Bu Proje Alkışlanır

Bu Proje Alkışlanır

Akçaabat'ta 3 lise öğrencisi, şofben ve diğer ısıtıcılardan sıcak su elde edilinceye kadar geçen sürede boşuna akan soğuk sudan tasarruf edilmesi için proje hazırladı.

Haber ve Fotoğraflar:Derviş ALTUNTAŞ

Akçaabat'ta 3 lise öğrencisi, şofben ve diğer ısıtıcılardan sıcak su elde edilinceye kadar geçen sürede boşuna akan soğuk sudan tasarruf edilmesi için proje hazırladı.

 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Akçaabat Çok Programlı Lisesi'nde okuyan öğrenciler Ali Gör, Mesut Çelik ve Miraç Deniz, ''Boş-verme'' adlı projeleriyle Trabzon'da Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretimi Genel Müdürlüğünce düzenlenen 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı Mesleki ve Teknik Eğitim Okulları Arası Proje Yarışması'na katıldı.

 

Yarışmanın üretim ve verimlik dalında Trabzon birincisi olan öğrenciler, söz konusu projeyle şofben ve sıcak su elde edilen diğer ısıtıcılardan sıcak su sağlanıncaya kadar geçen sürede boşuna akan soğuk sudan tasarruf edilmesini amaçlıyor.

 

Proje danışmanı öğretmen Ahmet Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğuk suyu değerlendirmek için böyle bir proje geliştirdiklerini, projeyle su ve elektrik sarfiyatının önemli ölçüde azalacağını söyledi.

 

Şofben veya ısıtıcıların açılmasının ardından sıcak su akması için bir süre beklenmesi gerektiğini ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:

 

''Bekleme süresinde en az 3-4 litre su boşa akıyor. 4 kişilik bir ailenin haftada bir banyo yaptığını düşünürsek her hafta 30 litre su boşa gidiyor. Bu, yılda yaklaşık bin 600 litreye ulaşmaktadır. Bunu ülkemize oranladığımızda 27 milyon ton su boşa akıyor. Biz de boşa akan suyu değerlendirmek için öğrencilerimizle kafa yorup böyle bir proje geliştirdik.

 

Mutfakta musluk açıldığında su tesisatındaki soğuk suyun dışarı akması yerine tekrar geri dönmesini sağladık. Bunun için musluğun üzerine termostat koyduk. Termostattaki sıcaklık istenilen dereceye ulaşıncaya kadar sistem suyu dışarıya değil tesisata geri veriyor. İstediğimiz sıcaklığa gelindiğinde termostat devreye giriyor ve musluktan sıcak su akıyor. Bu sayede soğuk su israfı önlenmiş oluyor.''

 

Projenin uygulamaya konulmasıyla her ailenin günlük 2-3 litre su tasarrufu sağlayacağını ifade eden Kılıç, ''Her ailenin sağladığı su tasarrufunu dikkate alırsak ülke genelinde ne kadar su tasarrufu yapılacağı ortadadır. Bu nedenle projeye ''Boş-verme'' adını verdik'' dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Eğitim