Ankara'da Trabzon Rüzgarı

Ankara'da Trabzon Rüzgarı

Ankara’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Trabzon Günleri, bugün yapılan açılış programı ile başladı.

Törene, TBMM Meclis Başkanı İsmail Kahraman, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Maliye Bakanı Naci Abal,Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, üst düzey bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılışında ilk olarak Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu konuştu. Gümrükçüoğlu, “Verdikleri hizmet ve destek için tüm Trabzon halkının şükranlarını, huzurlarınızda hepsine arz ediyorum. Bütün Türkiye’mize olduğu gibi Trabzon’umuza desteklerinin devamını yine talep ve arz ediyorum. Bu 4 gün süre zarfında Trabzon’u insan sevgisi ve uygarlığı ile kültürü ile sanatı ile izlemeyi burada sürdürmelerini, arz ediyorum. Trabzon insanı bu ülkenin 780 bin km karesinin taşı toprağı çimentosu olmuştur. Bütün evlatları gibi nasıl bu memleketin taşı toprağı çimentosu olmuşlarsa, geçmişte, bugün de gelecekte, gözlerini kırpmadan canlarını feda ederek tek milletimizi, tek bayrağımızı, tek devletimizi, tek vatanımızı muhafaza etmeyi sürdüreceklerdir” dedi.

TRABZON SEVDALILARINI BİR ARAYA GETİRİYORUZ

Trabzon Valisi Yavuz ise, “Trabzon’u her yönüyle, ilçelerimiz bakımından öne çıkan değerleri ile sizlere tanıtmak için bu etkinlikleri düzenledik. Trabzon’dan selam ve saygılar getirdik. Buradaki hemşerilerimizi bir araya getirmek, Trabzon sevdalılarına bir araya getirmek için arkadaşlarımız büyük gayret gösterdi.Burada Trabzon’u temsil olarak düzenliyoruz. İnşallah Trabzon’un tüm güzelliklerini sizlere Trabzon’da göstermek istiyoruz” diye konuştu.

SOYLU, O GECENİN YİĞİT İNSANLARIDIR

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Değerli İçişleri Bakanımız ile silah arkadaşıyız. O gecenin yiğit insanlarındandır. İlk harekatın olduğu andan itibaren vaziyet eden insanlardandır. Trabzonludur, yani Karadenizlidir. Yani Türkiye’mizin bir evladıdır. Güzel hizmetler nasip olur inşallah. 249 şehidimiz oldu. Bir badire atlattık. Gelişmemizi engellemek isteyen dünya, teşvik etti uzun süren hazırlık dönemi oldu, bir yüz karası insanı alet etti ama 20 saat içinde Türkiye bir büyük badireyi atlattı. Burada bulunan herkes, bulunduğu yerden elinden geleni yaptı. Halkımız meydanları doldurdu. Cumhurbaşkanımızın milleti meydanlara çağırması, birlik ruhu meydanları doldurdu darbe engellendi. Sadece Türkiye için değil bölge için de karanlık girişim engellenmiş oldu” dedi.

TRABZON, MERKEZ BİR ŞEHİR

Trabzon’un Merkez bir şehir olduğunu kaydeden Kahraman, “Trabzon merkezi bir şehir. Tarihte yeri üstün olan yer. Trabzon önemli yer. Osmanlı zamanında Trabzon’da temyiz mahkemesi, şurayı devlette, yabancı ülkelerin Trabzon’da konsoloslukları vardı. Fatih, Trabzon’umuzu 1461’de Fethetti. 300bin kişilik Ordu ile Edirne’den yola çıktı, sahilden yürüdü yol üzerinde ki beylikleri aldı. Daha önceden 150 parçalık donanma gönderdi. Son Bizans İmparatoru aman diledi, şehri teslim etti. Kendisi Edirne’yegönderildi. Orada ki bin aile Beyazıt’ta iskan edildi.

OSMANLI TOPRAĞI OLDULAR...

Fetih günleri kutlanır. 15 Ağustos 1461’din Trabzon’un Fethi. Bu hicri takvime göredir. Rumi ile Miladi arasında 13 gün fark var. 28 Ağustos 1461 Trabzon’un Fethi.. Trabzon Fethedilince Bizans’a bağlı Rize ve Artvin kendiliklerinden Osmanlı Toprağı oldular. Onların da Fetih günü budur. Bu Fetih Karadeniz’i bir Türk gölü haline getirdi. Bizans’ın tamamen ortadan kalkması tahakkuk etti. Fatih, Kanuni, Yavuz büyük padişahlarımız Trabzon’da şehzadeliklerini geçirdi.Trabzon’da yetiştiler ve piştiler. Yavuz, 25 sene kaldı. Orada ki icraatı, Faaliyeti ve çalışması ile ağabeylerinin önüne geçti. Yavuz, muhteşem bir padişah. 8yıllık padişahlığı var. 8 senede Osmanlı Toprakların 2,5 misli arttırdı. Mısır seferi sonrası Hilafeti de aldı.

MİLLİYETÇİLİK MEMLEKETİNİ SEVMEKTİR

Milliyetçilik, evini mahallesini, köyünü şehrini, memleketini milletini sevmektir. Bu kültür manasında milliyetçiliktir. Karadeniz’de bu her yerde vardır. Bu ruh ve yapı bizi ileriye götürecek. Bu ruh ve yapıda bugün devlet başkanımız var. Ülkesi milleti için çalışan herkese, eser bırakmış herkese Allah razı olsun diyoruz” dedi.ankara-1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler