Sebahattin Yazıcı

Sebahattin Yazıcı

BAKANLIKLARIN DESTEKLERİNE NE KADAR YAKINIZ...

 

Son yıllarda kırsal istihdamı geliştirmek,  kente göçü önlemek, genç nüfusu tarım faaliyetleri alanı içerisinde tutmak adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı birçok alanda destekler vermektedir. Belli projelerle yürütülen bu destekler tümü hibe veya bir kısmı hibe şeklindedir. Bakanlık ülkenin bitkisel ve hayvancılık üretimini artırabilmek ve istenilen düzeye gelebilmek için yapılan bu uygulamaları çeşitlendirerek üreticilere alternatifli üretim modelleri sunmaktadır. Bunun yanında Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın da kırsal alanda yaşayan orman köyleri için destekleri devam etmektedir.

Ancak bölgemizde üreticiler bu konularda yeterince talipli olmadıkları, geri durdukları hatta müracaat etmedikleri gözlenmektedir. Ülkemiz genelinde uygulanan Milli Tarım Projesi kapsamında dezavantajlı bölgelerden olan ilimizin de içinde olduğu illere daha da uygun şartlar sunmaktadır. Bu şartlar bazı illere göre çok avantajlar sağlıyor. Bakanlığın il müdürlükleri vasıtasıyla yaptığı kırsal destekler dışında ilgili kuruluşu olan 42 ilde ve ilimizde hizmet veren TKDK üzerinden kırsal turizm dahil bitkisel ve hayvansal üretimi ile nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar yapılacak tüm tesis ve işletmelere % 50-60 arasında hibe desteği sağlamaktadır. Ayrıca yapılan bu yatırımların tümü vergiden muaf tutulmaktadır.

Nedense işin içerisine proje, planlama girdiğinde üreticiler bu konulara yeterince ilgi göstermemektedir. Üreticiler proje konusunu kafalarında büyüterek bunları hayata geçiremeyeceği kanısıyla hareket ederek ya müracaat etmemekte ya da müracaat edince sonuç alamayacağı düşüncesiyle bu işlerden vazgeçmektedirler. Oysa bakanlık taşra teşkilatları  bu konularda tam manasıyla donanımlı olup gerekli kolaylıklarla beraber işlerini takip edebileceklerdir. Hatta destekleme konularıyla ilgili serbest piyasada çalışan şirketlerden de büyük projeler için destek alabileceklerini unutmamalıdırlar.

Üreticiler olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2018 yılında verilecekleri desteklerden yararlanmak için şimdiden hazırlık olmalı ve planlamalarımızı yapmalıyız. Her türlü bitkisel üretim ve hayvancılık için yapılacak yatırım planlamanızı şimdiden hazırlamalıyız. Şunu asla unutmamalıyız ki işimizi bizden iyi bilen ve takip eden olmaz. Eksikliklerimizi giderip hazır olmak için uygun zamanı ayırmalıyız. Aksi takdirde eksikliklerle müracaatlar kabul edilmez ve mağduriyeti kendimiz yaşarız.

Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne şimdiden uğrayıp neler yapabilirsiniz, nasıl bir yol izlersiniz ve sonucunda neler olabiliri kısa sürede öğrenebilirsiniz. Kendinize uygun bir destek için şimdiden hazırlık yapabilirsiniz.

Bakınız Ordu ilimizde Mesudiye İlçesinde Herközü Mahallesinden 98 yaşındaki Döndü Yılmaz hayvancılık işletmesi olan üreticimiz buzağı desteği için ilçe müdürlüğüne müracaat ediyor ve işini takip ediyor. Bu bize uygulamalı ders niteliğindedir.

Unutmayınız hayvancılıkta mevcut küpesiz hayvanların kayıt altına alınması, buzağı destekleri ve fındıkta dekar başına desteklemelerden faydalanabilmek için müracaatta son ayın içerisindeyiz. 31.12 2017 tarihine kadar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne dilekçeyle müracaat ediniz.

Her yaşta eğitim, herkese eğitim, sürekli üretim...

 

                                                                                          Veteriner Hekim Sebahattin YAZICI

                                                                       Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.