Fındıkta budama teknolojileri yaygınlaştırılıyor.

Fındıkta budama teknolojileri yaygınlaştırılıyor.

Fındıkta budama teknolojileri yaygınlaştırılıyor.

Fındıkta budama teknolojileri yaygınlaştırılıyor.

Fındıkta yapılan kültürel işlemlerin üretim ve verimde yüzde 50’ye yakın bir artış sağladığı, bunun da önemli bir kısmını budamanın oluşturduğu açıklandı.

Bu nedenle fındıkta budama teknolojilerinin yaygınlaştırılmasına yönelik Trabzon’un Akçaabat Fındıklı Mahallesi’nde budama eğitimi yapıldı. Uygulamalı budama eğitiminde, geleneksel budama aletleri ile akülü budama aletleri kullanılarak, iki uygulama arasındaki farkın fındık üreticileri tarafından görülmesi sağlandı.


      Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, akülü fındık budama makasının diğer aletlere göre oldukça kullanışlı olduğunu, İş gücü ve zamandan tasarruf sağladığı, budama makası ile 4-5 dekara kadar bahçenin budanabileceğini çiftçilerin deneyerek öğrendiklerini söylediler.

 

İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mustafa Mazlum, “Ülkemizde, özellikle de bölgemizde geleneksel budama metotları orak, girebi, bıçkı, tahra gibi budama aletleri ile yapılmakta ancak bu aletler önemli bir iş gücü kaybına neden olmaktadırlar. Geleneksel budama metotları ile yapılan parçalı ve budaklı budamalar sonucunda verim düşüklüğü, ardından hastalık oluşumu neticesinde de fındık ocaklarında kurumalara neden olunmaktadır. Akülü budama makası kullanılarak yeni tarımsal teknolojilerinin yaygınlaştırılması ile toprak seviyesinden budama yapılmakta, böylece hastalık oluşumu engellenmekte, ayrıca budama yapan üreticilerimiz işgücünden önemli oranda tasarruf sağlanmaktadır.” dedi.

Ziraat Mühendisi Erdal Yığcı ise üreticilerin, budamaya başlamadan önce bakımsız bahçelerde oldukça yaygın bir şekilde görülen dalkıran zararlısına karşı iyi bir gözlem yapılarak öncelikli olarak bu tür zararlılarla mücadele edilmesi gerektiğini hatırlattı.

Fındıklı Mahallesinde yapılan budama teknolojileri eğitimine Trabzon İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mustafa Mazlum, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Metehan İlarslan ,Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Nezir, Akçaabat Ziraat Odası Genel sekreteri Veysel Baki, Fındıklı Mahalle Muhtarı İsmail Taflan, Akçaabat Ziraat Odası ve İlçe Tarım Orman Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisleri ve Fındıklı Mahallesinden çiftçiler katıldı.

z-001.jpgz1-001.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler