Esnaf Bu Yükü Kaldıramaz

Esnaf Bu Yükü Kaldıramaz

Sivrikaya, asgari ücret artışının küçük esnafı mağdur edeceğini söyledi

 Sivrikaya, asgari ücret artışının küçük esnafı mağdur edeceğini söyledi

Akçaabat Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya, artan BAĞ-KUR sigorta priminin esnafın belini büktüğünü söyledi. Asgari ücrete Hükümet tarafından yapılan zammın esnafa hiçbir karının olmadığını ileri süren Sivrikaya, “Zammın büyük kısmı küçük esnafın sırtına binmiştir.” dedi. Sivrikaya, hain açıklamaya imza atan akademisyenleri de kınadı.

Akçaabat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya yaptığı açıklamada, asgari ücretin 1300 Lira olmasının esnafa hiçbir faydası olmadığı gibi asgari ücrete göre belirlenen BAĞ-KURprimlerinin de aylık 568,21 TL olmasınada sebep olduğunu söyledi. Sivrikaya açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

KÜÇÜK ESNAF MAĞDUR

“Asgari ücrete yapılan zammın büyük bir kısmının küçük esnafın sırtına yüklendiğini görmekteyiz. Asgari ücretliye daha çok verilsin, gönlümüz bunda yanadır. Onlarında insanca yaşama haklarıdır. Kaynak esnaf değil başka yerler olmalıydı esnaf zaten zorda, geçim derdinde. Bu şartlar altında bir esnaf için bu parayı her ay ödemek zordur. Bir kerede BAĞ-KUR prim aylıklarına bu kadar zam yapılmamalıydı. Küçük esnaf bu konuda mağdurdur. İnşallah yetkililerimiz bu konuyu bir kez daha gözden geçirirler, esnaf da mağdur olmaz. Bağ kur prim aylığı olan 568,21 Lirayı çoğu esnaf ödeyemez ödeyemeyince de sağlık hizmetlerinden faydalanamaz yazıktır günahtır.”

ESNAFIMIZ VEFALIDIR

Esnaf çok vefalıdır; kendisine yapılan iyiliği hiçbir zaman unutmaz. Allah razı olsun, emekli olup iş yeri olan esnafımızdan güvenlik destek primi altında maaşlarından yüzde 10 para kesiliyordu. İnşallah önümüzdeki ay bu kesinti kalkacak; düzenlemenin uygulamaya geçmesiyle emekli esnafımız 3 zam birden almış olacak.BAĞ-KURve SSK emeklisi esnaflarımız 3,86’lık enflasyon zammının yanı sıra 100 lira da seyyanen zam alacaklar. Sosyal güvenlik destek priminin de kalkmasıyla ellerine ortalama 230-240 lira arasında bir para geçmiş olacak. Bu da emekli esnafımıza bir can suyudur.

2016’DA ODA AİDATLARINA ZAM YOK

Dünyada ve yurdumuzda son bir yıldır yaşanan olumsuz gelişmeler esnaf ve sanatkârlarımızı olumsuz yönde etkilemiştir. Esnaf ve sanatkârlar odasında yıllık aidatlar ve hizmet karşılığı belgelerin ücretleri asgari ücrete göre belirlenir. Asgari ücretin bu yıl yüzde 30 artışı aylıklara fazla etki edeceğinden Konfederasyonumuz ve bağlı bulunduğumuz Bakanlık oda aidatlarına ve hizmet karşılığı hiçbir belgeye zam yapmamıştır. Ben esnafım adına Konfederasyonumuza, bağlı bulunduğumuz Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza yaptıkları güzellikten dolayı teşekkür ediyorum.

BASİT USULDE BEYANNAME

Basit usulde vergi veren esnafımız beyannamelerini lütfen gelip odamızda doldursunlar. Sağda solda doldurdukları beyannameleri düzeltmek için sonradan biz uğraşıyoruz. Basit usulde beyanname süresi 1-25 Şubat tarihleri arasındadır. Muhasebe ücreti olarak Konfederasyonumuzun yıllık belirlediği 312 TL ücretin en asgari olan 30.00 TL gibi cüzi bir rakam odamız tarafından muhasebe ücreti olarak alınmaktadır. Yani muhasebe ücreti Odamızda 30 TL’ye yapılmaktadır. Burada takdir hakkını Oda olarak esnafımızdan yana kullanmaktayız.

AKADEMİSYEN BOZUNTULARI

Esnaf ve sanatkâr her zaman devletin yanında olmuştur. Olmaya da devam edecektir. Yurdumuzda olup bitenlere duyarsız değiliz; her şehit haberi aldığımızda bin kere ölüyoruz. O şehitlerin yetimlerini gördüğümüz zaman üzüntüden kahroluyoruz. Kimse zannetmesin ki bu memleket sahipsizdir. Esnafta ahilik geleneğinden gelen bir vatan sevgisi vardır; bu sevgi, bütün esnafın içindedir. Gerektiği yerde bu vatan için ölmesini de biliriz.

Son zamanlarda aydın diye geçinen aydın müsveddelerinin yayınladığı bildirimin metni olaylara yaklaşımı hiç hoş değil. Bildiride hendek kazanlardan, barikat kuranlardan, askere polise sivil halka ateş edenlerden, çoluk çocuğu öldürenlerden, vatanı bölmek isteyenlerden hiç bahsedilmiyor. Esnaf camiası olarak sonuna kadar devletimizin arkasındayız.  Bu bildiriye imza atan kendi aydın olmayıp da aydın zanneden akademisyen bozuntularını şiddetle kınıyoruz. Terörün her türlüsünü kınıyoruz Türk Milleti’nin ateşle imtihan olduğu bu günlerde birliğimizi ve bütünlüğümüzü kimse bozamayacaktır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Haberler