Akçaabat’ın tarihine yazılan isim

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen…

1994’te Akçaabat’ın belediye başkanı oldu. Belediye başkanlığı için çok uzun bir dönem sayılacak 25 yıl yıldır yaptığı görevini 31 Mart’ta devredecek. Akçaabat’ın seçilen en uzun belediye başkanlığı yapmış ismi oldu. Belediye başkanlığı 5 dönem olmasaydı, bu kadar yorulup yıpranmasaydı açıkçası bir dönem daha belediye başkanlığı yapmasının ilçeye katkısı olacağını düşünenlerdeniz. Ancak bunu tüm dönemlerine bakarak değil, son dönemini esas alarak söylediğimizi -altını çizerek- ifade ediyoruz. Büyükşehir olmasa belki daha başarılı bir son dönem geçirebilirdi.

Gerçekten Başkan Türkmen, Akçaabat için marka olmuş ve gelecekte unutulmayacak bir isimdir. Akçaabat’ın Türkmen’le öne çıktığı birçok nokta vardır. Buna rağmen aşamadığı bazı noktalar da yok değildir. Ancak başarı ve başarısızlıkların hepsini bir kenara koyacak bir özelliği vardır ki bu husus dikkatlerden kaçmamalıdır. O da Başkan Türkmen’in “devlet adamı” kimliğidir.

Ne yazık ki şimdilerde ve gelecekte çok arayacağımız bir haslet bu! Son dönemin “devlet adamı” geleneği, Osmanlı’nın son döneminde İttihat ve Terakki çevresinde gelişen ve daha sonra bugünün Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kadroyla devam eden bir gelenek… Cumhuriyetin valilerinde, kaymakamlarında, bürokratlarında olan özellik... Liyakatin göz ardı edildiği, adamcılığın öne çıktığı bir ortamda ne yazık ki bu gelenek büyük zarar gördü.

Türkmen’in bu duruşu, en çok temsil ettiği yapıdan faydalanmak isteyenleri rahatsız etti. Siyasî kimliğini ortaya koyarak birtakım yollara tevessül etmek isteyenlerin derdi oldu. Ancak o, duruşundan taviz vermedi. İşte bu nedenle geleneğin belki de Akçaabat’taki son temsilcilerinden biri oldu.

Göreve başladığı yıllarda ilk ve en önemli işi belediyeye bir kurum kimliği kazandırmak oldu. Bunu en iyi şekilde başardı. Akçaabat Belediyesi, bölgede bu anlamda kurumlaşma özelliği taşıyan öncü belediyelerden biri oldu.

Bir özelliğinden daha söz etmek istiyoruz Sayın Başkan’ın. Aydın kimliği… Köklü bir geçmişe ve tarihe sahip Akçaabat; onun kültüre, sanata, bilime olan ilgisiyle daha da ilerledi. Her yıl birçok halk ve sanat müziği konserleri, resim çalıştayları, tiyatro festivalleri, müzik ve halk oyunları festivalleri, sempozyumlar derken Akçaabat bölgenin kültür merkezi hâline geldi.  Turizm farkındalığını bölgede ilk keşfeden isimlerden biriydi. Belediye başkanlarından ise ilkiydi. Turizm adına Akçaabat’ta güzel adımlar attı. Ortamahalle ise gözbebeğiydi. Ortamahalle’yi canlandırmak istedi, canlandırdı ve turizme emanet etti. Yine Akçatepe vs.

Eksikleri ve ilçede başarısız olduğu noktaların sebebi elbette tek başına Sayın Başkan değildir. Ancak bunları da ortaya koymak hem vicdanımızın hem tarihî sorumluluğumuzun bir gereğidir. Akçaabat’ta trafik sorunu çözülemedi, otopark konusunda adımlar atılamadı. Hamam Çimeni çok güzel oldu ama önü araçlardan kurtarılamadı. Bina, yolu taciz edecek şekilde yapıldı. Sahil parkı yapıldı yıllarca burayla övünüldü. Evet, örnekti ama kesintisiz uzunca bir sahille Akçaabat henüz buluşamadı. Ya bir köfte restoranı önünü kesti ya ilçeye hiç yakışmayan barınaklar…

Ancak son döneminde Yaylacık’ta örnek bir sahil oluşturuldu ve Kireçhane’yle birlikte Akçaabat sahiline bağlanması düşünüldü. Ne yazık ki sahil parkı, restoranlara ve onların devasa büyüklükteki otoparklarına teslim edildi. Gelişemeyen, bol gürültülü çay bahçelerine terk edildi. Dinlenme ve yaşam alanı olarak kalamadı. Kentsel dönüşümler ilçeye hiç uğramadı.

Bizce Sayın Türkmen bu noktadaki eksikleri de gördü ve çağın belediyeciliğini fark etti. Ancak gecikti. Devasa projelere ilk kez kalkıştı ve adımlarını attı. Bu şuur ve imkânla enerji dolu bir dönemi daha olsa bu icraatlarını gerçekleştirecekti.

Son süreçte, Akçaabat için üstelik kendi partisinden olmasına rağmen rant uğruna ilçeyi feda etmek isteyenlerle geçti. Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Yıldızlı’ya kurulmak istenen arıtma tesisine karşı çıktı. Özel toplantılarda aynı çatı altında yer aldığı partililerle karşı karşıya geldi, açık toplantılarda baskı altına alınmak istendi.

Sözün özü: Akçaabat Belediyesi Türkmen’le birlikte kurum kimliği kazandı; ilçe kültür, sanat ve eğitim faaliyetlerinde ilerledi, turizmi erken fark etti, son dönem büyük projelerin adımı atıldı. Belli noktalarda eksik kaldı, çözülemeyen sorunlar oldu. Ama her ne olursa olsun Akçaabat’ı bir “devlet adamı” temsil etti. Teşekkürler Sayın Türkmen.

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum