Fındık İçin Ortak Açıklama

Fındık İçin Ortak Açıklama

Fındık İçin Ortak Açıklama

Akçaabat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ve Akçaabat Ziraat Odası, ortak bir basın açıklaması yayınlayarak, fındık üretiminde eğitim ve küllenme hastalığı ile mücadele etmeye devam edeceklerini bildirdi.

akcaabat-ilce-tarim-mudurlugu.jpg

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Nezir, Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Sebahattin Yazıcı ve Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu’nun imzasını taşıyan basın açıklamasında şu şekilde.

Bölgemizde yetiştirilen tarım ürünlerinin en önemlisi, ihracatta ülkemiz için en büyük payı alan fındık verim ve kalitesinin artırılması için eğitimin öncelikli ve en önemli konu olduğunu belirtmek isteriz. Bu vesile ile ilçemizde teknik elemanlarla da yaptığımız toplantılarda eğitim ön plana çıkmıştır. Son üretici kalıncaya kadar her çiftimizi fındık budama gübreleme ve ilaçlama konusunda eğitmeye ve bilgilendirmeye azami ağırlık vereceğiz. Paydaş kuruluşlar olan Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Akçaabat Ziraat odamız, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve Halk eğitim müdürlüğümüzle ortaklaşa her türlü eğitimi çiftçilerimize vermek için gayret sarf etmekteyiz. Fındıkta dekar başına verimde dünya standardının çok altındayız. Bu standartlara ulaşmamızın en kolay ve kestirme yolu eğitimdir. Eğitim ve uygulamaları ile birlikte kısa sürede var olan verimi iki katına çıkararak üretim kapasitemizi artırmayı ve kaliteli fındık üretmeyi hedeflemekteyiz. Bu durum çiftçimizin bir yılda kazanmış olduğu kazancı iki katına çıkarmak anlamına gelmektedir. Bu bilinçle çıktığımız yolda bize destek veren mülki idare amirimiz Kaymakamımıza ve Belediye Başkanımıza teşekkür ederiz. Bu çalışmalar, sadece kurum ve kuruluş yetkilileri veya bizim gayretimizle değil, üreticimizin de bu konulara gereken hassasiyeti göstermeleri ve eğitim öğrenim konusunda ilgi ve alakalarının yüksek olmasına bağlıdır. Bu ilgi ve alakayı yerine getirmek için başlamış olan her köyde bir eğitim kampanyasını ıslarla sürdürmeye kararlıyız. Akçaabat Ziraat Odası, Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği yaparak 700 fındık üreticisine sertifikalı, katılım belgeli ve uygulamalı eğitimler verilmiştir. Yine bu kurumlarımız Fındık budama, gübreleme ve ilaçlama ile külleme hastalığını içeren 23.000 adet kitapçık bastırıp üreticilerimize ücretsiz dağıtmıştır.Üretimde sloganımız her yaşta eğitim, herkes için eğitimdir. Eğitim olmadan bilincin gelişmesinin de mümkün olmayacağını, bilinçli yapılan üretimin gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından olduğu gibi ekonomik açıdan da geçimimize katkı sağlayacağını belirtmek isteriz.

Son birkaç yıldır fındık üreticisinin en büyük sorunu olan külleme hastalığı, fındık bahçelerini neredeyse istila etmiştir. Her üreticinin bu hastalık ile bilinen tüm yöntemleri kullanarak mücadele etmesi gerekmektedir. Bu hastalıkla mücadelede gerekli bilimsel uygulamalar yapılmadığı takdirde çok vahim tablolar karşımıza çıkacağı şimdiden görülmektedir. Bunun için üreticilerimiz konunun uzmanı olan teknik elemanlar ile sürekli istişare halinde olmalıdır.

12.04.2017 Çarşamba günü saat 13.00 de Akçaabat Belediyesi Hamam Çimeni Çarşısındaki çok amaçlı toplantı salonunda yapılacak olan Fındıkta Külleme Hastalığının verim ve kaliteye etkileri ve hastalıkla mücadele eğitimi Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü uzmanlarınca verilecek olup, eğitime tüm üreticilerimizi davet ediyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler