Ankara'dan Ödülle Döndüler

Ankara'dan Ödülle Döndüler

Akçaabat Şehit Gökhan Uzun Fen Lisesi Robotik Kulübü öğrencileri Ankara ODTÜ UORG Robot Günlerindeydi.

    Türkiye’nin en prestijli robot günleri yarışmasında okulumuz aralarında KTÜ, ODTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Koç Üniversitesi gibi 24 üniversite arasında yarışarak Akçaabat’ımızı en güzel şekilde temsil ettiler.

            UORG, yani Uluslarası ODTU Robot Günleri, ODTU Robot Topluluğu tarafından bu yıl 12.’si organize edilen ve her yaş grubundan robotik alanıyla ilgilenen bireyleri bir araya getiren ve çalışmalarını sergileme fırsatı veren bir organizasyondur. 8000’in üzerinden katılımcı sayısıyla Türkiye’de en büyük robotik organizasyondur.

            Ön elemelerden geçtikten sonra ,7-8 Mart günlerinde ODTÜ Robot Günlerine katılan okulumuz öğrencilerinden Kağan İNAN, Ömer AKYÜZ, Burak ÇETİNKAYA yarışmanın jüri özel ödülüne ( Mansiyon ) layık görüldüler. Ayrıca teşvik ödülü de kazanan öğrencilerimizin danışman öğretmenliğini Fizik Öğretmeni Ali TÜYLÜ ve Okul Müdürü Ali BALTA yaptı. Yarışmaya güvenlik robotuyla katılan öğrencilerimiz yaptıkları çalışmayla gelecekte teknoloji alanında çok önemli buluşlara da imza atacaklarını gösterdiler. Okul Müdürü Ali BALTA, Türkiye’nin en prestijli robot yarışmasında ödül alan öğrencilerini ,kutlayarak.bu yarışmanın tecrübe sahibi olmamız,vizyon kazanmamız ve öğrencilerimizin eksiklerini görmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Çalışmalarının daha da artarak devam edeceğini, eksiklerini gidererek, akademik alanda olduğu gibi robot teknolojisi alanında da Akçaabat’ımızın sesini tüm Türkiye’ye duyurmanın peşinde olacaklarını belirtti.

lise.jpg

            Okulumuzun yarışmaya katıldığı robot ile ilgili bilgi;

Günümüzde kullanılan güvenlik sistemleri; analog ve dijital kameralar, yangın alarm sistemleri, gaz kaçağı alarm sistemleri, harekete duyarlı kameralardır. Fakat bu sistemlerin bir yere sabitlenmesi gerekmektedir ve kapsama alanları sınırlıdır. Bir noktaya sabitlenmek zorunda olan bu sistemlerin zehirli gaz alarm sistemleri bulundukları yerde sesli uyarı verirken güvenlik kameraları kayıt tutabilmektedir. Bu durum da güncel sistemlerin verimliliğini sınırlandırmaktadır.

Bu proje kapsamında yangın, hırsızlık ve gaz zehirlenmelerinde daha verimli olabilecek interaktif bir güvenlik robotu geliştirmeyi hedefledik. Bu amaç doğrultusunda aşağıdaki basamaklar gerçekleştirilmiştir.

Ortamı algılamada kızılötesi, ses, uzaklık, gaz, ultrasonik sensörler ve ortamın resmini çekmek için kamera kullandık.

Ortamı algılayan elektronik parçalardan gelen verileri analiz etmek için Linux işletim sistemi üzerinde Processing yazılım dilini kullandık.

Ortamdan gelen analizleri değerlendirip sonuçlarını Wi-Fi internet bağlantısı ve SMS sistemini kullanarak diğer bilişim araçlarına ulaştırdık.

Mekanik kısımda sensörleri ortamı en iyi algılayacak şekilde yerleştirdik. Bunun için sensörlerin yerlerini değiştirerek ortamı en iyi algılayabilecek şekilde son haline getirdik.

Robot son haliyle bir güvenlik görevlisinin yapabileceği iş ve işlemleri asgari düzeyde yapabilmektedir. Ortamdan gelen verileri farklı sensörler yardımıyla algılayabiliyor ve bu algıladığı sinyaller üzeride analiz yapıp sonucunu ilgili kişilere SMS ve e posta olarak iletebilmektedir.

Ayrıca robot internet üzerinden, mevcut bilişim araçları (Cep telefonu, tablet, bilgisayar) yardımıyla uzaktan kontrol etme, anlık görüntü ve bilgi aktarımı yapabilmektedir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum
Haberler