Yardım Miktarları Arttı

Yardım Miktarları Arttı

Sosyal Güvenlik Kurumu, yeni yardım miktarları belirlendi. Süt parası 70, cenaze yardımı 289 lira

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Ocak 2009'dan itibaren geçerli olacak emzirme yardımı ile cenaze ödeneğinin miktarını belirledi. Zaman gazetesinin haberine göre, 16 milyon çalışanı ilgilendiren bu karara göre 50 TL olan emzirme yardımı 70 liraya yükseltildi. Cenaze yardımı ise tüm çalışanlar için 289 lira olarak tespit edildi. Cenaze yardımı SSK'da 247, Bağ-Kur'da 235, Emekli Sandığı'nda ise 940 TL idi.

Süt parası olarak da bilinen emzirme yardımı ile cenaze yardımının miktarı, Sosyal Güvenlik Reformu'nun yasalaşması sürecinde büyük tartışmaya yol açmıştı. Sosyal taraflarla hükümetin anlaşamaması sebebiyle miktarın ne kadar olacağı yasadan çıkarılarak süt parası ile cenaze yardımını belirleme yetkisi SGK Yönetim Kurulu'na bırakılmıştı.

Geçen hafta toplanan yönetim kurulu, yeni rakamları belirledi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in onayladığı rakamlar, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak. Ancak yeni rakamların yeni bir tartışmayı da beraberinde getirmesi bekleniyor. Çünkü yeni tutarlar, reformun yasalaşma sürecinde hükümetin önerdiği rakamların bile altında kaldı. Daha önce süt parası olarak 203 lira ödemeyi kabul eden SGK'nın yeni belirlediği rakam 70 lira oldu. Cenaze yardımı olarak ise asgari ücretin brütü (666 lira) kadar ödeme kabul edilmişti. SGK'nın tespit ettiği yeni rakam ise 289 lira.

Yeni düzenlemeye sosyal taraflardan da tepki geldi. Yeni emzirme ve cenaze yardımının tespiti sırasında SGK Yönetim Kurulu'nda tartışmalar yaşandı. Sosyal tarafları temsilen yönetim kurulu üyesi olan Fikret Barın, tespit edilen rakamlara karşı çıktı. Zaman'a bilgi veren Barın, iki yönetim kurulu üyesi olarak, belirlenen rakamlara 'muhalefet şerhi' koyduklarını dile getirdi. Yeni rakamların hem daha önce tespit edilenlerin hem de beklentilerin çok altında kaldığını ifade eden Barın, bunun gerekçesi olarak bütçe açıklarının gösterildiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler