Söz Sırası Seçmende

Söz Sırası Seçmende

Söz Sırası Seçmende

Oy verilirken dikkat edilmesi gerekenler

Seçmenlerin, anayasa değişikliği referandumunda oy kullanırken, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan kimlik kartlarından herhangi bir resmi nitelikteki belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren 18 maddelik anayasa değişikliği referandumu için yarın sandık başına gidecek seçmenlerin oy kullanırken, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan kimlik kartlarından herhangi bir resmi nitelikteki belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak, cezaevlerine de 461 sandık kurulacak.

Türkiye’nin kaderinin de oylanacağı tarihi referandumda sona yaklaşıldı. Akçaabatlı 86 bin 766 seçmenin de aralarında bulunduğu seçmenler 16 Nisan’da anayasa değişikliği için son sözü söyleyecek.

 

311 SANDIK KURULACAK

 

73 mahallesi bulunan Akçaabat’ta 16 Nisan’da  yapılacak olan referandum için toplam 311 sandık kurulacak. 29 sandıkla en fazla  sandığın kurulacağı mahalle Yaylacık Mahallesi

olurken, bu mahallemizi 28 sandıkla Söğütlü, 19 sandıkla da Yıldızlı takip ediyor.

 

EN FAZLA YAYLACIK’TA

 

Akçaabat’ın en fazla nüfusa sahip olan  mahallesi unvanını 2016 yılında Söğütlü’ye kaptıran Yaylacık Mahallesi, en fazla seçmene sahip mahalle olarak sandık başına gidecek.

16 bin 379 kişilik nüfusu olan Yaylacık 11 bin 322 seçmenle ilk sırada yer alırken; 17 bin 251 kişilik nüfusa sahip olan Söğütlü ise 10 bin 355 seçmenle ikinci sırada. 10 bin 81kişilik nüfusu olan Yıldızlı’nın ise 7 bin 178 seçmeni referandumda oy kullanacak.

 

Sandıklar 07.00'da açılacak ve 16.00'da kapanacak.

Akçaabat'ta sandıklar sabah 07.00'da açılacak ve oy verme işlemi başlayacak. Oy verme sona erme saati ise saat 16.00.

Seçim günü, sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.

Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacak.

Seçmenler oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgeyi yanında bulunduracak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen kayıtlı seçmenler, bu belgelerden birisiyle oy kullanabilecek.

 

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler