Ekmeleddin İhsanoğlu Akçaabat'tan Seslendi

Ekmeleddin İhsanoğlu Akçaabat'tan Seslendi

Muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimindeki çatı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde düzenlenen iftar yemeğine katıldı.

Muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimindeki çatı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Akçaabat'ta düzenlenen iftar yemeğine katıldı. İhsanoğlu, yaklaşık 2 bin kişinin bulunduğu iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, "Ülkemiz önemli bir sınavla karşı karşıyadır. İçeride ve dışarıda bekleyen çok önemli meydan okumaları vardır. Türkiye içeride huzur istiyor, güven, istiyor, gerginlikten ve korkudan arınmış toplum istiyor. Etrafımızda yayılan ateşlerin yükselen alevlerin Türkiye’ye sıçramamasını istiyor. Türkiye’de toplumda bir uzlaşı ve mutabakat gün geçtikte artıyor. Değişim isteniyor. Devletin başında devleti sukunet ve suhuletle yönetecek, devleti maceraya sürüklemeyecek başkan ihtiyacı duyuyor. Allah’ın izniyle sizin oylarınızla seçildiğim zaman mevcut nizamın çok daha mükemmel şekilde işlemesini sağlayacağım. Başkanlık sistemine heves edenler bilmiyorlar ki başkanlık sistemi çok az ülkede vardır; Amerika Birleşik Devletleri'dir. Devletlerden oluşuyor, müstakil bağımsız devletler bir araya gelip federal devlet kurdular. Bizim tarihimizde federal devlet yok. Tek devlet tek bayrak tek dildir bizim devletimizin yapısı. Bütün bunları düşünmemiz lazım. Türkiye’de yapılacak şey dış politikada etrafımızdaki alevlerin üzerine su serpmektir. Dinimizde devletin şekli ve siyasetle ilgili temel hüküm yoktur. Devletin ve mülkün adalet üzerine tesis edilmesi esastır. Devletin şekli ve işleyişi insanlara bırakılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti olarak devlet şeklimizi 90 sene önce tespit ettik. Anayasamıza koyduk ve ona göre amel ediyoruz. Etrafımızda dinin, mezhebin siyasete alet edilmesinin neticelerini Irak’ta Suriye’de başka ülkelerde gördük. Bunun bize sıçramasını istemiyoruz. Devletimizin kuruluş felsefesine ve temel uhdelerine sadık kalmalıyız. Vesayeti bitirdik diye askeri ve bürokratik vesayetten bahsediliyor. Bunları bitirmemiz lazım. Kalıntılarını ve izlerini bile silmemiz lazım. Ama bunun yerine başka bir vesayet de gelmemesi lazım. Çünkü Türkiye vesayetsiz bir rejime giriyor. Hak ve adaletin yerini bulması, idarede şeffaflık lazım. Seçeceğimiz cumhurbaşkanımızın en baştaki görevi olmalıdır" dedi.

ekmeleddin-ihsanoglu.jpg

ekmeleddin-ihsanoglu1.jpg

ekmeleddin-ihsanoglu2.jpg

HERKESİN BABASI OLACAK

 

Seçilecek cumhurbaşkanının gücünü ne yönde kullanacağının da önemli olduğuna değinen Ekmeleddin İhsanoğlu, şunları söyledi: "Bu gücü yüzde 51’in desteğini arkasında hissederek sırf onların tercihlerinin istikametinde mi kullanacak, yoksa yüzde 100’ün mü temsilcisi olacak? Cumhurbaşkanı yeni gücü ve yetkileriyle 76 milyonun tamamını kucaklayacak. Vatandaşlar arasında etnik ve mezhep esası üzerine herhangi bir ayrım yapmayacak, herkesin babası ve devletin başı olacak. Türkiye’de huzuru ve güveni sağlayacak, uluslararası camiada da Türkiye’nin itibarını koruyacak. Buna çok büyük ihtiyaç var. Bugünkü tehlikeler bizi bu noktaya getirmiştir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler