Zurnacı Tepkisini Koydu

Zurnacı Tepkisini Koydu

2007 yılında ödeneğinden fazla mazot harcayan ilçelerden kesinti yapılınca Trabzon İl Genel Meclisi karıştı. İlçelere verilen akaryakıtlar şimdi geri isteniyor

Trabzon İl Özel İdaresi bütçesinden akaryakıt ödeneği alan ancak bu ödeneği belirlenen rakamdan daha fazla harcayan ilçelerden, 2008 yılından kesinti yapılması kararlaştırıldı. Oylama sırasında karara tepki gösteren CHP Grup Başkanı Sedat Gözaçan, salonu terk etti.

Trabzon İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı son birleşimine ilçelerden kesilecek olan akaryakıt ödenekleri tartışmaları damgasını vurdu. Konuyla ilgili olarak Meclis’e bilgi veren Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Hayati Yavuz, 2007 yılında bazı ilçelerin kendilerine ayrılan ödenekten daha fazla akaryakıt tükettiğini ve bu fazla tüketimin 2008 yılı bütçelerinden kesilmesi gerektiğini ifade etti.

Yavuz, kriterlere göre ayrılan ödeneklerden bazı ilçelerin aşırı harcama yaptığını ileri sürerek, "Adaletli dağılım için fazla harcama yapan bu ilçelerden bu paraların geri alınması gerekiyor. Bu kesintiyi yapmamız adilane bir çalışmadır" dedi.

 

VERİLEN AKARYAKIT ŞİMDİ GERİ İSTENİYOR

CHP Grup Başkanı Sedat Gözaçan, oylamada salonu terk ederken, "OSB için yapılan harcamalar neden göz ardı ediliyor. Bu yatırıma Özel İdare zaten ortak. Özel İdare’ye iş yaptık. Bu tüm Trabzon’a mal edilen bir projedir. Sadece Beşikdüzü’nün yatırımı değildir. Olmayan paramızı da geri alıyorlar. Köylere Hizmet Götürme Birliği’ni toplayıp geriye kalan ödeneği de İl Özel İdaresi’ne bağışlayacağız. Ancak kesinti yapılan ilçeler arasında Grup Başkanı, Komisyon Başkanı’nın ilçelerinin bulunmaması manidardır" diye konuştu.

Çaykara’nın AKP’li Üyesi Mustafa Hacıabdullahoğlu, "Bizdeki rakamlarla komisyonun rakamları birbirini tutmuyor. Bu kesintiyi ve kriterleri neye göre yapıyorsunuz? Of’taki makinenin çalışma koşulları ile Çaykara’yı bir tutamazsınız. Sahildeki ilçelerin yayla yollarına da biz bakıyoruz. Kriterler yanlış ve eksiktir" dedi.

 

BAŞBAKAN ERDOĞAN ADALETSİZLİK Mİ YAPTI?

Çarşıbaşı’nın AKP’li Meclis Üyesi İbrahim Öztürk, "Madem geriye dönük bir uygulama oluyor, daha önceki nüfuslar ile şimdiki nüfuslar dikkate alınarak yeniden bir değerlendirilme yapılsın. Hala eski nüfustan hesaplama yapılıyor. Oysa bazı ilçelerin nüfusu azaldı. Sayın Başbakanımız, Trabzon’un ihtiyacı fazla diye buraya fazla ödenek gönderdi. Şimdi Başbakan adaletsizlik mi yaptı? Burada adalet yok muydu? Bizim ilçemiz yeni. Hiçbir şeyimiz yoktu. Doğal olarak Çarşıbaşı’nın fazla ihtiyacı vardır. Fazla harcadık diye adaletsizlik mi oldu? Çarşıbaşı’nda hiç yolu olmayan köy vardı. Bunları yaptık diye suç mu işledik?" diye konuştu.

Çarşıbaşı’nın MHP’li Meclis Üyesi Halil Kul, "Böyle bir uygulama önceki yıllarda yapılmış mı acaba? Bundan önce ilçelere ayrılan bütün yakıt ödenekleri de adil mi acaba? Önceki yılları da masaya yatıralım" biçiminde tepki gösterdi.

Tonya’nın CHP’li Meclis Üyesi Ahmet Aktaş, "Madem bu ilçeler fazla harcama yaptı acaba nerelere harcandı, bu soruldu mu?" dedi.

Tonya’nın AKP’li Meclis Üyesi Ahmet Refik Yıldız, "Kriterler yeniden düzenlenmelidir" dedi.

 

NERDEN ÇIKTI BU YÖNETMELİK?

Akçaabat’ın AKP’li Üyesi Emin Zurnacı da, "Ortak alımlar sadece o ilçelere mi yapıldı? Akçaabat’taki şantiye tüm Trabzon’a çalışıyor. Nerden çıktı bu kanun ve yönetmelik? Kimse kusura bakmasın böyle kriter olmaz. Böyle bir şey olmaz" şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkanı Mehmet Öztürk ise, "Biz kriterleri yaptık ve bu kriterlere uyulacak dedik. Şimdi Akçaabat’la Çarşıbaşı’nı bir tutamazsınız. Bu karar komisyon, Özel İdare ve ilgili kişilerin ortak çalışması sonucu ortaya çıkmıştır. Eğer kriterlere uyacaksak bu kesintiler yapılmalı" biçiminde konuştu.

AKP Çaykara Meclis Üyesi Ahmet Aslanoğlu ve Şalpazarı Meclis Üyesi Muzaffer Kasap ise, konunun tekrar komisyonda görüşülmesini talep ederken, karar oy çokluğu ile kabul edildi.

Yapılan oylama sonucu; 2007 yılında fazla akaryakıt kullanan Akçaabat’tan 150 bin YTL, Beşikdüzü 65 bin YTL, Çarşıbaşı 50 bin 500 YTL, Çaykara 132 bin YTL, Dernekpazarı 14 bin YTL, Düzköy 37 bin YTL, Köprübaşı 43 bin YTL, Sürmene 67 bin YTL, Şalpazarı 72 bin YTL, Tonya 78 bin YTL, Yomra 21 bin 500 YTL’nin 2008 bütçesinden geri alınmasına karar verildi. Ayrıca 2007 KÖYDES ortak alım bütçesinden fazla alım yapan Çarşıbaşı’ndan 101 bin 500 YTL, Düzköy’den 102 bin YTL, Köprübaşı’ndan 47 bin YTL, Sürmene’den 13 bin YTL, Vakfıkebir’den 23 bin YTL’nin 2009 bütçesi hazırlanırken kesinti yapılmasına karar verildi.

 

Günebakış

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Haberler