Akçaabat'tan Kulis Haberler

Akçaabat'tan Kulis Haberler

Akçaabat'tan Kulis Haberler

Akçaabat’ta uzunca bir süredir yazmadığımız Kulis haberleri bu hafta kaleme almaya çalıştık.

İsmail Topal ve Köşe Yazıları

Akçaabat’ta gazeteci denilince ilk akla gelen isimdir İsmail Topal. 23 yıldır Akçaabat’ın derdini çekiyor desek yanlış olmaz. Akçaabat Yeni Haber Gazetesi’ni 23 yıldır aralıksız her Salı Akçaabatlılarla buluşturuyor. İsmail Topal mektepli gazetecilerden birisi. Bu işin okulunu bitirdi ve  mesleğini profesyonel olarak yapıyor. İsmail Topal Akçaabat için bir değerdir. Maddi zorluklara rağmen Akçaabat için bir şeyler yapmaya, Akçaabat’ın kültürden, sanatına ve yaşamına bir şeyler katmaya çalışıyor. İsmail Topal’ı tanımayanlar için söyle ifade edebiliriz. Üzüntüyü ve sevinci kendi dünyasında yaşayan bir isim. Pek iç dünyasını açan bir isim değil.  Bir süre önce bir operasyon geçirdi ve 3 ay gibi bir süre gazeteden ayrı kaldı. İsmail Topal artık sağlığına kavuştu ve gazetenin başına geçti. Bu 3 ay Akçaabat’ta biz eksikliğini hissettik. Haber olarak olmasa da her salı merakla beklediğimiz köşe yazılarını özledik.  2 haftadır yazı yazmadı. Bu hafta kendisinden o farklı tarzıyla yazılarını bekliyoruz.

 

Başarı Tesadüf Olmuyor.

Hafta sonu Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin Mali Genel Kurulu vardı. Kooperatifin Başkanı İsmail Bulut işin içinden gelen bir isim. Dolayısıyla neyin nasıl yapılması gerektiğini biliyor. Göreve geldiğinde kredi vermeyen kurumu bugün 50 milyona yakın kredi veren bir kurum haline getirdi. İsmail Bulut’u kongre için yaptığı hazırlıklarda gördük. Kongre salonunda yapılacak olan gösteride bir fotoğrafı işaret ederek yönetiminde bulunan bir kişinin fotoğrafta kot pantolon giymesine kızdı. Bu kadar hassas davranıyordu. Bu titizlikle hazırlandığı kongrede katılımcılardan tam not aldı. İsmail Bulut ve arkasında bulunan yönetimi tam bir ekip ruhuyla hareket ediyor. Bize de çalışanı, iş üreteni tebrik etmek düşüyor. Tebrikler sayın başkan.

MHP'de Neler Oluyor

Milliyetçi Hareket Partisinde olağanüstü kurultay isteyen il teşkilâtlarının birer birer kapatılmasının ardından sıra Trabzon'a geldi ve Trabzon'un da görevden alındığı gündeme bomba gibi düştü. Muammer Demeli ve yönetiminin görevden alınması için teşkilât kapatılma kararı alınırken, kararın bugün ya da yarın Genel Merkez tarafından açıklanması bekleniyor. Demeli'nin yerine ise Eski İl Başkanı Nihat Birinci'nin atanacağı öğrenildi. Birinci'nin yönetimini oluşturduktan sonra ilk yapacağı işin ise ilçe teşkilâtlarını yeniden düzenlemek olacağı kesin.

Bİrinci'nin ilk görevden alması gereken ilçe teşkilâtının Ortahisar olacağı da kesin gibi iken, gözler Ortahisar'dan sonra Akçaabat'a çevriliyor. Bilindiği üzere Nihat Birinci ile Muammer Demeli'nin yarıştığı ve Demeli'nin büyük farkla kazandığı kongrede Akçaabat'ın Demeli'yi desteklediği ifade ediliyordu. MHP'de durumlar karışık olmasına karşılık her an her şey olabilir. Bu nedenle tüm olasılıkları değerlendirmek gerekir.

Esnaf Kefalet’in Paraları Çarçur mu Ediliyor?

Akçaabat’ta esnafımızın başı derde düştüğü anda ilk akla gelen kurum Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi oluyor. Bu kurum Akçaabat’ta olduğu gibi ülke genelinde Halk Bankası aracılığı ile esnafa ucuz kredi imkanı sağlıyor. Akçaabat Kredi Kooperatifi’nde son yıllarda iyi yönde büyük değişim var. Düne kadar kredi veremeyen kooperatif, son 4 yılda 50 milyon lira (eski parayla 50 Trilyon) kredi vermiş. Bu rakamı duyunca inanamadık. Bu rakam Akçaabat ölçeğinde iyi bir miktardı. Bu parayla Akçaabat’ta bir şirket kurulsa neler yapılmaz ki. Akçaabat’a esnafların ortak olduğu bir fabrika veya daha gelir getirici bir yatırım yapılabilirdi. Ancak aldığımız bilgilere göre kullanılan bu miktarın bir kısmını esnaf borcuna, bir kısmını ise mülk almak için kullanmış. Daha faydalı kullanılamaz mıydı?  Elbette ki yapılırdı. Bunun için Akçaabat esnafını toparlayacak, birlikte hareket ettirecek, büyük proje yapacak bir isim lazım tabii.

Kent Konseyinden Haber Yok…

Trabzon’un büyükşehir statüsüne geçmesinden sonra yeni bir kuruluş hayatımıza girmesi gerekiyordu. Bu da Kent Konseyi olmalıydı. Nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyeler kent konseyini kurması yasal bir zorunluluktu.

Kent Konseyinin Kuruluş amaçları; “kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmektir” şeklinde özetlenmiş. Akçaabat için Kent Konseyi kurulması kararı birkaç ay önce Akçaabat Belediye Meclisinde karar alınmıştı. Aradan geçen süre içerisinde bir gelişme olmadı.  Sadece karar alınmakla kalmış gibi görülüyor. Bu arada Kent Konseyi de Akçaabat Kültür Kurulu gibi olacaksa değişen bir şey olmaz. Bu ifade kurulda yer alan bir kişiye ait. Bizce de öyle.

 

Ortamahalle Akçaabat Belediyesi

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen'in imar konusunda çok hassas olduğunu bilmeyen yoktur. Özellikle yüksek kat konusunda başkan çok cimridir. Başkan verdiği en yüksek kat oğlunun düğün törenindeki 10 katlı düğün pastası olmuş, "onu da haberim olsa yaptırmazdım" demişti. Başkan Türkmen'e göre 5 kat yeterlidir. Ayrıca Akçaabat için en önemli projesi Ortamahalle'dir. Öyle ki her yerde Ortamahalle'den övgüyle bahseder. Başkanın bu tutumu son günlerde sosyal medyada dolaşan bir fotoğraf ile çelişiyor gibi. Sosyal medyada yer alan bir fotoğraf adeta Ortamahallenin güzelliğine gölge düşürüyordu. 8 . katı inşa edilen bina Başkan Türkmen'in yıllardır savunduğu  vatandaşlar arasında "Başkanın imarına ne oldu" dedirtmedi değil.

Alişan Bayram Ne Düşünüyor.

MHP'de yaşanan süreçle ilgili geçtiğimiz günlerde Eski Işıklar Belediye Başkanı Alişan Bayram'a soru yönelttik. Cadde üzerinde gördüğümüz Bayram'a "Başkanım partideki süreçle ilgili düşünceleriniz nelerdir? Son zamanlarda açıklamalarına rast gelmedik." dedik.

Bayram "Biz yukarılarda kaldık. Pek haberimiz yok her şeyden." gibi kaçamak bir cevap verince bu kez "Süreci nasıl yorumluyorsunuz? Genel başkan değiştirilmek isteniyor." dedik. Bayram bu kez "Koray Aydın'ı görünce, Devlet Bahçeli'ye razı olduk." dedi. Bayram'ın bu ifadeleri çok konuşulacağa benziyor.

Mustafa Nadir'in Siyasetten Ayrılamadı

Eski CHP İlçe Başkanı Mustafa Nadir, ilçe başkanlığını bırakmasına rağmen siyasetten kopamıyor. Geçtiğimiz günlerde Akçaabat'ta Zübeyde Hanım Anaokulu ile ilgili yaptığıyla dikkat çeken Nadir, İl Başkanlığındaki toplantıları da kaçırmıyor. Nadir'i son olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu'nun basın toplantısı yaptığı sırada İl Başkanlığında gördük. Nadir her ne kadar "Biz artık dinleniyoruz." dese de Nadir'in durumu hiç dinlenmeye benzemiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler