DSP'den TOKİ'ye Çıkartma

DSP'den TOKİ'ye Çıkartma

Demokratik Sol Parti (DSP) Trabzon İl Başkanı Avukat Sibel Suiçmez, Yıldızlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) evlerinin bulunduğu yerde mağdur olan vatandaşları dinledi ardından basın açıklaması yaptı

Demokratik Sol Parti (DSP) Trabzon İl Başkanı Avukat Sibel Suiçmez, Yıldızlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) evlerinin bulunduğu yerde mağdur olan vatandaşları dinledi ardından basın açıklaması yaptı. Suiçmez, TOKİ ve Yıldızlı Belediyesi’ne yönelik ağır suçlamalarda bulunurken hazırlayacağı dosyayı bugün Trabzon Valisi Nuri Okutan’a teslim edeceğini ve Yıldızlı Belediyesi’ne müfettiş gönderilmesi için elinden gelen gayreti göstereceğini ifade etti.

İkamete açıldığı günden bu yana sorunları bitmeyen Yıldızlı TOKİ sakinleri, dün DSP Trabzon İl Yönetimi tarafından ziyaret edildi. Mağdur olan vatandaşları dinleyen DSP İl Başkanı Suiçmez, ardından basın mensuplarına bir açıklama yaptı.

 

"KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ BÖLÜŞÜM RANTINA DÖNDÜ"

Suiçmez, TOKİ’nin Trabzon’da yaptığı bütün projelerde sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, "Kentsel dönüşüm projelerinin kentsel rant bölüşüm projelerine dönüştüğünün bir örneğini de Yıldızlı TOKİ’de yaşıyoruz. Görünen o ki 936 konutun bulunduğu bu Yıldızlı TOKİ evlerinde maalesef insanların yaşam alanları gereğince değerlendirilmemiştir. Gelişme sadece binaların ortaya çıkmasıyla olmaz. Sosyal ve yaşam alanların da aynı titizlikle değerlendirilmesi gerekir. Maalesef teslim edilirken taahhüt edilen bu sosyal alanlar yapılmadan bu alanlar olmadan hizmete açılmıştır. Açıkçası şudur. İnsanlara satış aşamasında başka proje gösterilmiş, insanlar buralara geldiklerinde ise başka projelerle karşılaşmışlardır ve mağdur edilmişlerdir. TOKİ binaları özenle yapılmamış ve kaliteli malzeme kullanılmamıştır. Burada 3 bin 500- 4 bin kişinin yaşadığı bir yaşam alanında en büyük sorunlardan biri de can güvenliğidir. Çünkü gerekli güvenlik önlemleri alınmamış ve TOKİ binalarının çevresi de sarılmamıştır. O yüzden yakın zamanda bazı istenmeyen olaylar çıkmış ve yaşanmıştır. Bu olayların hızla artmasından da şüphe duymaktayız. Ulaşım problemi henüz çözülmüş değildir. Kentsel dönüşüm dediğiniz yerde ilk olarak altyapı sorunlarını çözmeniz gerekirken henüz daha asfaltı dahi yapılmamıştır. Aslında yasal anlamda kamulaştırılmış bir yolu da yoktur. Bir vatandaş şu anda istese o yolu kesebilir. Bir an önce TOKİ yetkilileri gidermelidir" dedi.

Suiçmez, şöyle devam etti:

 

"YILDIZLI BELEDİYESİ’NDE İMAR RANTI İDDİALARI VAR"

"Ayrıca Yıldızlı Belediyesi ile ilgili olarak da uzun zamandır imar rantı sağlandığı şeklinde duyumlar aldık. Bunlar şikayet olarak bize de ulaştı. İmar planları bir ortak akıl ve konsensüs ürünüdür. Sadece belirli kesimin çıkar ve ihtiyaçları düşünülerek imar planları hazırlanmaz. Oysa burada yapılan imar planları değişikliklerinde önce binaların yapıldığını aslında 1998’de yapılan plan notlarında yapılaşmaya izin verilmediği halde yapılaşmaların gerçekleştiği ve devamında da bunlara yasal kılıf bulmak için bugün çeşitli imar değişikliklerinin yapıldığı ortadadır. Bu imar değişiklikleri İmar Yasası’na uygun yapılmamaktadır. İnsanlar planların askıya çıkarılmadığını ve yasal süresi içerisinde yürürlüğe konulmadığını iddia etmektedir. Özellikle belediye encümeni içerisindeki insanlara da rant sağlanacak şekilde imar değişikliği yapıldığını da iddia etmektedirler."

 

"VALİ OKUTAN’A DOSYA SUNUP, MÜFETTİŞ İSTEYECEĞİZ"

"Biz bunları DSP olarak incelemeye almış durumdayız. Birçok iddianın da geçerli ve doğru olduğu sonucuna varmamız üzerine de bugün bu açıklamayı yapmaktayız. Bu konuyla ilgili mahkemelere yansıyan konular da vardır. Yöre halkının bu konudaki iddiaları ciddiye alınması için bugün buradayız. Devletin kurumları bu konuları dikkate almak durumundadır. Sayın Trabzon Valisi Nuri Okutan’ın da bu konuda harekete geçmesini talep edeceğiz. Kendisine gerekli dosyaları sunup Yıldızlı Belediyesi’ne müfettiş gönderilmesini talep edeceğiz. Sayın valimizi ve yöre milletvekillerini de göreve davet ediyoruz."

 

"CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK"

TOKİ’de ev sahibi olan vatandaşlardan Abidin İslamoğlu ve Rıfat Yetimoğlu da sitenin etrafında herhangi bir güvenlik önlemi alınmadığını ifade ederek, "Zaman zaman burada oturan vatandaşları tedirgin eden olaylar yaşanmaktadır. Daha birkaç gün önce bir arkadaşın otomobili yakıldı ve araç kullanılamaz hale geldi. Site alanları ihlal ediliyor. Sık sık kavgalar yaşanıyor. Bu binalar şu anda sanaldır. Tapu dairesine uğrarsanız böyle bir mekan olmadığını ve izinsiz yapıldığını göreceksiniz. 936 konut sahibi de şu anda inşaat elektriği kullanmaktadır. Bedelini de şu şekilde ödüyor. Ulaşım sorunumuz var. 3 tane otobüsle bizim ulaşım sorunumuzu çözmeye çalışıyorlar. 600 öğrencimiz taşıma ile başka bir okula gidiyor. Özel servislerle bunu yapmak durumundayız. Binaların inşaat izni alınmadan yapıldığı iddiası da var. Bu da mahkeme aşamasına taşındı. TOKİ’ye bu konuda ihtarname çektik. Bütün haklarımızı arayacağız" biçiminde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Haberler