AKÇAABAT HALK EĞİTİMİ MERKEZİ SATIR BAŞI’NDA…

AKÇAABAT HALK EĞİTİMİ MERKEZİ SATIR BAŞI’NDA…

AKÇAABAT HALK EĞİTİMİ MERKEZİ SATIR BAŞI’NDA…

Akçaabat Halk Eğitimi Merkezi;  TRT HABER kanalında yayınlanan ve sunuculuğunu Aslı Noyan’ın yaptığı sevilen haber programı SATIR BAŞI’na konuk oldu.  Programın 06.12.2018 günü tarihi Orta Mahalle evlerinden yapılan canlı yayınına Akçaabat Halk Eğitim Merkezi’nde yıllardır Hasır Örücülüğü ve Kazaziye alanında kurs ve eğitimler veren deneyimli usta öğreticiler Melike Turhan ve Gülşen Şener Erdemir konuk oldu.  

TRT Trabzon muhabiri Fatih Doğan tarafından hazırlanan bu bölümde Turhan ve Erdemir yöremizin en bilinen el sanatlarından olan Kazaziye ve Hasır Örücülüğü hakkında izleyenlere bilgiler verdiler. Programda bir yandan kursiyerler tarafından hiçbir makine kullanılmadan üretilen ürünler seyircilere gösterilirken diğer yandan da Kazaziye ve Hasır Örücülüğünün püf noktalarına değinildi.

Otuz yıldır bu işle uğraştığını ifade eden Melike Turhan; “Hasır zor bir sanat. Bakırla başlayan gümüşle devam eden ve tamamen iyi örücülerle altına kadar uzanan bir yolculuktur” dedi.

Kursiyerlerin kuyumcularla birlikte çalışma imkânı bulduğunu belirten Gülşen Şener ERDEMİR Kazaziyeyi kısaca şöyle anlattı: “ Bin ayara denk gelen saç teli kalınlığında bir gümüşle işe başlıyoruz. Şişle birlikte zincir hazırlıyoruz. Sonra bunu bir topa ya da bir sürgüye dönüştürüyoruz. Biraz uzun işlem gerektiren bir sanat”. Bu sanatı severek yaptığını belirten Erdemir; kursiyerlerin öğrendiklerini işe ve ev ekonomisi açısından bir katkıya dönüştürebilmelerinin çok önemli olduğunu belirtti.

s1-018.jpgs2-029.jpgs3-020.jpgs4-012.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler