlikleri Akçaabat Erol Günaydın Sanat Merkezinde düzenlenen “Akçaabat’ın Tarihine Bakış” adlı resim sergisi ve Araştırmacı Yazar Zehra Topal’ın “Akçaabat’ın İlçe oluşu” konferansı ile son buldu.

img-9499.jpg

img-9772.jpg

img-9783.jpg

img-9798.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler