Darıcalılar'dan Dinamit tepkisi
İlçemize bağlı Darıca Beldesi’ndeki kurulacak dinamit deposu, vatandaşların tepkisine neden oldu.
İlçemize bağlı Darıca Beldesi’nde 58 dönüm arazi üzerine kurulacak 15 tonluk dinamit deposu, vatandaşların tepkisine neden oldu. Belde halkından bir grup İnsan Hakları Derneği (İHD) Trabzon Şube Başkanı Günay Asım Yolsal’ı ziyaret ederek destek istedi.
Dinamit deposunun kurulması planlanan Orta Mahalle’ye bağlı Tepecik mevkisinde ikamet eden vatandaşlar, İHD’de basın açıklaması yaparak çevresinde 65 konutun bulunduğu alandaki depo yapımının durdurulması için resmi makamlara başvurduklarını ancak herhangi bir cevap alamadıklarını belirterek, tepkilerini dile getirdiler.
Mahalle sakinleri adına açıklama yapan Ali Alış, konuyla ilgili olarak bin imza topladıklarını ve bir komisyon kurduklarını belirterek, “Dinamit insan yaşamını tehdit eden bir nesnedir. Dinamit; nitrogliserin, diatomit ve sodyum karbonatın karıştırılmasıyla elde edilir. Ani hareketler patlamasına sebep olabilir. Nitrogliserin, üretimi üzerinden zaman geçtikçe daha da kararsız maddelere dönüşür ve taşınmasındaki tehlike artar. 18 Nisan 2009 tarihinde Çin’in Hunan eyaletinde bir maden ocağındaki 3 katlı fünye ve dinamit deposunda meydana gelen patlamada 18 kişi öldü, 6 kişi yaralandı, 2 kişi de kayboldu. 26 Haziran 2009 tarihinde Giresun'un Güce ilçesinde baraj şantiyesinin dinamit deposuna yıldırım düştü. Patlamanın etkisiyle oluşan heyelanda bir minibüs toprak altında kaldı. Olayda 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Böyle büyük bir tehlikenin evimizin yanı başına, mahallemize yapılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Alış, dinamit deposuyla ilgili düzenlenen raporların da uyduruk olduğunu ileri sürerek, Anayasamızın 56. maddesinde; “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir” hükmnün yer aldığını, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin de çevre ve toplum yararı aleyhine olan yargılama neticesinde verdiği gerekçeli kararlarından birinde “Hiçbir hizmet insan yaşamı kadar öncelik ve önem taşımaz” denildiğini hatırlattı.
Darıca Belediye Meclisi’ne de çağrıda bulunan Alış, şunları söyledi:
“Ne yazık ki menfaatlerimizi korusun diye seçtiğimiz bir önceki dönem Belediye Meclisi üyeleri ve Başkanı bizlerin aleyhine el kaldırmışlardır. Yeni göreve gelen Belediyesi Meclisinin ilgili dosyayı inceleme neticesinde; mevzii imar planının çevre düzeni planına uygun olmadığı, ilgili plan askıya çıkarılmayarak usul eksikliği yapıldığı, Beldemizde yaşayan insanların hayatını olumsuz etkileyeceği, yeni planlara engel teşkil edeceği, yer ve arsa değerlerini düşüreceği, halkın sağlık ve huzurunu olumsuz etkileyeceğinden Darıca halkına vereceği zararı ve tehlikeyi görmüş, 05.06.2009 tarih ve 6 sayılı meclis kararı ile Ruhsat işlemini sadece bir üyenin çekimser oyuna karşılık reddine karar vermiştir. Sağlığımız ve geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıklı bir çevrede yaşaması ve hepimize zarar verecek olan bu dinamit deposunu istemiyoruz.”
Alış, konuyu yargıya taşıdıklarını ve Trabzon İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açtıklarını da sözlerine ekledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.