Çöp Dolan Sera Gölü'ne, Kim Bakacak?

Çöp Dolan Sera Gölü'ne, Kim Bakacak?

Çöp Dolan Sera Gölü'ne, Kim Bakacak?

 

TRABZON'un Akçaabat ilçesinde, 1950 yılında meydana gelen heyelanın ardından oluşan ve doğal güzelliğiyle öne çıkan tabiat parkı Sera Gölü, selde sürüklenen odun, çöp ve balçıkla kaplandı. Bölgeye gelen ziyaretçiler, göldeki manzarayı görünce şaşkınlık yaşadı. Gölün temizliği için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri (DSİ) proje hazırlığına başladı. Ancak, projenin gecikeceği gerekçesiyle işletme sahipleri, göldeki kirlilik için harekete geçti. Seferber olan işletmeciler, gölde temizlik çalışması başlattı. Motorlu kayığın önüne gerdikleri ağla, göl yüzeyinde biriken odun ve atıkları kıyıya sürüklemeye çalışan işletmeciler, ilginç yöntemle gölü temizlemeye başladı.

 Trabzon'da, 22 Ağustos'ta etkili olan sağanak, sele ve heyelana yol açtı. Akçaabat ilçesinde, 1950 yılında meydana gelen heyelanın ardından oluşan ve doğal güzelliğiyle öne çıkan tabiat parkı Sera Gölü, selde sürüklenen odun, çöp ve balçıkla kaplandı. Kurban Bayramı tatilinde yoğun ziyaretçi alan bölgeye gelenler, göldeki manzarayı görünce şaşkınlık yaşadı. Gölün temizliği ve taşkın koruma için Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'inci Bölge Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri (DSİ) Trabzon Bölge Müdürlüğü proje hazırlığına başladı. Ancak, projenin gecikeceği gerekçesiyle işletme sahipleri, göldeki kirlilik için harekete geçti. Seferber olan işletmeciler, gölde temizlik çalışması başlattı. Motorlu kayığın önüne gerdikleri ağla, göl yüzeyinde biriken odun ve atıkları kıyıya sürüklemeye çalışan işletmeciler, ilginç yöntemle gölü temizlemeye başladı. Gün boyu gölde temizlik çalışması yürüten işletme sahipleri, göl kıyısına sürüklediği odun ve atıkları kıyıya çıkarıyor. Gölün dar bir alanını temizleyebilen işletmeciler, her sel taşkınında yaşanan kirliliğe kalıcı çözüm bulunmasını istiyor.

 

İŞLETME SAHİBİ GÜL: KALICI ÇÖZÜM BULUNMALI

 

Temizlik çalışmalarının sürdüğü Sera Gölü'nde, Gül Tesisleri işletmesi sahibi Hüseyin Gül, gölün temizliği için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri’nce (DSİ) hazırlığına başlanan projenin bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi.

 

Turizme katkı sağlamak ve göldeki doğal güzelliğin korunması gerektiğini belirten Gül, "Gölün bu durumu karşısında bizler duyarsız kalamazdık. Elimizden geldiği kadar bu görüntü kirliliğini önlemek için seferber olduk. Burada herkes elinden geldiği kadar katkı sağlıyor ama daha kapsamlı bir temizlik çalışması yapılması ve kalıcı çözümler üretilmesi gerekir" dedi.

 

İşletme Müdürü Erol Kuzur da göl için kalıcı çözüm bulunmasını istedi.

'BU YÖNTEMLE 1 YILDA TEMİZLEYEMEYİZ'

Gölde kayıkla temizlik çalışmasına katılan Özer Civelek de gölün mevcut kirli halini hak etmediğini belirterek Kendi imkanlarımızla, yağmur çamur demeden zor şartlara rağmen gölü temizlemeye çalışıyoruz. Kentte gezilebilecek turistik yerlerinden başında gelen bu göl şu an hak etmediği halde. Su devamlı yükselip alçalıyor, temizlik güçlükle yapılıyor. Burada gezinti yapılan deniz bisikletlerinin altı da hasar gördü. İnsanlar bu pislikten ötürü geri dönmek zorunda kalıyor. İnsanlar hoşnut kalsınlar diye bizler ancak bu kadar yapabiliyoruz. Basit bir makineyle burası çok kısa sürede temizlenebilir. Biz bu yöntemle biz 1 yılda temizleyemeyiz diye konuştu.

 

'TURİSTLER BURADA PİSLİK GÖRÜYOR'

 

Turizmci ve işletme müdürü Halil İbrahim Kilit ise gelen turistlerin kötü manzara karşısında sitem ve şikayette bulunduklarını belirterek Afet yaşadık göl bu hale döndü. Bizler ve buradaki tüm çalışanlar kendi imkanlarımızla temizlik yapmaya başladık. 'Turizm cenneti' diyoruz, istiyoruz ki buna devlet yetkililerimiz bir el atsın. Niye Uzungöl'e el atılıyor da buraya el atılmıyor Her şey ortada, misafirlerimiz burada pislik görüyor. Turistler bize sitem ediyor ifadelerini kullandı.

 

Gölü ziyarete gelen Muhammet Çelik, gördüğü manzara karşında şok yaşadığını belirterek Muhteşem doğa içindeki göle bu manzara yakışmıyor dedi.

akcaabat-sera-golu-001.jpg

 

GÖL KIYISINDAKİ DUVAR YIKILMIŞTI

 

Sera Deresi Vadisi'nde, 1950'de meydana gelen heyelanın ardından oluşan Sera Gölü'ne paralel uzanan kara yolunun genişletilmesi için bölgede perde beton duvar yapımına başlandı. Geçen yılın Temmuz ayında, bölgede göl manzarası olan otelde konaklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, büyük bölümü tamamlanan beton duvarı fark etti. Bakan Soylu, çirkin görüntü oluşturduğunu belirttiği duvarın yıkılması talimatını verdi. Birçok çevrecinin de 'Çin Seddi' benzetmesiyle tepki gösterdiği duvar, 3 ayda yıkıldı. Binlerce turistin ziyaret ettiği kente merkezine 10 kilometrelik uzaklıktaki gölün doğal dokusuna uygun projenin hayata geçirilmesi için de çalışma yapıldı. Göl çevresinde tehlike oluşturan alanlara geleneksel duvar istinat sistemi olan betonarme perde ve taş duvarlara alternatif sistem olan 'GeoArmeGeosentetik donatılı duvar' yapıldı. Sona gelinen projede ayrıca 30- 40 santimetre fileli toprakla çalışma da yapılarak, göl çevresi yeşil örtüyle kaplandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Haberler