ZİRAİ İLAÇLAMALARDA DİKKAT...

ZİRAİ İLAÇLAMALARDA DİKKAT...

ZİRAİ İLAÇLAMALARDA DİKKAT...

Değerli çiftçilerimiz bugünlerde tarımsal amaçlı olarak en çok yapılan işlerden birisi zirai ilaçlamadır. Zirai mücadele ilaçları özellikle bilinçsiz hatalı kullanıldığında, gerek insan sağlığına ve gerekse uygulandığı çevreye olumsuz etkileri bulunabilmektedir. Bunun nedeni zirai mücadele ilaçlarının genelde zehirli maddelerden olmuş olmasındandır. Bunların olumsuz etkileri hava, su ve toprak yoluyla başta insan olmak üzere çiftlik hayvanlarına, balıklara, kuşlara, yaban hayvanlarına ve faydalı böcekler üzerine olmaktadır.
Bu nedenle zirai ilaçlamada kullandığımız ilaçların çevre sağlığı ve halk sağlığı açısından, üzerinde yazılı olan uyarılara son derece dikkat ederek kullanılmalıdır. İlaçlamada önemli olan insan sağlığı, çevre sağlığı ve gıda güvenliğini ön planda tutmaktır. Kullanılan bu zararlı mücadele ilaçları halk sağlığını tehdit ettiği ve canlıların solunum, sindirim ve deri yoluyla vücûduna girerek, sistemleri olumsuz yönde etkileyerek zehirlenmelere sebebiyet veren kimyasallardır. Özellikle İlaç uygulayıcıların kendi can güvenliği için her türlü önlemi aldıktan sonra etraftaki yaşayan canlılara da zarar vermeden uygulamalarını yapması en önemli hususlardır.
Sebze ve meyvelerde kalıntı yapması açısından yasal arınma sürelerininde beklenmesi gerekir. Yasal arınma süresi her ilacın kutusunda yazılıdır. Bu süre dolmadan hasat yapılmamalıdır.
Arıların da toplu ölümlerine neden olabileceğinden uygulamaların günün geç saatlerinde yapılmasına önem vermeniz gerekir. İlaç uygulamalarında kendi can güvenliğimizin yanında, aile bireylerimizin ve komşularımızın da sağlığını düşünerek hareket etmemiz yasal bir sorumluluğumuzdur. İlaçlamaların akşam saatlerinde yapılması yani günün geç saatlerinde yapılması hem çevre sağlığını koruyacak hem de özellikle arılar için ölümlere neden olan bu olumsuz durum ortadan kaldırılmış olacaktır. Üreticilerimizin gerekli hassasiyetleri gösterileceği inancıyla mücadelenizde başarılar diliyor, bereketli ürünler hasat etmenizi temenni ediyorum.
Sebahattin YAZICI
Tarımsal Hizmetler Müdürü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler