Trabzon 2'incisi oldu

Trabzon 2'incisi oldu

M. Selami Yardım İ.O öğrencisi Rumeysa Nur Kasap, Türkiye genelindeki ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik düzenlenen Öykü Yarışması’nda Trabzon İkincisi oldu.

Mevlüt Selami Yardım İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Rumeysa Nur Kasap, Elektrik İdaresi Etüt İşleri Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelindeki ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik düzenlediği Öykü Yarışması’nda Trabzon İkincisi oldu.
Enerjinin verimli kullanımı bilincinin topluma kazandırılması amacıyla düzenlenen yarışmada “Ümidin Enerjisi” isimli öyküsüyle ikinci olan Rumeysa’yı ilk olarak okulunun Türkçe öğretmenleri kutladı. İşte 2.Lik Alan Öykü.

ÜMİDİN ENERJİSİ...

Her zamanki gibi elektrikler kesilmişti. Etka, bu defa evde yalnızdı. Çok korkuyor, ne yapacağını bilemiyordu. Yerinden kımıldayamıyor, tir tir titriyordu.

Bir an düşündü. Bu olayın gerçekleşmesine belki de kendisi sebep olmuştu. Kendisi, babası, dedesi... Ama mutlaka insanlar sebep olmuştu.

Çünkü dünya yavaş yavaş tükenmeye başlamış, küresel ısınmayla birlikte doğal denge bozulmaya yüz tutmuştu.

Suyun düzenli bir şekilde kullanılması gerekiyordu. Eğer suyumuz tükenirse on sene kadar kısa bir süre içerisinde elektrik enerjisinden mahrum kalabilirdik.

Buna bir çözüm bulunması gerekiyordu. Ama ne? Mum ışığında düşünüyordu.

Şükür ki aklına geldi.

Yeni bir elektrik enerjisi bulmalıydı. Bu öyle birşey olmalıydı ki asla tükenmeyecekti.

Evet buldu: Güneş enerjisi.

Güneş ısısı suya temas edecek ve böylece su buharlaşacaktı. Bu buhar pistona karşı baskı uygulayacak ve çarkın çevrilmesini sağlayacaktı. Böylece enerji sağlanmış olacaktı.

Buharlaşma için suya da ihtiyaç vardı. Fakat ülkemizde su sorunu vardı. Bu nedenle o buharlaşan suyun tekrar eski haline dönmesi gerektiğine inanıyordu. Kenarlardan gerekli malzemeleri bağlamalıydı fakat küpte hava alan yer olmamalıydı. Metal güneşi çektiği için küp metalden olmalıydı. Böylece hem su hem de elektrik enerjisinden tasarruf edilecekti.

Evet, böyle bir buluş aslında vardı. Ama çok fazla kullanılmıyordu. Suyu tercih ediyorlardı. Bu durum doğru değildi. Ama her şeyin bir çaresi vardı. Bunu biliyordu.

Su enerjisi yerine güneş enerjisinin kullanılması gerektiğini herkese anlatmalıydı. Ama nasıl? Kendisinden büyüklerine nasıl akıl verebilirdi ki?

Çok düşündü. Ve nihayet kararını verdi. Cesaretini toplayıp bunu herkese anlatması gerekiyordu.

Tam bunları düşünürken elektrikler geldi. Ama o hâlâ elektriklerin geldiğini fark etmedi. Öyle dalmıştı ki...

Evet, her şeyi plânladı. Ailesinin ona destek vereceğinden emindi. Hep birlikte bunu insanlara kanıtlayabilirlerdi. Çok sevinçliydi.

O sırada annesi ve babası geldi. Onlara bu fikrini anlattı. Fakat ailesi beklediği gibi karşılamadılar. Etka çok şaşırdı ve çok üzüldü. Hayal kırıklığına uğradı, artık ne yapacağını bilemedi. Ailesi onu dinlemedi bile.

O, birkaç gün sonra kendisini toparladı. Yardım almak için birini arıyordu. Okula gitti ve dönerken öğretmeni aklına geldi. Hemen öğretmeninin yanına gitti. Ona olanları anlattı.

Öğretmeni de ilkin ailesi gibi karşıladı fakat sonra Etka’nın haklı olduğunu anladı. Onunla beraber neler yapacaklarının planını kararlaştırdılar.

Önce okuldaki öğretmenlere düşüncelerini anlattılar. Daha sonra kasabalarındaki evleri, dükkânları tek tek dolaştılar. Herkes zamanla Etka’ya ve öğretmenine hak veriyordu.

Bir dilekçe yazmaya karar verdiler.

Kasabalarından imza toplayarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na dilekçe yazdılar.

Yaklaşık bir ay sonra cevap geldi.

Etka’ya bu küçük yaşında bunları düşünebildiği ve uygulamak için çaba sarf ettiği için ödül verildi.

Artık güneş enerjisi kullanılıyor ve elektrikler kesilmiyordu.

Etka çok mutluydu.

Ailesi, onu dinlemedikleri için kendilerini çok suçlu hissettiler.

Öğretmeni ise Etkâyı böyle bir şey başardığı için kutluyor ve herkese “Ben bir şey yapmadım, o kendisi başardı, bütün fikirler ondan çıktı.” diyordu.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum
Eğitim