Ahilik Haftası

Ahilik Haftası

Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya, Ahilik Haftası üzerine yazısı.

13-19 EYLÜL 2021 TARİHLERİ ARASI AHİLİK HAFTASI KUTLAMASI

 

Ahilik kültür ve felsefesi, ortaya koyduğu vizyon ve değerler ile yalnızca Anadolu’da ticaretlerle uğraşan Müslüman Türklere değil, tüm dünya medeniyetlerine rehberlik ederek geleceğe ışık tutmuştur. Tüketicinin korunmasından kalite standartlarına, mesleki yeterlilikten kooperatifçiliğe, piyasa gözetiminden mesleki örgütlenmeye bugünün modern iktisadi dünyasında önemli yeri olan değer ve kavramlar; Ahi Evran-ı Veli tarafından kurulan Ahilik teşkilatları tarafından sekiz yüz yıl önce benimsenerek uygulanmıştır.

Zamanının ötesindeki misyonu ve duruşuyla tüm toplumlara ve ticaretle uğraşan herkese yol gösteren bu değerler bütünü; üretici ile tüketici, emek ile sermaye, zengin ile fakir, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmiştir. Ahilik sistemine tabi coğrafyalarda hakim olan doğruluk, haklılık, sevgi ve saygıya dayalı ahenkli çalışma sistemi; işini en iyi şekilde icra eden, birbirine güvenen, adaletli bir toplum meydana getirerek refah seviyesini yükseltmiştir.

Esnaf ve sanatkâr kesiminin tarihinde önemli bir yer tutan Ahilik, gerek ruhu gerekse kurumları ile bugün halen yaşamaktadır. Ahilik ticareti düzenleyen ve bu alanlarda faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlar için önemli bir rehber niteliğindedir. Bu nedenle Ahilik değerlerinin yaşatılması, yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere doğru biçimde aktarılması Esnaf ve sanatkarlar odası olarak en önemli görevlerimizden biridir. Bu vesileyle tüm esnaf ve sanatkârlarımızın ahilik haftasını en içten dileklerimle kutlarım. Sağlıklı, huzurlu bol kazançlı günler geçirmelerini temenni ederim.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler