Akçaabat Yabancı Konukları Ağırladı

Akçaabat Yabancı Konukları Ağırladı

Akçaabat Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Avrupa Birliği Fonlarından desteklenen “Bölgemizi ve Halk Hikayelerini Keşfedelim” konulu projesi kapsamında bu hafta Slovak ve İtalyan heyetlerini ağırladı.

 

 

Akçaabat ilçe merkezinde bulunan ve yaptığı etkinliklerle yıldızı parlayan Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Avrupa Birliği Fonlarından desteklenen “Bölgemizi ve Halk Hikayelerini Keşfedelim” konulu projesi kapsamında bu hafta Slovak ve İtalyan heyetlerini ağırladı.

Bir haftalık etkinlikler kapsamında ilk gün,  Akçaabat Ortamahalle, Sera Gölü ve civarı ile yerel tarım ürünleri tanıtımı için Darıca’daki özel şahıslara ait meyve bahçeleri gezdirildi. Ürünler tanıtıldı ve hasadı olan ürünlerden konuklara tattırıldı.

İkinci günde Sümela Manastırı, Trabzon müzesi, Atatürk Köşkü ve Ayasofya müzesi gibi tarihi ve turistik yerler gezildi.

Üçüncü günde konukların hayran bakışları arasında ev hanımlarının yaptığı, hasır örgü, kurdela, zincir, kazaz gibi el sanatları tanıtıldı, daha sonra usta öğreticiler eşliğinde Osmanlı Ebru sanatının tanıtımı ve uygulaması yaptırıldı. Özellikle Ebru çalışmasına büyük ilgi gösteren konuk ülke öğrenci ve öğretmenleri, bu sanatı ilk defa duyduklarını ve çok ilginç bulduklarını ifade ettiler. Günün akşamında okulların proje süreci boyunca ürettikleri eserler ve ürünler, düzenlenen muhteşem bir geceyle davetlilere sunuldu. Gecede üç ülke çocukları ortaklaşa her bir ülkenin birer şarkısını seslendirdiler. Törende proje paydaşlarına katılım belgeleri verildi.

cumhuriyet2.jpg

Dördüncü günde Akçaabat Sivriburun mesire yerinde sportif etkinlikler yanında Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrenci velilerinin organizasyonu ile Türk kültürüne uygun mangal sefası yapıldı. Aynı günün gecesinde Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğretmenleri tarafından konuklara veda yemeği düzenlendi. Veda yemeğinde karşılıklı hediyeleşmeler yapıldı ve gecede duygusal anlar yaşandı.

Etkinliklerin son gününde Akçaabat ve Trabzon’daki alış veriş merkezleri ve tarihi mekanlar gezdirilerek Türk kültürü genel hatlarıyla Slovak ve İtalyan misafirlere tanıtıldı. Misafirler yerel ürünlere büyük ilgi gösterdiler.

Tüm etkinliklerin sonunda, Okul idaresi, öğretmen, öğrenci ve velilerden oluşan bir grup, misafirleri havaalanından ülkelerine uğurladılar. Uğurlama, havaalanındaki görülmeye değer duygusal anlarla sona erdi.

Etkinlikler boyunca yapılan konuşmalarda Slovak okul müdürü Zelmira Vargicova, “Comenius proje toplantıları hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin birbirlerini daha iyi tanımaları yeni arkadaşlıklar edinmeleri ve yeni şeyler öğrenmeleri için çok iyi fırsatlardır. İnanıyoruz ki bu gibi projeler diller, gelenekler ve kültürler arası sınırları aşacak, ayrıca birbirimize hoşgörülü olmayı ve işbirliği yapmayı öğretecektir. Türkiye’de bulunmaktan çok mutluyuz. Cumhuriyet ilköğretim okulu ve İtalyan okulla beraber iki yıldır çalışıyoruz. Güzel ürünler ortaya çıktı. Fakat en güzeli öğrencilerimizin ve biz öğretmenlerin kaynaşması olmuştur. Ülkenizden çok etkilendik, özellikle Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğretmenleri, öğrencileri ve velilerinin çok güzel bir uyum içinde olduklarını gördük. Coğrafi ve tarihi güzellikleriniz, okulunuzun gelişmişliği ve düzeni, okul idaresi, öğretmen, öğrenci ve veli birlikteliği, Ebru sanatı, bayanların yerel el sanatları, velilerin piknik organizasyonu bizi çok etkiledi. Bu son toplantımız olmasına rağmen, bence bitmeyecek, çünkü biz görüşeceğiz ve birlikte geçirdiğimiz zamanları asla unutmayacağız. Bu projeye katılan ortak okullarımızın müdürlerine, koordinatörlerine, öğretmenlerine, öğrencilerine ve ailelerine çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki ortak çabamız, bu projenin başarıya ulaşmasını güzel tecrübeler edinmemizi, samimi arkadaşlıklar kurmamızı ve birbirimizi tanımamızı ve anlamamızı sağladı. Sizleri tekrar Slovakya’ya bekliyoruz.” dedi.

cumhuriyet3.jpg

İtalyan Okul müdürü Vittoria Lucia CEFOLA ise, “İtalyan grup olarak Comenius projesinin son toplantısını sizinle paylaşmak için yine buradayız. Tabiî ki bu bir program sonu değil öğretmenlerimiz ve okulumuz için yeni bir anlayışın başlangıcıdır. Hepimiz bu yeni kültüre ve hayat tarzına karşı kalbimizde güçlü duygular taşıyoruz.  Kültürünüz bizim kültürümüze çok yakın. Bu organizasyonda proje koordinatörü Elif Dağ’a okul müdürü Ahmet Kadı Kadıoğlu’na, öğretmenlerinize, çocuklarımızı ağırlayan ailelere ve sıcakkanlı öğrencilerinize sonsuz teşekkürler. Bize çok güzel davrandınız. Okulunuz çok etkileyici. Okuldaki çalışmalarınızdan çok etkilendik. Sümela Manastırı’nı, doğanızı, Karadeniz’in muhteşem yüzünü, yiyeceklerinizi, okulunuzu ve kültürünüzü bize tanıttığınız için sonsuz teşekkürler. Düşündüğümüzün ötesinde çağdaş bir Türkiye tablosuyla karşılaştık. Hep kalbimizde olacaksınız. “ ifadelerini kullandı.

Akçaabat Cumhuriyet İlköğretim Okulu müdürü Ahmet Kadı Kadıoğlu ise, gecede yaptığı konuşmada, “            Avrupa’dan gelen kıymetli misafirlerimiz. Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyetine hoş geldiniz. Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu şehre hoş geldiniz. “Kim olursan ol yine de gel” diyen Mevlana’nın diyarına hoş geldiniz. Umarım ülkemizden ve bizlerden hoşnut olmuşsunuzdur. Ben ve arkadaşlarım, sizlere misafir olduk, ülkelerinizden ve sizlerden çok memnun kaldık. Bizi ağırlayan fakat buraya gelemeyen tüm arkadaşlarımıza selam olsun. Umarım ki bizler ve öğrencilerimizin kurduğu bu ilişkiler var olan dostluk köprümüzü daha da güçlendirecek payandalar olacaktır.

Akçaabat Cumhuriyet İlköğretim Okulu olarak Avrupa Birliği fonları desteği ile yapmakta olduğumuz, “Bölgemizi ve Halk Hikayelerini Keşfedelim” konulu projemiz aracılığı ile üç ülke öğrenci ve öğretmenlerinin kaynaşması sağlandı. Bunu gittiğimiz iki ülke ziyaretlerinden ayrılırken öğrenci ve öğretmenlerin karşılıklı ağlamasından anlayabiliriz.    Okulumuzun çevreye tanıtımında, okulumuzun misyonunun gerçekleşmesinde, vizyonuna ulaşmasında ve okul paydaşlarımızın motivasyonunu arttırmada çok büyük etkisi olduğuna inandığım Avrupa Birliği fonları destekli bu projemizin, okulumuza kazandırılmasında ve yürütülmesinde emeği geçen, başta Elif DAĞ öğretmenime ve diğer öğretmenlerime, projenin Türkiye ayağında dışarıdan gelen öğrencilere sıcacık yuvasını açan, ekmeğini, suyunu ve özellikle de sevgisini paylaşan tüm velilerime, katkısı olan herkese, canı gönülden teşekkür ederim.

cumhuriyet4.jpg

            Bu proje sonucunda öğrenci ve öğretmenlerin kaynaşmasının yanında, yerel halk masallarından “Sarı Kız” adlı masal, öğrencilerimiz tarafından resimlendirilerek kitap haline dönüştürüldü. Öğrencilerimiz tarafından yaklaşık üç ay süren bir çalışma sonunda bölgemizde yetişen bitkilerin yaprakları kurutulup altmış adet herbaryum çalışması yapılarak kayıt ve koruma altına alındı. Öğrencilerimiz tarafından proje ile ilgili etkinlikler ve sunumlar yapıldı.

            Bu eğitim öğretim yılını, okulumuzun kuruluşunun 10. Yıl dönümü olması sebebiyle yıl boyu her ay bir etkinlik sloganıyla her ay en az bir etkinlik yapmaya çalıştık. Bu vesileyle bu programı aynı zamanda 10. Kuruluş yıl dönümü gecesi olarak da kutluyoruz.   Şu anda aramızda bulunan ve geçmişte okulumuzda hizmet vermiş tüm öğretmenlerimize özellikle teşekkür ediyor, bundan sonraki hayatlarında başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

            Programın hazırlanmasında emeği geçen başta müzik öğretmeni Murat Eraslan’a, usta öğreticilere ve diğer öğretmenlerime, geceye solist olarak katılan OAB Yönetim Kurulu üyesi Sayın Fatma Kaplan’a, saz ustalarına, Akçaabat Belediyesine, Kültür müdürü Turan Bektaş’a, Akçaabat folklor ekibine ve tüm davetlilere teşekkür ederim.” dedi.

Gecede Konuşma yapan Milli Eğitim Müdürü M. Salih Köse “Cumhuriyet İlköğretim Okulunun 10. yıl kutlamalarında görüldüğü üzere, Cumhuriyetin ilke ve inkılaplarına uygun, donanımlı, üretken, vizyon sahibi yönetici, öğretmen, öğrenci ve velisiyle Akçaabat Eğitim Tarihine damgasını vuran okulumuzu kutluyorum. Görüyorum ki son yıllarda eğitim hamlesini Uluslararasına taşıyan bu okulumuz gelecekte de birçok başarıya imza atacaktır.  İtalyan ve Slovak eğitim kurumlarıyla bizleri buluşturan okulumuzun öğrencileri, birlikte okudukları üç ayrı dildeki şarkılardan çok etkilendim. Bu Comenius projesinin özellikle yabancı dil eğitimine katkısı olmuş ve çocuklarımızın dünyaya bakış açılarını geliştirmiştir.” dedi.

            Gecede daha sonra, Murat Eraslan yönetimindeki okul korosu bölgemizi tanıtmaya yönelik yerel Türklerden oluşan muhteşem bir konser verdi.

            Ayrıca gecede, misafir öğrencileri hafta boyu evinde ağırlayan velilere, proje koordinatörü Elif Dağ’a ve okulda 10 yıl görev yapan öğretmenlere birer plaket verildi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eğitim