V.Hekim Yazıcı'dan Uyarı

V.Hekim Yazıcı'dan Uyarı

Hekimler Odası, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvan yetiştiricileri ile kurbanlık hayvan satın alacakları uyardı.

Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerindeki veteriner hekimlerin bir araya geldiği Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvan yetiştiricileri ile kurbanlık hayvan satın alacakları uyardı. Oda Başkanı Sebahattin Yazıcı’nın imzasıyla yapılan açıklamada, gebeliğinden şüphe edilen hayvanların mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçirilmesi ve antibiyotik ile antiparaziter ilaç verilen hayvanların ilacın arınma süresi geçmeden kesilmemesi istendi.
Oda Başkanı Sebahattin Yazıcı, basın açıklamasında şunları ifade etti:
“Kurban Bayramı’nın yaklaştığı bugünlerde yoğun besi altına aldığınız kurbanlıklar için kullandığınız antiparaziter ilaçların artık kullanımına son vermelisiniz. Hayvanların vücudunun muhtelif yerlerinde yerleşen; özellikle mide, barsak, akciğer ve karaciğerde yerleşmiş olan kurtların tedavisini sağlayıp, beside verimin artışını da sağlayan bu antiparaziter ilaçların vücutta belli süreler içinde kaldığını ve kesimden belli bir süre önce kullanılmasının sakıncalı olduğunu tekrar hatırlatalım. Çünkü ette ve sütte kalıntı yapan bu tür ilaçların kullanılmasından sonra yasal arınma sürelerinin beklenilmesi gerekir.
Etlerdeki kalıntı süresinin devam ettiği durumda hayvanların kesilmesi kesinlikle yasak olup, insan gıdası olarak kullanılmaması gerektiğinin bilinmesi ve bu bilinçle kurbanlık yetiştirilip satılması gerekir.
Bu durumda kesilecek hayvanların etlerinin insan gıdası olarak kullanılması insan sağlığı açısından da son derece tehlikelidir. Veteriner Hekiminize danışınız ve asla bu yanlışlığa düşmeyiniz.
Gebeliğinden şüphe ettiğiniz dişi hayvanlarınız için gebeliği sonlandırıcı ilaçlar kullanmayınız. Eğer bir tereddüdünüz varsa mutlaka bir veteriner hekimle görüşüp gebelik yönünden kesin sonuç alınız. Şüphelerinizi ortadan kaldırınız.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler