Trabzon'a Bilim Merkezi Kurulacak

Trabzon'a Bilim Merkezi Kurulacak

TÜBİTAK Desteğiyle Trabzon’a “BİLİM Merkezi ve Planetaryum” Kurulacak

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz başkanlığında “Bilim Merkezi ve Planetaryum” kurulmasına yönelik bir protokol, projenin tarafları olan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, KTÜ Rektörü Süleyman Baykal ile TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu’nun katılımıyla imzalandı.

 Trabzon’da bir “Bilim Merkezi ve Planetaryum”  kurulması ile ilgili çalışmalarda belli bir aşamaya gelindiğini belirten Trabzon Valisi A.Celili Öz “ Bugün imzaladığımız  “Bilim Merkezi ve Planatoryum” bir protokol protokolü kapsamında Valiliğimiz, Büyükşehir  Belediyemiz Karadeniz Teknik Üniversitemiz, ile Ticaret ve Sanayi Odamız Üniversitenin sahil tesislerinin yanındaki alanda proje kapsamında 3500- 4000  metrekare civarında bir bilim merkezi ve yanında planetaryum oluşturacak bir merkez  yapmayı planlıyoruz. Bu konuda kurumlarımız üstüne düşen görevleri yerine getirecek. Üniversitemiz örnek uygulamalarla projenin bunun  bilimsel temelini oluşturacak. Belediyemiz imar ve işletim ile ilgili konuları üstlenecek, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamız hem kendi bütçesinden hem üyelerinin yardımları hem de hayırseverlerin desteğiyle inşaat kısmının koordinasyonunu kurumlarımızla beraber yürütecek. Bizde diğer kurumlarımızla beraber bu konuda hem personel hem altyapı ile ilgili desteği vereceğiz. Bu merkezimin yapılmasını en kısa zamanda gerçekleştireceğiz” dedi.

 Bilim Merkezini oluşturulurken   asıl işin ağırlığının, içerisinin gerekli bilimsel araç ve gereçlerle donatılması olduğunu ifade eden Vali Öz “Bu süreci de  TÜBİTAK yürütecek. TÜBİTAK’a başvurumuzu en kısa sürede yapıp bu süreci beraberce yürüteceğiz. Bilim Merkezi projelerinin  Türkiye’de güzel örnekleri var. Trabzon ilimizin üniversiteleri ,Ticaret ve Sanayi Odası, Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumlarıyla beraber böyle bir merkeze ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu anlamda bugün protokol imzalayarak çalışmalara hızlı bir şekilde başlatacağız. KTÜ Rektörü yönetimi ve hocalarımıza, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Trabzon Ticaret Sanayi Odamızın başkan ve yöneticilerine bu süreçteki destekleri, çalışmaları ile şehrin kalkınmasına, gelişmesine yönelik çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 Büyükşehir belediyesi olarak Bilim Merkezi ve Planetaryum projesinin  Vizyon 2014 programında vaat ettikleri bir proje olduğunu ifade eden Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Orhan F. Gümrükçüoğlu “Genç öğretim üyelerimizde TÜBİTAK'ın  bu konudaki desteklerini araştırdılar. Trabzon Büyükşehir Belediyesi de Üniversitemizle birlikte arazi tahsisi, imar ve işletim süreçlerinde bu protokolle sorumluluğunu almış bulunmaktadır. Sonuç olarak Türkiye’mize çok büyük bilim adamları yetiştirmiş olan Karadeniz Teknik Üniversitemizin bu projeye gövde vermesi sayın Valimizin tensipleri ve destekleriyle beraber  Trabzon’umuz bu büyük ayırımı gerçekleştirmiş olacaktır” şeklinde konuştu.

 Trabzon’a yakışacak bir Bilim Merkezi projesinin oluşturulmasını dileyen KTÜ Rektörü Süleyman Baykal “ Trabzon hakikaten tarihine ve kültürüne baktığımız zaman Bilim Merkezi anlamında tüm kurumlarımızın katkısıyla beraber bir eksikliğin giderilmesi amacıyla bir fikir oluştu..  Arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ama bu tabii kolay bir iş değil. Süreç sağlıklı işleyecek ve sonuçta TÜBİTAK desteğini alarak  Bilim Merkezimiz kurulacaktır” dedi

 Bilim Merkezi projesinin gelişmiş ülkelerin bilimsel standartlarına ulaşılması açısından çok önemli bir eser olduğunu belirten TTSO Başkanı  Suat Hacısalihoğlu “En önemli kısım bence gençlerimizin bilim dalında yetişmeyle ilgili olarak buralardan yetişerek  daha büyük çağlarda daha büyük adımlar atması için çok büyük bir proje. Bu proje şehrime yakışır bir Bilim Merkezi olan bir Trabzon olarak  baktığımız zaman burası   gençlerin ilk adımı olacak. Gelişmiş ülkelerin bilimsel standartlara ulaşma açısından çok önemli bir eser. Şehir adına güzel bir örnek çalışma olacak. İnanıyoruz ki bu sürdürülebilir olan bu projeyi ileride farklı boyutlarda geliştirmek suretiyle bilim dalında İnovasyonun gelişmesinde önemli bir adım atmış olacağız. Tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler