Akçaabat Platformu Ne İstedi?

Akçaabat Platformu Ne İstedi?

Akçaabat Platformu Akçaabat Yeni Haber Gazetesi'ne tam sayfa ilan verdi. İlanda bakın ne istendi.

akcaabat-platformundan-tam-sayfa-ilan1.jpg

İSTANBUL& ANKARA AKÇAABATLILAR PLATFORMU’NDAN

KAMUOYUNA DUYURU

Çok değerli hemşehrilerimiz,

Sevgili Akçaabatlılar...

 

M.Ö. 6. Yüzyıl: Kuzey Karadeniz’de at koşturan Proto-Türkler (Kimmerler, Gemerler, Gomarlar) kuzey steplerinden ve sahillerinden kıyı şeridini izleyerek güney kıyısına iniyorlar Akçaabatımıza ilk ayak basan otoktan atalarımız oluyorlar.

M.Ö. 5.-4. Yüzyıl: Ksenofon (Xenophon) “Onbinlerin Yürüyüşü” adlı eserinde pek sevgili Akçaabat’ımızdan söz ediyor ve buradaki halkın son derece vatanperver ve savaşçı olduğunu kayda geçiriyor.

M.Ö. 3.-2. Yüzyıl: Kuzey Karadeniz’de at koşturan ve Kimmerler takip eden İskitlerler de kuzey steplerinde ve sahillerinde “Harman-olsa” adına izafeten Hermonassa adını verdikleri kuzeydeki vatanlarından sahil boyu ilerleyerek Karadeniz’in güney sahilleri olan Doğu Karadeniz’e kadar iniyorlar ve biricik Akçaabatımıza da aynı adı vererek onlar da ilçemizi "Hermonassa" adıyla yurt ediniyorlar.

M.Ö 1. Yüzyıl: Büyük Coğrafyacı Strabon güzide Akçaabat’ımızı öve öve bitiremiyor. Bereketli toprakları ve zengin ticaretiyle Trabzon’un da önünde olan jeo-stratejik bir yerleşim merkezi olarak Hermonassa’ya haritasında yer veriyor.

M.S. 1.-2. Yüzyıl: Döneminin önemli tarihçisi ve eyalet valisi olan Arrianus da büyüleyici Akçaabatımızın kumsalına,  muhkem kalesine ve doğal limanına büyülenmişçesine değinerek gezi notlarında ilçemizden “Hermanossa” adıyla hayranlıkla söz ediyor.

M.S. 3.-4. Yüzyıllar: Akçaabat, bütün Asya steplerinde meşhur oluyor ve devamlı olarak Kıpçakları, Avarları, Elamları, Sakaları ve diğer Türk boylarını hep o güzelim boran boran yaylalarıyla kendine doğru çekiyor.

M.S.  5.-6.-7. Yüzyıllar: Akçaabat, tarih sahnesinde Doğuyla Batının en önemli temas noktalarından birisi oluyor.

M.S. 8.-9. Yüzyıllar: Akçaabat’ın limanı tüm denizcilerin dostu oluyor. Yoroz Burnu’nu koltuk altına alan ilçemiz Karadeniz’in en güvenli limanı olarak tüm yerli-yabancı misafirlerine kucak açıyor.

M.S. 10.-11. Yüzyıllar: Dede Korkut saltık savaşçılarıyla Hıdırnebi Yaylası’nda, o kahramanlık destanlarını tek tek hafızamıza kazıyor.

M.S 12.-13.-14. Yüzyıllar: Akçaabat’ımız giderek yoğunlaşan Türk göçleri ile Selçuklulara, Akkoyunlulara, Saltuklulara, Karakoyunlulara ve Danışmendlilere kucak açarak Anadolu’ya doğudan ve güneyden giren atalarımızı tekrar denizle buluşturuyor.

M.S. 14.-15 Yüzyıllar: Güzel ilçemiz yavaş yavaş içindeki diğer etnik zenginlikleri de koynuna alarak, adeta asıl yavuklusuna telli-duvaklı gelin olmak için Fatih’ini bekliyor.

M.S. 16.-17. Yüzyıllar: Evliya Çelebi Akçabatımıza âşık olarak, o meşhur limanımıza ve Salı Pazarımıza değinmeden edemiyor.

M.S. 18.-19. Yüzyıllar: Akçaabatımızın çakı gibi delişmen uşakları,  gerekirse kendi vatanımızı kendimiz savunuruz ülküsüyle “Sargana Destanı”nı altın harflerle tarihe yazıyor.

M.S. 19.-20. Yüzyıllar: Güzel Akçaabatımız sanat, siyaset, kültür, turizm ve edebiyatta da birikimini açığa çıkararak, hatta Trabzon’u dahi birçok alanda gölgesinde bırakarak Doğu Karadeniz’in incise olduğunun haklı gururunu yaşıyor.

Ve 21. Yüzyıl…  Şimdi de Akçaabat, 2014 Baharında Belediye Başkanı’nı arıyor...

Bizler aşağıda adları yazılı olan gurbetteki Akçaabatlılar olarak, tüm güzide partilerimizce aday gösterilecek olan Belediye Başkan Adayları’nın belirlenirken,  partizanlıktan sarf-ı nazar edilmesini, güzide Akçaabatımıza hizmet verecek olan Başkanımızın çeşitli kulislerle, küçük hesaplarla,  reaktif inisiyaklarla ve politik mülahazalarla değil de; sadece -ve- sadece liyâkat esâsına gore belirlenmesini ve Akçaabat’ımızın yukarıda özetlediğimiz 2600 yıllık hafızasını sırtlayacak bir birikime sahip olmasını; dahası, dürüst ve namuslu Başkan adaylarıyla seçmenimizin karşısına çıkılmasını canı gönülden arzu ettiğimizi belirtir; bu konudaki hassasiyetimizi ve beklentilerimizi bu vesileyle Akçaabat kamuoyuyla paylaşarak, tüm Akçaabatlı hemşehrilerimize saygı ve sevgilerimizi sunarız.
                                             *******
İsmail ŞİRİN (Başkan/İş Adamı), Hayrullah ERTEM (Başkan/İş Adamı), Ahmet Can PEPE (Başkan/İş Adamı), Hüseyin AKYÜZ (Yön. Krl. Üyesi/İş Adamı), Cengiz ÇOLAK (Yön. Krl. Üyesi/Armatör), Hasan KASAP (Yön. Krl. Üyesi/Uzm. Doktor), Hasan BİRİNCİ (Yön. Krl. Üyesi/Avukat), Uğur Vural (Yön. Krl. Üyesi/İş Adamı), Metin Akın (Yön. Krl. Üyesi/İş Adamı), Kaya Markal (Yön. Krl. Üyesi), Gökçe ATMACA (Yön. Krl. Üyesi/İş Adamı), Arif GEDİKLİ (Yön. Krl. Üyesi/İşadamı), Sedat KALYONCU (Yön. Krl. Üyesi/Turizmci) (Mehmet Hakan ALŞAN (Yön. Krl. Üyesi/Eğitimci), Osman BOZALİ (Yön. Krl. Üyesi/Eğitimci), Sertaç GÜVEN (Üst Düzey Yönetici), Hikmet ÇOLAK (Bürokrat), Halil HOTAMAN (İnş. Mühendisi), Erol EKİCİ (Bürokrat), Bekir ŞİRİN (Bürokrat), Taner BAHADIR (İş Adamı), Hüseyin KOCABAŞ (İş Adamı/Armatör), Emine BOYACI (Avukat), Metin GÜVEN (Akademisyen), Necmettin AYGÜN (Akademisyen), Hamza SİVRİKAYA (Yönetici/ABD), İbrahim BAYRAKTAR (Uzm. Doktor), Ali Fuad YILMAZ (Akademisyen/ABD) Faruk YILMAZ (İş Adamı/ABD), İlker YILMAZ (İş Adamı/ABD), Mustafa Kadir Atasoy (Bürokrat), Çağlar DOHMAN (Üst Düzey Yönetici), 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Kültür Sanat