2018 - Yılın Ahisi Akçaabatlı Hakkı Amca Seçildi

2018 - Yılın Ahisi Akçaabatlı Hakkı Amca Seçildi

2018 - Yılın Ahisi Akçaabatlı Hakkı Amca Seçildi

TRABZON’DA 2018 YILININ AHİSİ

HAKKI AYDIN

70 yıldır çekiç sallıyor, saca şekil veriyor, Trabzon ve yöresinin en güzel kuzine sobalarını müşterilerine sunmanın gururunu yaşıyor.

1935 yılında dünyaya gelen Hakkı Aydın, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 1948 yılında 13 yaşındayken kuzine soba yapımına başladı.

Akçaabat Esnaf Odasına kayıtlı olan ve Yörede ‘Peşko’ adı verilen kuzine soba yapımında ustalaşan Hakkı Aydın, 1960 yılında Akçaabat ilçe merkezinde tam 53 yıl boyunca müşterilerine hizmet verdiği dükkânını açtı.

Bilinen yöntemin aksine kaynak kullanmadan sadece perçinleme yöntemiyle ürettiği kuzinelerle kısa sürede ünlenen Hakkı Aydın, binlerce kuzine, mangal ve el yapımı tepsi üretti.

Son yıllarda Akçaabat’ın Darıca Mahallesi’ndeki atölyesinde sanatını devam ettiren Hakkı Aydın, meslek yaşamında 70 yılı geride bırakmanın gururunu yaşadığını belirterek, “13 yaşımdan beri kuzine yapıyorum. En büyük övüncüm, 83 yaşımda olmama rağmen, her sabah dükkanımı açıyor olmak. Bunun için her gün Allah’a şükrediyorum. Benim yaptığım kuzinelerin el işçiliğini ve kalitesini bilenler, gelip beni buluyor. Şu anda eskisi kadar hızlı kuzine yapamıyorum ama yılda yine de özel siparişle yaklaşık 25 adet kuzine üretiyorum. Kuzinelerimin bu kadar tutulmasının sebebi diğer ustaların aksine kaynak kullanmadan perçinleme yöntemiyle üretim yapmamdır. Bu yöntemle bir kuzinenin imalat süresi uzamasına rağmen, kalitesi ve kullanım ömrü artmaktadır” dedi.

Hakkı Aydın, bu kadar uzun süre meslek yaşamında kalmasının birinci kuralının işini sevmek olduğunu da vurgulayarak, “Çekici elime ilk aldığım andan itibaren işimi çok sevdim. Yaptığım her kuzineyi bir öncekinden daha iyi ve hatasız yapmaya özen gösterdim. Bu titizliğim sayesinde müşterilerimin saygısını kazandım. Gençlere de tavsiyem, işlerini sevsinler, her gün daha iyisini yapmak için gayret etsinler. Kendilerini geliştirsinler” diye konuştu.

Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya, 2. kez Akçaabat'tan yılın ahisi seçilmesinin gurur verici olduğunu belirtti.

2-054.jpg3-038.jpg4-028.jpg1-054.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler