Defineciler Tarihi Mezara Zarar Verdi…

Defineciler Tarihi Mezara Zarar Verdi…

Defineciler Tarihi Mezara Zarar Verdi…

Haber:Derviş ALTUNTAŞ-Berkant PARLAK

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Osmanlı döneminden kalma bir mezar kimliği defineciler tarafından tahrip edildi.

İlçenin Osmanbaba Mahallesi’nde Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından korumaya alınan ve Osmanlı dönemine ait olduğu belirtilen bir mezar,  kimliği belirsiz kişilerce define bulmak için kazıldı. Kazı sırasında Osmanlı Türkçesiyle yazılmış mezar başlıkları da zarar gördü.

Sabah saatlerinde mahallelilerin durumu fark etmesiyle, olay Osmanbaba mahallesi muhtarı Ali Birinci'ye haber verdi. Olay yerine gelen muhtar Birinci, emniyet güçlerine haber verdi.

Cenaze mi var diye aradılar.

Olayın gece meydana geldiğini ifade eden Muhtar Birinci “Sabah yoldan geçen vatandaşlar mezar kazıldığını görünce beni aradılar. “Mezar açılmış, cenaze mi var” dediler. Gelip baktığımızda bu manzara ile karşılaştık” dedi.

150 Yıllık mezar

Mezarın dedelerine ait olduğunu ifade eden muhtar Birinci “bu mezarlıkta dedemin amcalarının yer aldığını biliyoruz. En az 150 yıllık bir mezar, bu şekilde tahrip edilmesi üzüntü verici. Olayı duyar duymaz polise ve zabıtaya haber verdik ve tutanaklar tutuldu. Bu işi yapanların yakalanmasını bekliyoruz. Böyle bir şey burada ilk defa oldu. Mezarlığa zarar vermek insanlık dışı bir şeydir. Mezarlıklar bizim kutsalımızdır. Kutsalımızı mahvettiler" dedi.

Mezar taşlarının Osmanlı Türkçesiyle yazılmasına da dikkat çeken Birinci şöyle devam etti: "Osmanlı Türkçesiyle yazılmış mezar taşları da mahvoldu. Bu yapılan bizim geleneklerimize, örfümüze, adetimize bir saygısızlıktır. Büyük bir üzüntü içerisindeyiz."

Öte yandan olay ile ilgili Akçaabat İlçe Emniyet Müdürlüğü’nce inceleme başlatıldığı öğrenildi.

fotogaleri.gifvideogaleri-001.gif

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler