Yonca’da şok gelişme…Yıldızlı’daki ranta hukuk freni...

Yonca’da şok gelişme…Yıldızlı’daki ranta hukuk freni...

Yonca’da şok gelişme…Yıldızlı’daki ranta hukuk freni...

1490 Metrelik Yola 600 Milyon Harcayacaklardı

 

Akyazı Stadyumu’nun Yıldızlı çıkışında yapılmak istenen 1490 metrelik yol projesi kamu yararı görülmeyerek Trabzon İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. 1490 metrelik yola stadyumun maliyetini bile aşan 600 milyon liralık proje üreten anlayışa mahkeme 26 Ağustos 2014 tarihli 2014/119 sayılı kararı ile “dur” dedi.

Tarafsız Bilim Adamları, Kamu Yararı Görmedi

Pamukkale Üniversitesi’nden gelen biri mimar biri yüksek şehir plancısı ve diğeri harita ve kadarstro mühendisi üç öğretim üyesi iptal önerisini 5 esasa bağladı. Projenin bilimsel olmadığını, Kıyı Kenar Çizgisi’ne ve askeri alan yasağına uyulmadığını ve projede kamu yararı bulumadığını rapor etti.  

AKYAZI Stadyumu’nun Yıldızlı çıkışında yapılmak istenen 1490 metrelik yol projesi kamu yararı görülmeyerek iptal edildi. Trabzon İdare Mahkemesi, 2014/119 sayılı kararıyla 26 Ağustos’ta vatandaşlar ‘Yıldızlı Rant Projesi’ olarak nitelendirilen projesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Yıldızlı Mahallesi’ni tamamen ortadan kaldıran ve 1490 metrelik yola istimlakleriyle beraber 600 milyon lira ödenmesi planlanan Yıldızlı Rant Projesi’ni civar esnaf mahkemeye taşıdı. Trabzon İdare Mahkemesi, dosyaya Pamukkale Üniversitesi’nden teknik heyet istedi. Pamukkale Üniversitesi’nden biri mimar, biri yüksek şehir plancısı ve diğeri harita ve kadastro mühendisi olmak üzere 3 öğretim üyesi Mayıs ayında yaptıkları yer incelemede projeyi kamu yararına aykırı buldu.

Turizm alanlarını yok ederek, Kıyı Kenar Kanunu’na aykırı ve askeri alanı yok sayarak tam bir imar faciası oluşturan yolla ilgili mahkeme, “Kamu yararı yoktur” dedi. Mahkemenin kararında şu gerekçeler yer aldı.

1- Plan değişikliğinde bilimsel teknik gerekçe yoktur.

2- Kıyıda planlanan askeri alanda Kıyı Kenar Çizgisi’nden karaya doğru 50 metre sahil kısmında yapılaşma koşulları 3621 Sayılı Kıyı Kanunu’na aykırıdır.

3-Yine aynı kanunun öngördüğü ‘Askeri alana 2 km mesafede yapılacak tesisler için olumlu görüş alınması gerektiği’ hususuna uyulmamıştır.

En önemlisi ise 4. Maddede yer aldı. “Kamu yararı açısından değerlendirildiğinde oluşturulan karayolu kavşak-yonca inşasının, işlevsel içeriği bağlamında sunacağı ulaşım gereksinimi, bir tıkanıklığın giderileceğine ya da atıl bir yatırım olup olmayacağına ilişkin bilimsel, nesnel ve teknik verilere dayandırılmamıştır. Bu açıdan kamu yatırım maliyetleri temelinde kamu yararı olmadığı görülmüştür. Buna karşın yapılacak inşaatın minimum olması gerekmektedir. Düzenlenen rekreasyon alanı büyütülerek mevcut yola paralel bir güzergah geçirilerek maliyet düşürülebilir. (Önceki projeye dönülmelidir.)”

 

Mahkemenin 4 maddede durduğu ve kamuoyunda ‘Yıldızlı Rant Projesi’ olarak nitelendirilen projenin bundan sonraki aşaması merak ediliyor. İlk projeye mi dönülecek yoksa 1490 metrelik yol için yeni bir stat parası mı ödenecek?

yildizli-proje-001.jpg

Kaynak:Gunebakış

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler