Yaylakentte Yosuzlukmu Var

Yaylakentte Yosuzlukmu Var

Trabzon İl Genel Meclisi’nde uzun zamandır devam eden ‘Hıdırnebi Yaylakent polemiği’ne dün yeni bir halka daha eklendi.

 

Meclisin dünkü oturumunda gündem dışı söz alan CHP’li Meclis Üyesi Sedat Gözaçan, her iki tarafla da görüşme isteği duyduğunu ve öncelikle Cevdet Doğan ile bizzat görüştüğünü söyledi.

Gözaçan, "Biz bugüne kadar hep ‘Cevdet Doğan burayı aldı, Kurum’a beş kuruş para da ödemedi ve burayı işletti" diye biliyorduk. Fakat hiç kimse bu evraklar kimseden alınmadı, Cevdet Doğan’ın elinde var, kimse hiç kimseyi maşa olarak suçlamasın. Böyle bir şey asla düşünülmesin. Sonuçta Cevdet Doğan burayı kiralamış. Cevdet Doğan’a bir şekilde kalorifer tesisatını yapımı için izin verilmiş, bu izin karşılığında bu işletmeci, kalorifer tesisatını yapmadığı halde Kurum’dan borcuna mahsuben 184 bin lirayı mahsup ettirmiştir. Ve şu anda kalorifer tesisatı bitmemiştir. Herhangi bir kontrol, izleme ve paranın nereye gittiğini bilmeden bu işlem burada yapılmış. Burada hep Cevdet Doğan’ı suçluyoruz ya, biz sütten çıkmış ak kaşığız gibi, burada birinci suç dediğimiz olayda sizlere bunu sunuyorum, kararı siz verin. İkincisi, Cevdet Doğan diyor ki, ‘Evet ben Ayhan Sürmen’le 127.123 lira karşılığı aramızda bir sözleşme yaptık. Fakat Daire bizim bu sözleşmeyi kabul ettiğine dair bir belge vermedi, bende buna istinaden ‘bu benim borcum değil’ şeklinde düşündüm. Bu şekilde düşündüğüm için ‘bana niye gecikme faizi çıkarıyorsunuz diyerek savunmamı yapıyorum" şeklinde anlatıyor.

Bunun akabinde Cevdet Doğan özellikle Meclis doğru veya yanlış bir karar almış. Onun da dayandığı bir madde var. 5 arkadaşımız Vali başkanlığında bir toplantı yapıp burasının kalorifer tesisatının Cevdet Doğan tarafından yapılmasına karar vermiş ki bu yasal veya değil o mahkemenin işi. Buranın karar tarihi 25.05. 2005. Bizim Kurumumuz 02.05.2006 tarihinde Cevdet Doğan’a yazı yazıyor. Mevcut tesiste yapılması gereken katı yakıtlı kalorifer sisteminin yaklaşık maliyet raporunda belirtilen 268 bin YTL’den yüzde 40 tenzilat düşüldükten sonra 156 bin TL’nin tarafınızdan yapılması uygun görülmüştür. Bir yıl önce alınmış kararı bir yıl sonra tebliğ ediyor. Cevdet Doğan soruyor, ‘Bana bir yıl sonra bu kararı tebliğ etmenizin amacı 72 bin lira gecikme faizi almak için miydi?’ Ben burada kendisini haksız da göremedim. Belki bunun da dayandığı bazı noktalar vardır onu da bilemiyorum. İğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batıralım. Ben burada kimseyi suçlamıyorum. Gördüğüm kadarıyla bir vurdumduymazlık veya bir takipsizlik sonucu Kurumu zarar uğratma olayı var. Ayhan Sürmen’in borcunu daire kabul etti diye bir yazı vermediğine göre, soruyorum, bizde mahkemeye vermişiz, Mahkemede de şöyle bir şey var; ‘Bu arada önemle belirtmek gerekir ki; Davalı müvekkil Kuruma karşı taahhütte bulunarak önceki işletmeci Sürmen Akü Ltd Şti’den aldığı bir kısım demirbaş malzeme karşılığında önceki kiracının kira borcunu kabullenmiştir’ adam ‘böyle bir şeyi kabullenmedim’ diyor. Adam burada aslında uyanıklık yapıyor, kanuni hakkını kullanıyor. Bu arkadaş da çok haklı olarak bunu kullanıyor. Biz bunu eline vermişiz, o da kullanıyor."

İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, bahse ilişkin konuların yargıda veya yargıda ele alınmış konular olduğunu söyledi. Revi konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Birinci kiracımızın oradaki jeneratör odası ve çok amaçlı salonla ilgili o dönemki encümenin verdiği kararı dikkate alarak mahkeme haklı gördü. Kalorifer tesisatı da buna benzer bir olaydır. Sonuçta o dönemki encümen bu kararı vermiştir. Bu kararı verirken 2886 değil 6570 sayılı yasayı da örnek göstererek ve encümen hukuki görüşü aldıktan sonra bu kararı vermiştir.

Hiçbir şekilde devleti zarara uğratmadıklarını ve kendi adına da bu kanaatte olduğunu söyleyen Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Kul, "Ancak nihayetinde komisyon kurulur ve incelenir. Zaten Bakanlıktan bir müfettiş gelip inceleyecek ve yanlış olanı bulacak. İkinci kısım, Biz mahkemeye verdiğimiz takdirde mahkeme heyeti Cevdet Doğan’la ilgili bir karar verdi. Eğer burada bir kasıt kusur bulmuş olsaydı ilgililer hakkında muhakkak başka bir mahkemeye suç duyurusunda bulunup dava açtırırdı.

Normalde doğrudan temin diye bir şey yok. Encümen kararı 6570 sayılı kanun çerçevesinde içinde bulunan kiracıya bunun yaptırılması diyor. Ben bunu kendisine birim fiyatı üzerinden yapıyorsun, teklif bir şey yok, ben bunu piyasaya sorarım, kalorifer tesisatına ne kadar tenzilat yaptırılırsa ben bunu sana yaptırırım’ dedim ve yaptığımız araştırmada da ortalama yüzde 40 gibi bir tenzilat çıktı, ‘bunu bu şekilde yaparsanız size yaptırırım’ dedim. O da başlangıçta kabul etti. Sözleşme imzalanmadı. Çağırdık gelmeyince biz onu mahkemeye taşıdık. Sedat Bey’in gösterdiği yazılı olarak çağrıdır" ifadelerini kullandı.

 

İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Haberler