Ziraat Odası'ndan Uyarı

Ziraat Odası'ndan Uyarı

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, küllenme hastalığına karşı üreticilerin bahçelerini kontrol etmesi gerektiğini bildirdi.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, küllenme hastalığına karşı üreticilerin bahçelerini kontrol etmesi gerektiğini bildirdi.

Eyüpoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Akçaabat ilçesinde fındık bahçelerinde inceleme yaptıklarını ve değerlendirmeler sonucunda, hava koşullarının da etkisiyle fındık bahçelerinde külleme hastalığının yaygın olarak görülmeye başladığını tespit ettiklerini belirtti.

Üreticilere fındıkta küllenme hastalığı ile ilgili uyarılarda bulunan Eyüpoğlu, "Üreticilerimizin bahçelerini kontrol etmeleri ve küllenme hastalığı görülen bahçelerde gerekli önlemleri almaları gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Eyüpoğlu, külleme hastalığının yapraklarda ve çotanaklarda zararlara neden olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:  "Yapraklarda yaprak ayasını beyaz bir örtü şeklinde kapatarak, bitkinin foto sentezine engel olmakta. Bunun sonucu olarak da meyvelerin ve sürgünlerin istenilen düzeyde gelişememesine neden olmaktadır. Küllenmenin doğurduğu bu sonuçlar nedeniyle gelecek yılın ürününü dahi olumsuz yönde etkilenmektedir. Küllemeye karşı çiftçilerimizin öncelikle bahçelerinde bu hastalığa davetiye çıkartan ot mücadelesini zamanında yapmaları gerekmektedir. Bunun dışında sık dikim yapılmış bahçelerde hava dolaşımının sağlanması, güneş ışığından faydalanılması, ocaklardaki dal sayılarının da makul seviyelerde tutulmasına özen gösterilmelidir. Bahçelerdeki hastalıklı bitki artıklarının, bahçelerden uzaklaştırılarak imha edilmesi de hastalık etmeninin yayılmasının önüne geçmektedir."

 

Hastalığın bu işlemlerden sonra da devam etmesi durumunda İlçe Tarım Müdürlüğüne başvurulması gerektiğini işaret eden Eyüpoğlu, "Üreticilerimizin alacakları reçeteler ile küllemeye karşı etkili olan ilaçlarla, havanın serin saati olan sabah ve ikindiden sonra 10'ar gün ara ile 3 ile 4 defa ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Yapılacak mücadele ve bahçe bakımları ile bu yıl ve gelecek yıllardaki verim kaybının önüne geçilecektir." diye görüş bildirdi.

akcaabat-ziraat-odasia.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler