70 Kiloluk kabak Üretti.

70 Kiloluk kabak Üretti.

İlçemiz özakdamar Köyünde Ali Akbaş tarlasında 70 kiloluk kabak üretti.

Akçaabat ilçesinde çiftçilik yapan Ali Akbaş (55), tarlasında yetiştirdiği en küçüğü 40, en büyüğü 70 kilogram olan kabakların, devlet tarafından desteklenmesini istiyor.
Akbaş, yaptığı açıklamada, bir devlet kurumunda şoför olarak çalışırken 5 yıl önce emekli olduğunu, Akçaabat'ın Özakdamar köyündeki arazisinde çiftçiliğe başladığını söyledi.
Herhangi bir kurstan çiftçilik eğitimi almadığını, çalışmayı çok sevdiği için deneme yanılma yöntemiyle ürün yetiştirdiğini belirten Akbaş, ''Bugüne kadar başarısız olduğum ürün olmadı. Yeter ki bir ürünü yetiştirmeyi isteyeyim. Geceleri sabahlara kadar nasıl bir yöntem izleyeceğimi düşünür, ona göre hareket ederim'' dedi.
Tarlasında pek çok ürün yetiştirdiğini ancak içlerinde, ağırlıkları 40 ile 70 kilogram arasında değişen kabakların diğer ürünlere oranla dikkat çektiğini dile getiren Akbaş, şöyle devam etti:
''İnsanlar tarlama gelince şaşırıyorlar. Çünkü tarlamda bir değil, pek çok kabak 70 kilograma yaklaşan ağırlıkta. Bu kabakların üretimini de yine kendime has, deneme yanılma metoduyla gerçekleştirdim. Kabağın çekirdeğini kendi tarlamda filizlendiriyor, sonra da tarlama dikiyorum. Böylece adapte olması kolaylaşıyor. Kabaklar büyüdükçe bağlantılarını temizliyor, buduyorum. Kabakları sürekli suluyorum. İnek gübresini dere kumuyla katıştırarak kabakların köklerine koyuyorum. Hormon kullanmıyorum, hormonun ne olduğunu da bilmiyorum. Her gün bir bebek gibi onlarla ilgileniyorum.''

-''KİMSE 'HALİN NEDİR' DİYE SORMUYOR''-

Bir sezonda yaklaşık 9 ay kabakların üretimiyle uğraştığını, küresel ısınmaya rağmen su isteyen kabakları 70 kilograma varan ağırlığa ulaştırdığını kaydeden Akbaş, ''Ancak bu uğraşımın karşılığını ne yazık ki alamıyorum. Ürettiğim 70 kilogramlık kabakları eşe dosta vermek zorunda kalıyorum. Devlet beni desteklerse üretimimi artırır, ürünümü pazarlarım'' diye konuştu.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yerel bürokratlarının hepsinin kendisini tanıdığını ama hiç kimsenin de kendisine 'halin nedir' diye sormadığını kaydeden Akbaş, şunları söyledi:
''Devletim beni desteklerse toplam 6 ton olacağını tahmin ettiğim ve önümüzdeki ay toplayacağım kabaklarımın pazarlamasını yaparım. Bundan önceki yıllar çok büyük sıkıntılar yaşadım. Yeni Valimiz Nuri Okutan ile Tarım İl Müdürümüzün bu işleri çok sevdiğini duydum. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri de benim gibi üreticileri destekliyor. Hem ürünümün pazar bulmasında hem de artırılmasında ilgili ve yetkililerden destek bekliyorum.''


 

     Sitemizde yayımlanmasını istediğiniz haberlerinizi  info@akcaabathaber.com  adresine gönderebilirsiniz.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Haberler